Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ελλάδα: Δύσκολο αλλά πιθανό το σενάριο για 3ο γύρο εκλογών

Στέλιος Στυλιανού -
05.06.2023

Ελλάδα: Δύσκολο αλλά πιθανό το σενάριο για 3ο γύρο εκλογών

Ανοικτό το ενδεχόμενο για περισσότερα κόμματα η Νέα Βουλή

Το σενάριο για τρίτες εκλογές στην Ελλάδα ήταν ένα από τα ζητήματα που απασχόλησε την εκπομπή Snipers με τους Παναγιώτη Τσαγγάρη και Ανδρέα Παράσχο και φιλοξενούμενο τον πολιτικό Αναλυτή, Ανδρέα Νικηταρά. 

Το ενδεχόμενο αυτό υπάρχει στον ορίζοντα ωστόσο θα είναι κάτι που ίσως δούμε μόνο στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν πετύχει την αυτοδυναμία στις επαναληπτικές εκλογές, κάτι ουσιαστικά που συγκεντρώνει μηδαμινές πιθανότητες εάν λάβει κανεί υπόψη και τα αποτελέσματα των Εκλογών της 21ης Μαϊού καθώς στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα ισχύσει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Συγκεκριμένα με την ενισχυμένη αναλογική, εάν το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.

Σημειώνεται μάλιστα ότι εάν ίσχυε στις πρώτες εκλογές το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής με το ποσοστό 40,1% που πήρε η Νέα Δημοκρατία θα εξασφάλιζε ισχυρή αυτοδυναμία με 170 έδρες.

Σχολιάζοντας πάντως το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών ο πολιτικός αναλυτής, Ανδρέας Νικηταράς σημείωσε ότι θεωρητικά υπάρχει αυτό το σενάριο αν δεν πάρει την αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία και θα πρέπει να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ κάτι το οποίο αποκλείει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Όπως σημείωσε το βλέπει απομακρυσμένο καθώς θα πρέπει η Νέα Δημοκρατία να χάσει 6-7% για να υπάρξει συζήτηση για το πιο πάνω σενάριο. Παράλληλα επισήμανε ότι θα πρέπει να δούμε ποια από τα κόμματα που δεν πέτυχαν είσοδο στην Βουλή θα καταφέρουν να μπουν στις δεύτερες εκλογές στην Βουλή καθώς σήμερα ένα ποσοστό 16% δεν έχει εκπροσώπηση. Μάλιστα εάν καταφέρουν είσοδο ακόμα 2 ή 3 κόμματα αυτό θα αλλάξει και την κατανομή των εδρών.

Φαίνεται όπως είπε ότι με την είσοδο νέων κομμάτων δεν θα είναι ούτε εφικτός ο στόχος Μητσοτάκη για τις 180 έδρες που θα του δώσουν την απόλυτη πλειοψηφία για αλλαγές στο σύνταγμα και θα παλέψει να διατηρήσει το 40%.

Την ίδια ώρα αναμένεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα παλέψει ότι θα γίνει το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση με τον Ανδρέα Νικηταρά να εκτιμά ότι στο τέλος ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα κινηθούν πέριξ του 15% κάτι που ουσιαστικά δεν θα επιτρέπει αξιωματική αλλά ισχνή αντιπολίτευση. 

Αναλυτικά στο πιο κάτω βίντεο όσα αναφέρθηκαν για τις εκλογές στην Ελλάδα:

Στέλιος Στυλιανού 

Home