Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Επικριτικοί ως προς το αποτέλεσμα Γενεύης Ακιντζί και Ερχιουρμάν

Offsite Team -
04.05.2021

Επικριτικοί ως προς το αποτέλεσμα Γενεύης Ακιντζί και Ερχιουρμάν

O ΓΓ του ΟΗΕ δεν ήθελε να τελειώσει την διαδικασία παρά το ότι οι συνομιλίες στη Γενεύη απέτυχαν, αλλά η εικόνα για τους Τ/κ δεν είναι φωτεινή, δήλωσε ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Μουσταφά Ακιντζί αξιολογώντας το αποτέλεσμα της άτυπης πενταμερούς για το Κυπριακό.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί μιλούσε εκπομπή ιδιωτικού τ/κ καναλιού, είπε ότι η πολιτική των δύο κρατών, που ανοίγει το δρόμο για να γίνει η βόρεια Κύπρος βιλαέτι (της Τουρκίας), δεν μπορεί καν να γίνει αποδεκτή, ούτε και να αιτιολογηθεί. Η βούληση που τέθηκε (από τους Τ/κ στη Γενεύη) είναι αποδεκτό ότι είναι η βούληση της Άγκυρας και δεδομένου ότι θα θεωρηθεί ως η βούληση της Άγκυρας, θα αντιμετωπιστεί ανάλογα.

«Εμείς αναζητούμε ένα καθεστώς που δεν μπορούμε να έχουμε. Εάν θέλουμε αναγνώριση, ξεκινάμε από το μακρινό σημείο ή από εκείνους που είναι πιο κοντά σε μας από πολιτικής, ιδεολογικής και εθνικής άποψης;».

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και πάλι στην παρέμβαση της Τουρκίας τόσο στις «προεδρικές εκλογές» όσο και στο συνέδριο του ΚΕΕ.

Η Τουρκία, πρόσθεσε, πρώτα ας πει ας παίξουμε έναν αγώνα με την «τδβκ» που αναγνωρίζουμε – όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος – να πει ότι δεν ανακατεύεται στην πληθυσμιακή πολιτική, ούτε θέλει να κάνει τους Τ/κ εξαρτώμενους, θα τους αφήσει να σταθούν στα πόδια τους, θα εκφράσει ετοιμότητα να έχουν αδελφικές σχέσεις. Αν γίνουν όλα αυτά, συνέχισε, «μετά μπορούμε να γυρίσουμε να δούμε χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν».

Τουφάν Ερχιουρμάν

Η διαδικασία στη Γενεύη κόλλησε στο βάλτο της αδιαλλαξίας, ανέφερε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν, λέγοντας πως η πρόταση που κατέθεσε στην άτυπη πενταμερή ο Τ/κ ηγέτης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ως κοινό έδαφος.

Στην ανάρτησή του ανέφερε ότι εάν οι πλευρές δεν αλλάξουν θέσεις, δεν υπάρχει ελπίδα για μια νέα συνάντηση την οποία σκέφτεται να συγκαλέσει ο ΓΓ του ΟΗΕ. «Παρ’ όλα αυτά ο κ. Ερτουγρούλογλου λέει ότι γύρισαν από την Γενεύη ευτυχισμένοι και βρήκαν εκεί αυτό που ανέμεναν να βρουν». Αυτή η αναφορά του «υπεξ», κατά τον κ. Ερχιουρμάν» είναι το πιο φανερό σημάδι ότι ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου αλλά και ο Ερσίν Τατάρ πήγαν στην Γενεύη για την «μη λύση».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Εξάλλου σε χθεσινές του δηλώσεις, ο πρόεδρος του ΡΤΚ, που ήταν στην Γενεύη κατά την διάρκεια της άτυπης πενταμερούς, ανέφερε ότι οι ίδιοι δεν ενημερώθηκαν από πριν για την κατάθεση της πρότασης του Ερσίν Τατάρ και χαρακτήρισε συζήτηση άνευ περιεχομένου το αν η Βρετανία αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, που έγινε με αφορμή και ένα δημοσίευμα της τουρκικής υπηρεσίας του BBC για προτάσεις των Βρετανών στην άτυπη της Γενεύης.

Ο κ. Ερχιουρμάν είπε ότι οι Βρετανοί συζητούσαν ήδη πριν την Γενεύη την ιδέα της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας. Σχολιάζοντας αναφορές πολιτικών στα κατεχόμενα πως αν μια δυο χώρες αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος αυτό αρκεί, ο πρόεδρος του ΡΤΚ είπε ότι οι Τ/κ βλέπουν τους εαυτούς τους ως Ευρωπαίους και θέλουν να ανήκουν στην διεθνή κοινότητα.

ΚΥΠΕ

Home