Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ερντογάν: Οι Κύπριοι αδελφοί μας, κομμάτι του τουρκικού κόσμου

Offsite Team -
11.11.2022 - 12:03

Ερντογάν: Οι Κύπριοι αδελφοί μας, κομμάτι του τουρκικού κόσμου

Μηνύματα Ερντογάν & Τούρκων Υπουργών για αποδοχή ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών

«Η τδβκ έγινε δεκτή ως μέλος - παρατηρητής στο Οργανισμό Τουρκικών Κρατών» ανακοίνωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην 9η σύνοδο των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Οργανισμού, στη Σαμαρκάνδη.

«Εκπληρώνοντας τις απαιτήσεις του νόμου της αδελφοσύνης μας, αποδεχθήκαμε την τδβκ ως μέλος παρατηρητή της οργάνωσής μας. Συμβάλλαμε, επίσης, στη διαδικασία επίλυσης καταδεικνύοντας ότι οι Κύπριοι αδελφοί και αδελφές μας, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού κόσμου, δεν είναι μόνοι. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, που επιδείξατε αυτή τη βούληση αλληλεγγύης», ανέφερε.

Και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος, έγραψε στο τουίτερ: «Βήμα-βήμα… Θα γίνει κι αυτό! Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έγινε δεκτή ως μέλος Παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Είμαστε στο πλευρό της τδβκ πάντα, παντού».

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι έγραψε επίσης στο τουίτερ ότι «η τδβκ έγινε δεκτή ως μέλος-παρατηρητής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, τον οποίο θεωρούμε οικογενειακή μας οργάνωση. Η τδβκ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου με το παρελθόν και το μέλλον της. Είθε αυτό το όμορφο ξεκίνημα να είναι ευοίωνο για τον Τουρκικό Κόσμο και τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας».

Στο μεταξύ μιλώντας στο κρατικό κανάλι της Τουρκίας, TRTHaber, ο Φουάτ Οκτάι ανέφερε ότι «η θέση μας εδώ είναι ήδη πολύ σαφής. Με το κάλεσμα του προέδρου μας (για αναγνώριση), φτάσαμε σε ένα άλλο στάδιο της πολιτικής μας έναντι της τδβκ. Για τον πρόεδρό μας και για την Τουρκία, η τδβκ έχει ξεχωριστή θέση. Και αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ για εμάς στο πλαίσιο της πολιτικής μας για την ανατολική Μεσόγειο. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια της Τουρκίας. Είναι όμως επίσης και απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια της τδβκ. Με άλλα λόγια, μιλάμε για μια εξίσωση στην οποία δεν θα υπάρχει Τουρκία χωρίς τδβκ και τδβκ χωρίς Τουρκία. Δύο κυρίαρχες, ισότιμες και διακριτές κρατικές δομές είναι η μόνη λύση από εδώ και στο εξής».

Ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι «ο Πρόεδρός μας έχει κάνει επίσης έκκληση σε όλο τον κόσμο από τον ΟΗΕ. Τώρα θα το κάνουμε μέσω της αναγνώρισης. Είναι καιρός να αναγνωριστεί η τδβκ. Το θέμα της τδβκ είναι στην ημερήσια διάταξη του Προέδρου μας σε όλες τις σχετικές διεθνείς συναντήσεις. Κάθε αντιπροσωπεία μας θέτει το θέμα της τδβκ στις συναντήσεις με άλλες χώρες. Ο Υπουργός Εξωτερικών μας εργάζεται με την ίδια ζέση».

Τατάρ: Νέα δυναμική στο όραμα δυο κρατών

Η ένταξη των κατεχομένων στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών με την ιδιότητα του παρατηρητή παρέχει νέα δυναμική στο όραμα της λύσης των δυο κρατών, ισχυρίζεται ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος σε γραπτή ανακοίνωση χαιρετίζει την σημερινή ανακοίνωση της Τουρκίας σχετικά με την θέση των κατεχομένων στην κοινότητα των τουρκόφωνων κρατών. 

«Το κράτος μας, η τδβκ, απέκτησε το καθεστώς του μέλους-παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Για πρώτη φορά, το κράτος μας απέκτησε αυτό το καθεστώς σε έναν διεθνή οργανισμό ως τδβκ, με τη συνταγματική της ονομασία. Αυτό το ορόσημο, το οποίο θα καταγραφεί στις σελίδες της ιστορίας, αποτελεί μια επιπλέον πηγή υπερηφάνειας για εμάς», αναφέρει η ανακοίνωση της «προεδρίας» του ψευδοκράτους. 

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «η ιδιότητα του παρατηρητή, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή στην 9η Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, μας έκανε εξαιρετικά χαρούμενους. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και στον Υπουργό Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς και στην τουρκική διπλωματία που εργάστηκε σκληρά για να μας φέρει αυτή την ευτυχία και στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων όλων των κρατών μελών που μας υποστήριξαν».

Η ανακοίνωση, η οποία περιλαμβάνει και τον ισχυρισμό ότι η ένταξη του ψευδοκράτους σε «άλλον ένα διεθνή οργανισμό έχει ξεχωριστή σημασία», υποστηρίζει επίσης ότι η προσπάθεια της τ/κ πλευράς για προβολή της «κυριαρχίας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» πλέον έχει αναπτύξει νέα δυναμική. 

«υπεξ»: «Ιστορική εξέλιξη» η ένταξη των κατεχομένων σε διεθνή οργανισμό

Η ένταξη του ψευδοκράτους σε έναν διεθνή οργανισμό για πρώτη φορά με τη "συνταγματική" του ονομασία, είναι «μια ιστορική εξέλιξη», ισχυρίζεται ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. 

«Τέσσερις ημέρες πριν από την 39η επέτειο της ανακήρυξης της τδβκ, χαιρετίζω με ενθουσιασμό και υπερηφάνεια την αποδοχή της τδβκ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, με την ιδιότητα του παρατηρητή», ανέφερε στη σχετική τοποθέτηση του ο κ. Ερτουγρούλογλου, ο οποίος περιέγραψε τη σημερινή ημέρα ως «ιστορική» και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για τη συμβολή τους στη νέα εξέλιξη. Ο «υπεξ» εξέφρασε και την «ευγνωμοσύνη» του προς τα κράτη μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.

Ο «υπεξ» μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι το γεγονός ότι το ψευδοκράτος έγινε μέλος ενός διεθνούς οργανισμού για πρώτη φορά με «τη συνταγματική του ονομασία», έχει προσδώσει ένα ιδιαίτερο νόημα σε αυτή την «ιστορική ημέρα».

Όπως είπε, «η επιτυχής ολοκλήρωση της ιδιότητας του παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών επιβεβαιώνει ότι το νέο όραμα της τδβκ για την Κύπρο, που βασίζεται σε δύο κράτη, είναι σωστό, ρεαλιστικό και σύμφωνο με την περιφερειακή και παγκόσμια συγκυρία».

Σύμφωνα με τον κ. Ερτουγρούλογλου, τα κατεχόμενα θα συμβάλουν «στην προώθηση των κύριων στόχων του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και στην εξασφάλιση των κοινών συμφερόντων» των τουρκόφωνων κρατών.

Τέλος, ο «υπεξ» ευχήθηκε «η αναγνώριση της τδβκ να είναι επωφελής για το τουρκικό έθνος».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home