Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ευρωπαϊκό trend: Μαθητές θα ψηφίζουν μαζί με πρόεδρο της τάξης και Πρόεδρο Κράτους

Offsite Team -
02.06.2023

Ευρωπαϊκό trend: Μαθητές θα ψηφίζουν μαζί με πρόεδρο της τάξης και Πρόεδρο Κράτους

Σειρά προτάσεων νόμου στην Βουλή για να μπορούν και οι 17χρονοι να ψηφίζουν σε όλες τις Εκλογές

Το μοντέλο άλλων Ευρωπαϊκών χωρών ακολουθεί σειρά προτάσεων νόμου που κατατέθηκαν χθες στην Ολομέλεια της Βουλής από τον Αβέρωφ Νεοφύτου για να δοθεί το δικαίωμα ψήφου σε όσους συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους. 

Συγκεκριμένα οι προτάσεις νόμου του Αβέρωφ Νεοφύτου προνοούν το δικαίωμα εγγραφής στους Εκλογικούς καταλόγους αλλά και το δικαίωμα ψήφου σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις για όλους όσους συμπληρώνουν το 17ο έτος.

Μάλιστα ο Αβέρωφ Νεοφύτου αιτιολογώντας την απόφαση του σημείωσε ότι θεωρεί ότι μέσα από το δικαίωμα ψήφου και στους 17χρονους θα υπάρξει διεύρυνση της δημοκρατίας. 

Παράλληλα αναλύοντας την πρωτοβουλία σημείωσε ότι καταθέτει τις προτάσεις νόμου αυτή την χρονική περίοδο διότι οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα πρέπει, να γίνονται σε χρόνο πολιτικά ουδέτερο, όσο αυτό είναι εφικτό, ώστε κόμματα, πολιτικοί και πολίτες να γνωρίζουν εγκαίρως τους όρους του πολιτικού ανταγωνισμού σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Μετά και την κατάθεση στην Ολομέλεια οι προτάσεις θα οδηγηθούν στην αρμόδια επιτροπή Εσωτερικών για συζήτηση. 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής σε επίπεδο ΕΕ μόνο η Μάλτα και το Βέλγιο παραχωρούν σε νέους κάτω των 18 ετών το δικαίωμα να ψηφίζουν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ενώ στην  Αυστρία έχουν δικαίωμα ψήφου από 16 ετών  και στην Ελλάδα από 17 ετών σε όλες τις Εθνικές Εκλογές.

Συγκεκριμένα στο Βέλγιο θα υπάρχει δικαίωμα ψήφου στις επόμενες ευρωεκλογές του 2024 από την ηλικία των 16 ετών.Ενώ επί του παρόντος, το δικαίωμα ψήφου σε νέους κάτω των 18 ετών στις ευρωεκλογές έχουν δώσει η Αυστρία (16 ετών), η Μάλτα (16 ετών ) και η Ελλάδα (17 ετών).

Home