Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φωτίου: Προέχει ο τερματισμός των τουρκικών ενεργειών

Offsite Team -
09.06.2019

Φωτίου: Προέχει ο τερματισμός των τουρκικών ενεργειών

Thumbnail
Οι νέες διαπραγματεύσεις να διεξαχθούν σε ένα θετικό και πολλά υποσχόμενο κλίμα, ανέφερε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας

Εκείνο που προέχει είναι η Τουρκία να τερματίσει τη συνέχιση των ενεργειών της που επηρεάζουν δυσμενώς την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και να επιδείξει και αυτή την ίδια καλή θέληση και βούληση ώστε οι νέες διαπραγματεύσεις να διεξαχθούν σε ένα θετικό και πολλά υποσχόμενο κλίμα, ανέφερε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναμεταδίδει το ΓΤΠ.

 

Ο κ. Φωτίου παρευρέθηκε στα αποκαλυπτήρια της προτομής του ήρωα του 1974 Μάρκου Πιττή, που κατά την τουρκική εισβολή υπηρετούσε στο 286ο Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού. Τα λιγοστά οστά του, όπως και των περισσοτέρων εκ των 22 συμπολεμιστών του, τα οποία ταυτοποιήθηκαν μετά από πολλά χρόνια, ανευρέθηκαν σκόρπια στην πλαγιά ενός βουνού κοντά στη Σκυλλούρα. Μετά την ταυτοποίηση, η κηδεία του τελέστηκε στις 2 Απριλίου 2017 στο ιερό ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας της γενέτειρας του, το Δάλι.

 

Σε ομιλία του την Κυριακή στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μάρκου Πιττή στο Δάλι, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε πως παράλληλα με τις προσπάθειες για τερματισμό του δράματος των αγνοουμένων για το οποίο η Τουρκία έχει τεράστιες ευθύνες και οφείλει να ανταποκριθεί σε όλες τις προϋποθέσεις ώστε να διακριβωθεί και η τελευταία περίπτωση αγνοουμένου, η Κυβέρνηση συνεχίζει με μεγάλη υπευθυνότητα και τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος, η οποία να οδηγεί το νησί σε μια νέα εποχή που να υπόσχεται πολύ περισσότερα σε όλους.

 

«Παρά την αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιδεικνύοντας σταθερή βούληση και αποφασιστικότητα, παραμένει προσηλωμένος στη διαπραγμάτευση μιας λύσης εντός του πλαισίου των έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο κ. Φωτίου.  

Δυστυχώς, όμως, σημείωσε, «άλλες είναι οι προθέσεις της Τουρκίας, όπως φαίνεται και από την πρωτοφανή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Ενώ η δική μας προσπάθεια είναι να εξυπηρετήσουμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα όλου του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, η Τουρκία επιδιώκει να υποστηρίξει τα δικά της άνομα συμφέροντα σε βάρος της ειρήνης και της ασφάλειας όλων των κρατών της περιοχής. Δικός της στόχος δεν είναι μια λύση του Κυπριακού, δίκαιη και λειτουργική, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, αλλά μια λύση που να θέτει ολόκληρη την Κύπρο υπό τον έλεγχο της και να εξυπηρετεί πρωτίστως τα δικά της συμφέροντα», είπε.  

Επομένως, εκείνο που προέχει, συνέχισε ο κ. Φωτίου, «είναι η Τουρκία να τερματίσει τη συνέχιση των ενεργειών της που επηρεάζουν δυσμενώς την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και να επιδείξει και αυτή την ίδια καλή θέληση και βούληση ώστε οι νέες διαπραγματεύσεις να διεξαχθούν σε ένα θετικό και πολλά υποσχόμενο κλίμα».  

Ανέφερε την ίδια ώρα ότι γι’ αυτή τη λύση θα πρέπει να επιδείξουν όλοι στο εσωτερικό μέτωπο την ίδια υπευθυνότητα και σύνεση.

Home