Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φωτογραφίες από την τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπ. Δικαιοσύνης

Offsite Team -
31.05.2019

Φωτογραφίες από την τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπ. Δικαιοσύνης

Thumbnail
Τι δήλωσε ο Πρόεδρος Ανστασιάδης

Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη πραγματοποιήθηκε σήμερα, 31 Μαΐου 2019, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργου Σαββίδη.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, απευθυνόμενος στον κ. Σαββίδη, ότι «αναλαμβάνετε σήμερα το τιμητικό αξίωμα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ενός Υπουργείου το οποίο περιλαμβάνει αρμοδιότητες άμεσα συνυφασμένες με θέματα που άπτονται της δικαιοσύνης, της ασφάλειας, της πρόληψης και καταστολής του εγκλήματος, αλλά και του σωφρονιστικού συστήματος της πολιτείας.

Καλούμενος να υπηρετήσετε τη χώρα και τους πολίτες, παραλαμβάνετε το χαρτοφυλάκιο σας από τον κ. Ιωνά Νικολάου, ο οποίος αφήνει σημαντική παρακαταθήκη όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό τόσο του κυπριακού νομικού συστήματος και του συστήματος απονομής δικαιοσύνης όσο και του υφιστάμενου μοντέλου αστυνόμευσης, στη βάση ριζοσπαστικών πολιτικών και μεταρρυθμίσεων που ως Κυβέρνηση προωθήσαμε.

Έργο, το οποίο συνοψίζεται:

  •  Στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, με στόχο την ενίσχυση της ευελιξίας, αποτελεσματικότητας και ταχύτητας λήψης αποφάσεων στο σύστημα Δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, ιδρύθηκαν δύο νέα Δικαστήρια, το Διοικητικό Δικαστήριο και το Διοικητικό Δικαστήριο Διεθνούς Προστασίας, ενώ δημιουργήθηκαν ειδικές δικαιοδοσίες εκδίκασης διαφορών, είτε σε σχέση με πιστωτικές διευκολύνσεις και αξιόγραφα είτε για υποθέσεις μικρών διαφορών.

Την ίδια στιγμή, προωθήθηκε η ίδρυση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου, ενώ μόλις χθες το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση για επαναλειτουργία του Ανωτάτου Δικαστηρίου και Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, την σύσταση Εφετείου και τη διεύρυνση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, βρίσκεται υπό εξέλιξη η διαδικασία καθορισμού αντικειμενικών κριτηρίων για την αξιολόγηση, πρόσληψη και προαγωγή Δικαστών και ίδρυσης Σχολής για την Επιμόρφωση των Δικαστών, ενώ η  αναμενόμενη εφαρμογή της λεγόμενης ηλεκτρονικής δικαιοσύνης στα δικαστήρια θα αποτελέσει ένα καθοριστικό βήμα προς τη βελτίωση και την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών.

Επιπλέον,  δρομολογήθηκαν απαραίτητα έργα υποδομής για τα Δικαστήρια, όπως η ανέγερση τριών νέων κτηρίων Δικαστηρίων που αφορούν την επέκταση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, το νέο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου και την  αποκατάσταση διατηρητέας οικοδομής ως Κτήριο Διοικητικού Δικαστηρίου.

Σε εξέλιξη είναι και τα βελτιωτικά έργα στις υποδομές του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και του ευρύτερου χώρου των Δικαστηρίων της Λευκωσίας και οι διαδικασίες για ανέγερση νέου Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, ανακαίνιση του πρώην ξενοδοχείου Φιλοξενία για στέγαση του Εφετείου και Εμπορικού Δικαστηρίου και διαμόρφωση κτηρίου για στέγαση του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας.

  •  Ένας άλλος τομέας είναι η αναδιοργάνωση και αναβάθμιση των δομών της Αστυνομίας, το οποίο αποτέλεσε έργο προτεραιότητας με στόχο τον  σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός σύγχρονου μοντέλου αστυνόμευσης και επιχειρησιακής λειτουργίας.

Προς τον σκοπό αυτό προωθήθηκαν ολιστικές αλλαγές και πιο συγκεκριμένα:

●  Συστάθηκε Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου για την αντιμετώπιση των όποιων φαινομένων διαφθοράς.

● Εφαρμόστηκαν νέα αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια στις προσλήψεις.

● Ετοιμάστηκε μελέτη για αλλαγή των κριτηρίων στις προαγωγές και προωθείται η αλλαγή του συστήματος σύνταξης των Ετήσιων Εκθέσεων Αξιολόγησης.

●   Εισήχθη ο θεσμός της εποπτευόμενης πρακτικής εξάσκησης 54 βδομάδων καθενός των αστυφυλάκων.

● Ανεγέρθηκαν δύο νέα κτήρια Αστυνομικών Διευθύνσεων, της Πάφου και Αμμοχώστου, ενώ σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί και αυτό της Μόρφου.

Την ίδια στιγμή, προωθήθηκαν τέσσερις συμβάσεις αγοράς υπηρεσιών για σχεδιασμό ενός σύγχρονου μοντέλου αστυνόμευσης και επιχειρησιακής λειτουργίας, διαχείρισης της μάθησης και ανάπτυξης και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού με στόχο την πλήρη αναδιοργάνωση του αστυνομικού Σώματος έως το 2023.

  • Πρόσθετα, κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων δέσμη νομοθετημάτων για την αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τη δημιουργία Αστυνομίας των Ζώων, ενώ προωθείται και η σύσταση Ακτοφυλακής, ώστε να ενισχυθεί ο έλεγχος της ακτογραμμής και η επιτήρηση της ΑΟΖ μας.
  • Στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων και των δράσεων του Υπουργείου τέθηκε επίσης ο εκσυγχρονισμός του σωφρονιστικού συστήματος, με γνώμονα την ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση των κρατουμένων.

Οι ριζικές αλλαγές αφορούν την έκτιση της ποινής υπό συνθήκες ασφάλειας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξατομικευμένης στήριξης, περίθαλψης, ενίσχυσης των δυνατοτήτων εκπαίδευσης και εργασίας, με στόχο πάντα την αναμόρφωση και την ομαλή κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων.

  • Και αφήνω κατά μέρος μια σειρά άλλων σημαντικών δράσεων του Υπουργείου, όπως, μεταξύ άλλων, ο εκσυγχρονισμός του Οικογενειακού Δικαίου με την κατάθεση εφτά σχετικών νομοσχεδίων.

Είναι γι’ αυτό που δεν σας αποκρύβω πως είναι με ιδιαίτερη λύπη που αποχωρίζομαι των υπηρεσιών ενός εκ των στενοτέρων, αλλά και ικανοτέρων συνεργατών μου, με μια πλούσια προσφορά που καταγράφεται μέσα από τα όσα επιλεκτικά έχω προαναφέρει.

Το εξίσου σημαντικό είναι οι αρετές που διέκριναν τον Ιωνά, η εντιμότητα, το πολιτικό ήθος, η αφοσίωση και εργατικότητα στην υπηρεσία της πολιτείας και του συστήματος δικαιοσύνης ειδικότερα.

Αγαπητέ Ιωνά, σου εύχομαι κάθε επιτυχία στη νέα πορεία που αποφάσισες να ακολουθήσεις, βέβαιος ότι η επάνοδος στην ενεργό δικηγορία θα συμβάλει εξίσου στην επίτευξη του κοινού οράματος μεταρρύθμισης του τομέα απονομής της δικαιοσύνης.

Αγαπητέ μου Γιώργο, είναι για τους ίδιους ακριβώς λόγους, αλλά και τα ίδια αυστηρά κριτήρια που με οδήγησαν στην απόφαση να ηγηθείς του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Η 35η παρουσία σου στη μαχόμενη δικηγορία, η άριστη επιστημονική σου κατάρτιση, η εντιμότητα, το ήθος και η εργατικότητα σου, αποτελούν εχέγγυα πως θα υπάρξει μια εξίσου επιτυχής πορεία σ’ ένα Υπουργείο που στόχο έχει τη συνεχή βελτίωση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, της ασφάλειας και προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη, της μεταρρύθμισης στο Αστυνομικό και Πυροσβεστικό Σώμα ή το Σωφρονιστικό σύστημα.

Όπως και δεν έχω αμφιβολία πως κατά την ενάσκηση των καθηκόντων σου θα είσαι αυστηρός στην τήρηση των αρχών και αξιών της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης, του πολιτικού ήθους και των κανόνων αξιοκρατίας σ’ όλα τα επίπεδα των τμημάτων που υπάγονται στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως.

Αγαπητέ μου Γιώργο, είμαι πεπεισμένος ότι, στη βάση της αντικειμενικότητας, της αμεροληψίας, της επαγγελματικότητας και του ζήλου που σας διακρίνει, και σε αγαστή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα ανταποκριθείτε στο δύσκολο ομολογουμένως έργο που σας ανατίθεται και θα φανείτε αντάξιος των προσδοκιών που συνοδεύουν τον διορισμό σας, τόσο των δικών μου όσο και των πολιτών.

Να είστε βέβαιος, ότι κατά την επιτέλεση της αποστολής σας θα έχετε απόλυτο συνοδοιπόρο και συμπαραστάτη τόσο τον ίδιον όσο και τους υπόλοιπους των συναδέλφων σας στο Υπουργικό Συμβούλιο».

Από την πλευρά του ο κ. Σαββίδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «με πλήρη συναίσθηση ευθύνης αποδέχομαι σήμερα τον τιμητικό διορισμό μου ως Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως».

Πρόσθεσε ότι η εκτίμηση του προς τον Πρόεδρο και το έργο της Κυβέρνησης τον οδήγησαν στο να αποδεχθεί τον διορισμό.

Εξήρε, επίσης, το έργο και το ήθος του τέως Υπουργού Δικαιοσύνης ο οποίος, όπως είπε ο κ. Σαββίδης, έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη.

Επεσήμανε ακόμη ότι τα προβλήματα που έχει να διαχειριστεί το Υπουργείο είναι σημαντικά, ιδιαίτερα αυτά για την ασφάλεια του πολίτη, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη υλοποιηθεί σημαντικά θέματα πολιτικής δημοσίου συμφέροντος.

«Αποτελεί για μένα μεγάλη πρόκληση το έργο της ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης και άλλων μεταρρυθμιστικών δράσεων που προώθησε ο προκάτοχος μου.

Θα υπηρετήσω με όλες μου τις δυνάμεις, με εργατικότητα, με σεμνότητα, με χαμηλούς τόνους, με εντιμότητα και με ακεραιότητα.

Θα κάνω ό,τι μπορώ για να εξασφαλίσω την εμπιστοσύνη και τη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων καθώς και του Δικαστικού Σώματος, του Γενικού Εισαγγελέα, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και των άλλων φορέων, αποσκοπώντας σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση για την προώθηση των αναγκαίων νομοθετημάτων καθώς και για την επίλυση των προβλημάτων»

Home