Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φουρλάς: Ανάγκη για ενίσχυση της ευρωπαϊκής αγωγής του πολίτη

Offsite Team -
06.04.2022

Φουρλάς: Ανάγκη για ενίσχυση της ευρωπαϊκής αγωγής του πολίτη

Όσα ανέφερε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Την ανάγκη για ενίσχυση των δράσεων για στήριξη της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της πολιτικής αγωγής, υπογράμμισε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, Λουκάς Φουρλάς, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου το απόγευμα της Τρίτης στο Στρασβούργο.

Στην Ολομέλεια παρουσιάστηκε η πρόταση της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας, για την υλοποίηση κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα εκπαιδευτικά συστήματα όλων των χωρών της ΕΕ και σε όλες τις βαθμίδες, προκειμένου να ενισχυθεί η καλλιέργεια ευρωπαϊκής συνείδησης στην Ένωση.

Ως μέλος της Επιτροπής, ο κ. Φουρλάς, από το βήμα της Ολομέλειας ανέφερε κατά την τοποθέτησή του, ότι η έκθεση αντανακλά όλες τις ανησυχίες των εισηγητών, ενώ δίνει απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στο θέμα της αγωγής του πολίτη αλλά και της εκπαίδευσης.

«Η πανδημία έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα της στη νέα γενιά, η οποία προσπαθεί δειλά-δειλά να σταθεί στα πόδια της», ανέφερε ο κ.Φουρλάς και πρόσθεσε ότι με τα προγράμματα και τους πόρους που υπάρχουν διαθέσιμοι, η ΕΕ οφείλει να  καλλιεργήσει την αγωγή του πολίτη και να ενθαρρύνει την ενίσχυση μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Όπως εξήγησε, η έκθεση ζητά περισσότερες επενδύσεις στην παιδεία, συνεργασία των κρατών μέλλων και μια ισχυρή ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής διάστασης στην εκπαίδευση. «Οφείλουμε να ενημερώνουμε τους νέους μας για τις δυνατότητες αλλά και τα οφέλη που τους προσφέρει η Ευρώπη», είπε, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να μείνει «κανένα παιδί χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση, κανένα παιδί χωρίς πρόσβαση στην αγωγή του πολίτη».

Παραπέμποντας στον Robert Shuman, έναν εκ των αρχιτεκτόνων της ευρωπαϊκής ιδέας, ανέφερε ότι η ψυχή, το όραμα και η πολιτική βούληση είναι απαραίτητα εχέγγυα για την επίτευξη αυτού του στόχου. «Θέλουμε νέους με κριτική σκέψη, όραμα και πολιτική βούληση, έτοιμους να αντιμετωπίσουν την ψηφιακή μετάβαση, την πράσινη μετάβαση και όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Φουρλάς, επισημαίνοντας ότι αυτά τα χαρακτηριστικά ετοιμάζουν τους νέους για τον ρόλο του ενεργού Ευρωπαίου πολίτη.

ΚΥΠΕ

Home