Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φουρλάς: Η ΕΕ να παίξει κομβικό ρόλο στο παγκόσμιο σκηνικό

Offsite Team
- 03.11.2022

Φουρλάς: Η ΕΕ να παίξει κομβικό ρόλο στο παγκόσμιο σκηνικό

Η συνέντευξη της ημέρας στην Offsite - Ευρωβουλευτής ΔΗΣΥ και ΕΛΚ, Λουκάς Φουρλάς

ΓΡΑΦΕΙ Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΑΝΔΡΕΑ

Η Ευρώπη δέχεται υβριδικό πόλεμο από την Τουρκία με το μεταναστευτικό δήλωσε μεταξύ άλλων στην εκπομπή Offsite On Air της Digital Tv, ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Λουκάς Φουρλάς.

Ο κ. Φουρλάς τόνισε ότι θα πρέπει, και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να δεχθούν στα εδάφη τους μετανάστες τους οποίους δεν μπορούν να αντέξουν οι μικρές χώρες, όπως είναι η Κύπρος και η Μάλτα. Μίλησε επίσης για την ενεργειακή κρίση και τις προσπάθειες που κάνει η ΕΕ για να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες. 

Την ίδια ώρα υποστήριξε πως πλέον η Ευρώπη πρέπει να παίξει ένα κομβικό ρόλο στο παγκόσμιο σκηνικό και να μην αρκείται στο να πληρώνει μόνο και να χρηματοδοτεί. «Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι ένας καλοπληρωτής στο παγκόσμιο σκηνικό αλλά δεν είναι παγκόσμιος παίκτης».

Διαβάστε αυτούσια την συνέντευξη του κ. Φουρλά: 

- Να αρχίσουμε με την πρόσφατη παρέμβαση σας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο πλαίσιο συζήτησης για την προστασία κρίσιμων υποδομών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τονίσατε ότι η ΕΕ δέχεται ένα συνεχή υβριδικό πόλεμο από την Τουρκία κ. Φουρλά. Θα θέλαμε ένα αρχικό σχόλιο σας. Τι επισημάνατε στην παρέμβαση σας, ποια η θέση σας;

Η ΕΕ είχε να αντιμετωπίσει πάρα πολλές προκλήσεις τα περασμένα χρόνια. Ήταν η πανδημία, το brexit, ο πόλεμος των fake news από την Κίνα που προσέβαλαν την ΕΕ. Φτάνουμε 3 χρόνια μετά και η ΕΕ εξακολουθεί να δέχεται αυτή τη στιγμή ένα υβριδικό πόλεμο από την Τουρκία, με όλο αυτό που παρατηρούμε με τους γυμνούς μετανάστες να φεύγουν από την Τουρκία. Είναι γνωστός ο ρόλος της Τουρκίας και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού. Θα πρέπει η ΕΕ επιτέλους ενωμένα να βρει τους τρόπους να δράσει από κοινού και να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η ΕΕ αλλά και οι ευρωπαίοι πολίτες. Το μεταναστευτικό είναι μια τεράστια πρόκληση. Αυτός ο υβριδικός πόλεμος που δέχεται και η Κύπρος και κάποιες άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι τεράστιο πρόβλημα και εάν δεν αντιμετωπιστεί στην ρίζα του, δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει. Στην Κύπρο το 6% του πληθυσμού μας είναι παράτυποι μετανάστες και αιτητές πολιτικού ασύλου. Δεν ξέρουμε πόσο οι αντοχές αυτού του τόπου μπορούν να αντέξουν. Και εδώ είναι που μπαίνει στην εξίσωση η ΕΕ, η οποία θα πρέπει να λάβει επιτέλους συγκεκριμένες αποφάσεις. 

- Η ΕΕ διαθέτει συνεχώς κονδύλια και μηχανισμούς για το μεταναστευτικό. Μήπως πρέπει να γίνουν πιο στοχευμένες ενέργειες; Πώς θα βοηθούν πιο ουσιαστικά χώρες όπως η Κύπρος και η Ελλάδα;

Γίνονται ενέργειες και χρηματοδοτήσεις αλλά αυτό δε λύνει το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο αν ο ώμος της Ευρώπης, είναι κοινός και θα αντιμετωπίσει από κοινού το πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν να δέχονται την πίεση των μεταναστευτικών ροών 3-4 μόνο χώρες (συμπεριλαμβανομένου και της Κύπρου) και η ΕΕ να σφυρίζει αδιάφορα. Υπάρχουν και χώρες που δεν λαμβάνουν ευθύνη για αυτό που συμβαίνει. Αυτό που ουσιαστικά θα βοηθούσε, δεν είναι μόνο η χρηματοδότηση αλλά, να αναλάβουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες να δεχθούν στα εδάφη τους πληθυσμούς τους οποίους δεν μπορούν να αντέξουν οι μικρές χώρες, όπως είναι η Κύπρος και η Μάλτα. Οι χώρες όπως Γερμανία και Σουηδία είναι μόνο το 1% του πληθυσμού τους οι παράτυποι μετανάστες και οι αιτητές ασύλου. Το 6% που έχει φθάσει στην Κύπρο, είναι ένα νούμερο που κτυπά καμπάνες και όχι καμπανάκι και θα πρέπει η ΕΕ από κοινού να αναλάβει το βάρος. 

- Να αλλάξουμε θέμα. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν εκ νέου τις προηγούμενες μέρες σε συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέτρα για τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους. Πώς θα στηρίξει η ΕΕ νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε αυτή την δύσκολη κατάσταση, ενόψει και του χειμώνα που πλησιάζει;

Γίνονται ενέργειες από την Κομισιόν και υπάρχει πίεση και από το Ευρωκοινοβούλιο εδώ και πάρα πολλούς μήνες, για το ότι πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα. Όπως είναι για παράδειγμα η ύπαρξη πλαφόν στην τιμή του Φυσικού Αερίου. Θα πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο αγοράζουμε ως ΕΕ Φυσικό Αέριο και από πού, σε συγκεκριμένη τιμή ούτως ώστε να μην υπάρχουν χώρες που πουλούν και κερδοσκοπούν. Το ερώτημα είναι πώς οι πολίτες μπορούν να προστατευθούν από αυτή την κατάσταση τη συγκεκριμένη αυτή στιγμή. Για παράδειγμα, υπάρχουν προσπάθειες να γίνει συγκράτηση και εξοικονόμηση στο ρεύμα. Υπάρχουν χώρες που το κρύο είναι τσουκτερό και δεν μπορείς να πεις ότι δεν μπορεί να ανάψει θέρμανση ή δε θα ζεσταθεί γιατί δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα ενέργειας. 

Στις Βρυξέλλες κάποιοι πλήρωναν ρεύμα €150 και τώρα λογαριασμοί έφθασαν να είναι μέχρι και €750. Υπάρχει πίεση στα νοικοκυριά και δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει αν δεν δοθούν άμεσες λύσεις διότι καταγράφεται γενικότερα αύξηση στις τιμές και όχι μόνο στην ενέργεια. 

Έχουμε ήδη αργήσει και θα πρέπει επιτέλους να υιοθετηθεί αυτό που αρκετές χώρες -και η Ελλάδα- πρότειναν, δηλαδή το πλαφόν στην τιμή του Φυσικού Αερίου. Είναι κάτι το οποίο σιγά-σιγά υιοθετείται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Έρχονται δύσκολες μέρες και θα πρέπει να κάνουμε το κουμάντο μας και ως Κύπρος και ως ΕΕ για να περάσουμε ανώδυνα αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση που έχουμε μπροστά μας. 

- Θα θέλαμε ένα γενικό σχόλιο σας για τον ρόλο που καλείται να παίξει η ΕΕ σε αυτό το δυσκολο και γεμάτο προκλήσεις σταυροδρόμι. Έχουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, το κύμα ακρίβειας που χτυπά όλες τις χώρες, το μεταναστευτικό. Οι πολίτες περιμένουμε πολλά από την ΕΕ. Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της σε αυτή την δύσκολη περίοδο; Μπορεί να αναλάβει τον κομβικό ρόλο που αναμένουν οι πολίτες;

Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι ένας καλοπληρωτής στο παγκόσμιο σκηνικό αλλά δεν είναι παγκόσμιος παίκτης. Και αυτό είναι κάτι το οποίο βιώνουμε. Η απουσία κοινής εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας του κοινού στρατού, ήταν ένα όραμα για τους Ευρωπαίους. Όλα αυτά που μας έφεραν πίσω και με την πανδημία και το Ουκρανικό, τα βρίσκουμε μπροστά μας. Αυτή τη στιγμή είναι η Ευρώπη παίκτης στο παγκόσμιο σκηνικό που μπορεί να ρυθμίσει εξελίξεις; Όλο αυτό που βιώνουμε, είναι και απόρροια των μέτρων που έχει λάβει η Ευρώπη εναντίον της Ρωσίας και καλώς έπραξε. Ωστόσο θα έπρεπε να δούμε αυτά τα μέτρα θα έπλητταν περισσότερο τη Ρωσία παρά την Ευρώπη. 

Θα πρέπει πλέον η Ευρώπη να παίξει ένα κομβικό ρόλο στο παγκόσμιο σκηνικό και να μην αρκείται στο να πληρώνει μόνο και να χρηματοδοτεί.

- Με παρέμβαση σας στην Ολομέλεια, εισηγηθήκατε το ενδεχόμενο εξαίρεσης των ειδών πρώτης ανάγκης και ειδικά των βασικών τροφίμων από τον ΦΠΑ όσο συνεχίζεται η κρίση. Είναι μία από τις πολλές ενέργειες που πρέπει να γίνουν;

Αυτό που εμείς κάνουμε είναι να προσπαθούμε να μεταφέρουμε αυτό που μας λένε οι πολίτες. Και οι πολίτες μας λένε το εξής: περνάμε πολύ δύσκολα, ακριβαίνουν όλα γύρω μας και πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα

Το να εξαιρεθούν τα είδη πρώτης ανάγκης από τον ΦΠΑ ήταν μια εισήγηση, όπως και το να βρεθεί λύση στο θέμα πλαφόν στην τιμή πώλησης του Φυσικού Αερίου. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να μοιράσουμε το πάπλωμα ούτως ώστε να δώσουμε όσο περισσότερες ανάσες μπορούμε σε ανθρώπους που αυτή τη στιγμή περνάνε δύσκολα. Αυτή την έννοια είχε η εισήγησή μου 

Ως Ευρωπαϊκή Ένωση μιλάμε πολύ, αλλά προς το παρόν πράττουμε λίγα

- Πριν από λίγες μέρες  στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψηφίστηκε Γνωμοδότησή για τη στρατηγική της ΕΕ για διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις. Μάλιστα  γίνεται για πρώτη φορά αναφορά και στη «Σύμβαση της Λευκωσίας» μετά από δική σας πρόταση. Βοηθήστε μας να καταλάβουμε καλύτερα τη σημασία αυτής της νομοδότησης και ποιες οι ενέργειες της ΕΕ για να προστατευθούν τα πολιτιστικά και θρησκευτικά μνημεία της Κύπρου.

Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να θέσουμε επί τάπητος το θέμα της πολιτιστικής καταστροφής που συμβαίνει στην Κύπρο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, από ανθρώπους οι οποίοι δεν κατανοούν ούτε το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι ούτε σέβονται πολιτιστικές κληρονομιές. Μια από αυτές τις χώρες είναι και η Τουρκία. Ήταν ευκαιρία να μπει στο τραπέζι και η «Σύμβαση της Λευκωσίας», που είναι για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Ήταν μια εισήγηση δική μου η οποία στηρίχθηκε από τους Ελλαδίτες ευρωβουλευτές του ΕΛΚ και ευτυχώς πέρασε. Βάσει αυτού, θέτουμε ξανά στο τραπέζι, την προστασία των πολιτιστικών μας μνημείων και στην Κύπρο και στην Ευρώπη, με την χρηματοδότηση της ΕΕ. Αυτή τη στιγμή υπάρχει χρηματοδότηση τρομοκρατικών ενεργειών, από την πώληση πολιτιστικών θησαυρών σε διάφορες χώρες. Αυτό θα πρέπει να βρεθεί επί τάπητος και να δώσουμε άμεση λύση. 

Είχαμε την ευκαιρία να πούμε στους Ευρωπαίους συναδέλφους μας για την λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου αλλά και τους θησαυρούς μας που επαναπατρίζονται με τεράστιους κόπους και έξοδα. Δεν κρύβουμε την ανησυχία μας ότι αυτοί οι θησαυροί και η πολιτιστική κληρονομιά, πουλιέται για να χρηματοδοτηθούν τρομοκρατικές οργανώσεις. 

Η εισήγηση βρήκε πλήρη ανταπόκριση και θα την ψηφίσουμε τον Δεκέμβριο στην Ολομέλεια που θα γίνει στο Στρασβούργο.

Δείτε στο βίντεο τη συνέντευξη του βουλευτή του Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ και ΕΛΚ, Λουκά Φουρλά

Home