Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φουρλάς - Λευτέρης ζητούν στήριξη Ε.Ε. για πυρκαγιές

Offsite Team -
05.07.2021

Φουρλάς - Λευτέρης ζητούν στήριξη Ε.Ε. για πυρκαγιές

Ενημέρωσαν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Παρεμβάσεις Ευρωβουλευτών κ. Λευτέρη Χριστοφόρου και κ. Λουκά Φουρλά στην ΕΕ για στήριξη της Κύπρου για τις καταστροφικές πυρκαγιές.

 

Με επιστολές τους οι Ευρωβουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Λουκάς Φουρλάς και κ. Λευτέρης Χριστοφόρου ενημέρωσαν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους αρμόδιους Επιτρόπους για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Κύπρο ζητώντας την άμεση στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ο κ. Λευτέρης Χριστοφόρου με παρέμβαση-επιστολή του, απευθύνεται

 απευθύνεται προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τους αρμόδιους επιτρόπους της ΕΕ και στον Πρόεδρο της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου και αναφέρει συγκεκριμένα:

 

«Στις 3 και 4 Ιουλίου η Κύπρος έζησε μία τεράστια καταστροφή, που προκλήθηκε από μία τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά. Αποτέλεσμα αυτής της πρωτοφανούς και πρωτόγνωρης καταστροφής, που έζησε η Κύπρος, είναι η απώλεια τεσσάρων συνανθρώπων μας και η ολοκληρωτική καταστροφή 55 τετραγωνικών χιλιομέτρων δασικής, αγροτικής  και οικιστικής περιοχής. Οκτώ κοινότητες της Κύπρου επλήγησαν ανεπανόρθωτα, με τεράστιες απώλειες σε αγροτικές καλλιέργειες, σε αγροτικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις όπου ουσιαστικά καταστράφηκαν πλήρως  οι περιουσίες και τα εισοδήματα πολλών Κυπρίων πολιτών. Επίσης καταστράφηκαν και αρκετές οικίες και νοικοκυριά από τις  πληγείσες κοινότητες. Η καταστροφική πυρκαγιά στην Κύπρο, δυστυχώς προκάλεσε απώλεια τεσσάρων ανθρώπινων ζωών, τεράστια οικολογική καταστροφή, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές και πλήρη κοινωνική και οικονομική καταστροφή στους Κύπριους Πολίτες των οκτώ επηρεαζομένων και πληγεισών κοινοτήτων , από την ολέθρια καταστροφική πυρκαγιά. Πιστεύω, τώρα είναι η ώρα, που η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει και πρέπει να επιδείξει έμπρακτα την  Αλληλεγγύη της , στη Κύπρο.

 

Απευθύνω έκκληση προς την Πρόεδρο της ΕΕ, τον αρμόδιο Επίτροπο για Ανθρωπιστική βοήθεια, τον Επίτροπο Προϋπολογισμού και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου, όπως άμεσα θέσουν σε προτεραιότητα , το θέμα της Πυρκαγιάς στη Κύπρο και την αναγκαιότητα οικονομικής στήριξης της Κύπρου και των Κυπρίων Πολιτών που πλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά.  

Επίσης ζητώ όπως ενεργοποιηθεί άμεσα το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ που προβλέπει την άμεση κάλυψη φυσικών καταστροφών για χώρες μέλη. Η Κύπρος και οι Κύπριοι Πολίτες που υπέστησαν τεράστιο πλήγμα από την καταστροφική πυρκαγιά, αναμένουν άμεση ανταπόκριση από την ΕΕ, για να μπορέσουν να διαχειριστούν τις ανυπολόγιστες συνέπειες της εφιαλτικής πυρκαγιάς που μας προκάλεσε τεράστιες καταστροφές ,  στις 3-4 Ιουλίου»

 

Παράλληλα την άμεση στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τη φονική πυρκαγιά που ξέσπασε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην ορεινή Λάρνακα και Λεμεσό, ζήτησε και ο Ευρωβουλευτής κ.  Λουκάς Φουρλάς.

 

Σε επιστολή που απέστειλε προς τον κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπο Διαχείρισης Κρίσεων και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της ΕΕ, ο κ. Φουρλάς τόνισε ότι «η Κύπρος έχει δοκιμαστεί από μία άνευ προηγουμένου καταστροφική πυρκαγιά που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων συνανθρώπων μας. Επιπλέον, 55τ.χλμ έγιναν στάχτη, οκτώ κοινότητες υπέστησαν σοβαρές ζημιές και εκκενώθηκαν, ενώ δεκάδες οικίες και επιχειρήσεις έγιναν παρανάλωμα του πυρός».  

 

Home