Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φουρλάς: Ο ρατσισμός έχει πολλά κεφάλια και πρέπει να τα κόψουμε

Offsite Team -
08.03.2022 - 13:44

Φουρλάς: Ο ρατσισμός έχει πολλά κεφάλια και πρέπει να τα κόψουμε

Η πανδημία πυροδότησε ένα τεράστιο κύμα ξενοφοβίας, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ

Στην ανάγκη αναχαίτισης του ρατσισμού και του εθνικισμού που οδηγεί σε πολέμους, αναφέρθηκαν Κύπριοι Ευρωβουλευτές το βράδυ της Δευτέρας σε συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), στο Στρασβούργο, για σχέδιο ψηφίσματος για την εξάλειψη του φυλετικού και εθνοτικού διαχωρισμού.

Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, και μέλος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Λουκάς Φουρλάς, είπε στην παρέμβασή του, ότι το φαινόμενο του ρατσισμού και οι διακρίσεις εξακολουθούν να ταλανίζουν την Ευρώπη και όποιος δεν το βλέπει, «εθελοτυφλεί».

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Αναφερόμενος και στην εισβολή της Ουκρανίας, είπε ότι «δεν υπάρχει πιο μεγάλος ρατσισμός από το να επιτίθεσαι στην χώρα κάποιου, διότι απλά διαφωνείς μαζί του, ή θέλεις να κερδίσεις κάτι».

Είπε ακόμα, ότι η πανδημία πυροδότησε ένα τεράστιο κύμα ξενοφοβίας και ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, ο αθλητισμός, τα μέσα ενημέρωσης αποτελούν σημαντικά όπλα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Θέλουμε, η καλύτερα, απαιτούμε, μια συνολική προσέγγιση μηδενικής ανοχής όσον αφορά τον ρατσισμό σε όλες τις εκφάνσεις του» είπε.

Πρόσθεσε ότι τεράστιας σημασίας είναι η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των παιδιών έτσι ώστε να αναπτύξουν κριτική σκέψη και να σταθούν προστάτες και θεματοφύλακες της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

«Καλούμε όλους να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για να εμποδίσουν τα μέσα ενημέρωσης να διαδίδουν ψευδή αφηγήματα, αρνητικές εικόνες, συγκεκριμένων εθνοτικών η φυλετικών ομάδων, τα οποία εκτρέφουν τον ρατσισμό» είπε ο κ. Φουρλάς.

Ο ρατσισμός, πρόσθεσε, «είναι Λερναία Ύδρα, έχει πολλά κεφάλια, και θα πρέπει να τα κόψουμε, όλα, ένα ένα». Αυτό, απαιτεί συνεργασία και μεθοδικότητα, είπε.  

Με τη σειρά του, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, και μέλος της Ομάδα της Αριστεράς στο ΕΚ, Νιαζί Κιζιλγιουρέκ, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, ότι δεν χρειάζεται κάποιος να είναι πυρηνικός επιστήμονας για να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ προσφύγων από τον μουσουλμανικό κόσμο και των Ουκρανών.

«Και λέω εγώ, δεν χρειάζεται κανείς να είναι πυρηνικός επιστήμονας για να καταλάβει ότι οι λέξεις αυτές είναι ρατσιστικές» είπε ο κ. Κιζιλγιουρέκ. Βεβαίως, πρόσθεσε, ο κ. Ορμπάν και πολλοί σαν αυτόν, «μπορούν να είναι και περήφανοι που είναι ρατσιστές».

«Δυστυχώς βλέπουμε σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση την άνοδο ακροδεξιών ομάδων και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά» είπε.

Οι ιδρυτές της ΕΕ, πρόσθεσε, ήξεραν πολύ καλά ότι ο ρατσισμός και ο εθνικισμός σημαίνουν πόλεμο και ότι η Ευρώπη πρέπει να νικήσει τον εθνικισμό για να έχει μόνιμη ειρήνη.

«Τόσα χρόνια μετά, δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι εξασφαλίσαμε την μόνιμη ειρήνη» είπε ο κ. Κιζιλγιουρέκ, προσθέτοντας ότι η έκθεση που συζητούν για την καταπολέμηση του ρατσισμού έρχεται στην κατάλληλη στιγμή.

Το σχέδιο ψηφίσματος απαιτεί την εξάλειψη του φυλετικού και εθνοτικού διαχωρισμού που εξακολουθεί να υφίσταται στα εκπαιδευτικά συστήματα ορισμένων χωρών της ΕΕ, καθώς και ίση πρόσβαση σε θέσεις διδασκαλίας του διδακτικού προσωπικού που ανήκει σε φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Άλλα μέτρα που προτείνονται περιλαμβάνουν έκκληση προς τα μέσα ενημέρωσης να σταματήσουν να διαδίδουν αφηγήματα που στιγματίζουν μέλη συγκεκριμένων εθνοτικών ή φυλετικών ομάδων, καθώς και μια πρόταση για τον τερματισμό της ενωσιακής και κρατικής χρηματοδότησης όσων ΜΜΕ προωθούν τη ρητορική μίσους και την ξενοφοβία.

Τα αποτελέσματα ψηφοφορίας αναμένεται να ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home