Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Φουρλάς - Τα κονδύλια να αξιοποιηθούν για την επόμενη γενιά

Offsite Team -
24.07.2020 - 07:54

Φουρλάς - Τα κονδύλια να αξιοποιηθούν για την επόμενη γενιά

Thumbnail
Να αξιοποιηθεί η ευκαιρία μέγιστης απορρόφησης κονδυλίων για την επόμενη γενιά, λέει ο Λ. Φουρλάς

Για τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων απαιτείται όραμα, καλός σχεδιασμός και υπευθυνότητα από όλους γι’ αυτό και Κυβέρνηση και αντιπολίτευση πρέπει να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για την επόμενη γενιά, λέει στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Λουκάς Φουρλάς, για την πρόσφατη συμφωνία στις Βρυξέλλες για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Χαρακτηρίζει τη συμφωνία ιστορική αλλά δεν κρύβει την απογοήτευσή του για την σημαντική μείωση των κονδυλίων για την Υγεία και προς τούτο ανέλαβε πρωτοβουλία μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Σίγουρα πρόκειται για ιστορική συμφωνία η οποία επετεύχθη για ένα μαζικό σχέδιο τόνωσης των οικονομιών της ΕΕ που έχουν πληγεί από την πανδημία. Κατά την άποψή μου, είναι μια κρίσιμη συμφωνία που εξουδετερώνει τις αμφιβολίες για το ίδιο το μέλλον της Ένωσης. Ναι μεν η ΕΕ άργησε να συντονίσει την αρχική της απάντηση στην πανδημία και ήδη αποδυναμωμένη από την αποχώρηση της Βρετανίας με ένα ενωμένο μέτωπο για οικονομική βοήθεια δε, δείχνει ότι μπορεί να ξεπεράσει μια κρίση και να μείνει ενωμένη», αναφέρει.

 

Εκφράζει την άποψη ότι τα διακυβεύματα στη Σύνοδο Κορυφής ήταν υψηλά, με τις οικονομίες της ΕΕ σε ελεύθερη πτώση, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη βαθύτερη ύφεση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως λέει στο ΚΥΠΕ, τα αρχικά μέτρα ανακούφισης εκπνέουν αυτό το καλοκαίρι και με τις ανησυχίες ότι το φθινόπωρο θα μπορούσε να φέρει οικονομική δυσφορία και κοινωνική δυσαρέσκεια, η Ευρώπη εν τέλει ανταποκρίθηκε συλλογικά και με επάρκεια.

«Ενδεχόμενη αποτυχία θα κινδύνευε να καταστρέψει περαιτέρω μια ένωση που ήδη δυσκολεύεται με το Brexit και έχει ακόμη «σημάδια» από τις κρίσεις, με αποτέλεσμα την περισσότερη έκθεση σε ευρωσκεπτικιστές και εθνικιστές. Η συμφωνία ήρθε μετά από περισσότερες από τέσσερις ημέρες μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, απαιτούσε την ομόφωνη έγκριση και των 27 κρατών-μελών και με κάνει να πιστεύω ότι πρόκειται για μια νίκη της Ενωμένης Ευρώπης», αναφέρει.  

Ο κ. Φουρλάς αναφέρει πως η Κύπρος δύναται να αντλήσει κονδύλια πέραν των €2,7 δισεκατομμυρίων την επόμενη εφταετία και εξηγεί πως υπάρχουν προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα η μετάβαση στην πράσινη τεχνολογία και στην ψηφιακή εποχή.

Προσθέτει πως από τους συνολικούς πόρους, περίπου €1,45 δις προέρχονται από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για αξιοποίηση από υφιστάμενους μηχανισμούς και προγράμματα στους τομείς πολιτικής συνοχής, αγροτικής πολιτικής και ζητημάτων ασύλου και €1,3 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε που θα διοχετευθούν σε μεταρρυθμιστικές δράσεις με γνώμονα τη βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη, την ανταγωνιστική οικονομία και τη ψηφιακή μετάβαση.

«Όσον αφορά αυτά τα κονδύλια, υπάρχει ανάγκη ορθής διαχείρισης και είμαι απολύτως βέβαιος ότι το έχουν υπόψη τους τόσο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και ο Υπουργός Οικονομικών. Θέλω να τονίσω, ότι, για τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων, απαιτείται όραμα, καλός σχεδιασμός και υπευθυνότητα από όλους. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, πρέπει να αξιοποιήσουν την ευκαιρία για την επόμενη γενιά, μιας και η αποπληρωμή των κονδυλίων θα ξεκινήσει από το 2027 και υπό ειδικές ρυθμίσεις, ώστε να καταστεί ο τόπος μας μία χώρα πρότυπο ψηφιακής οικονομίας και πράσινης ανάπτυξης», αναφέρει.  

Σε ό,τι αφορά τη διαφωνία και τις θυελλώδεις διαπραγματεύσεις, θεωρεί πως η διαφωνία των βόρειων χωρών, των «φειδωλών 5» και των χωρών του Νότου, κατέληξε στο ιστορικό αυτό σχέδιο ανάκαμψης. Ουσιαστικά, λέει, μεταφράζεται η διαφωνία αυτή, σε ένα Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2021-2027) ύψους 1.074 δισεκατομμυρίων ευρώ.  

«Θέλω να είμαι σαφής. Η Ευρώπη είναι εδώ, έχει κάνει πάρα πολλά και θα συνεχίσει να το κάνει είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι. Λάθη γίνονταν και θα συνεχίσουν να γίνονται. Για παράδειγμα, έχω εκφράσει την έντονη ανησυχία και προβληματισμό μου για τη σημαντική μείωση των κονδυλίων για την Υγεία, όπως αποφασίστηκε στη Σύνοδο των 27 στις Βρυξέλλες. Ως Πρόεδρος της MEP’s Against Cancer και μέλος της νεοσυσταθείσας Επιτροπής για τον καρκίνο, αισθάνομαι και είμαι υπόχρεος να διασφαλίσω τα μέγιστα δυνατά κονδύλια», αναφέρει.  

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής απέστειλε επιστολή προς τον Επικεφαλής της Πολιτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος πρωτοστάτησε μαζί με την Πολιτική Ομάδα του ΕΛΚ, ούτως ώστε τα θέματα της Υγείας και ειδικότερα το θέμα της καταπολέμησης του καρκίνου καταστούν προτεραιότητα, και τον κάλεσε όπως αναζητηθούν τρόποι και αναληφθούν πρωτοβουλίες με σκοπό να διασφαλιστούν τα αναγκαία ποσά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο + και το πρόγραμμα Horizon Europe.  

« Επομένως τα προβλήματα υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υφίστανται. Ωστόσο, πρέπει να αντιληφθούμε όλοι, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «δουλεύει» περίπου το ίδιο με τα εθνικά και ότι η συνέπεια, η συνεχής παρουσία, η δυναμικότητα όσον αφορά τη διεκδίκηση και η αξιοπιστία διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο. Οι συνέργειες και οι συνεργασίες μεταξύ των πολιτικών ομάδων είναι μείζονος σημασίας. Προβλήματα και δυσκολίες πάντοτε θα υπάρχουν. Αυτό είναι αναπόφευκτο. Ωστόσο, αποδείξαμε, ότι όταν είμαστε ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε πράγματα και μάλιστα σημαντικά», αναφέρει.  

ΚΥΠΕ

Home