Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΓΓ ΑΚΕΛ: Οι δημόσιες δηλώσεις του ΠτΔ έχουν προκαλέσει σύγχυση

Offsite Team -
22.03.2021

ΓΓ ΑΚΕΛ: Οι δημόσιες δηλώσεις του ΠτΔ έχουν προκαλέσει σύγχυση

Thumbnail
Οι δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για το Κυπριακό προκαλούν σύγχυση, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού

Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με τους εκτελεστικούς διευθυντές των κρατικών νοσηλευτηρίων, ο κ. Κυπριανού κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στο θέμα της πολιτικής ισότητας ότι δεν γίνεται κάποιοι να τον καλούν να αποδεχθεί κάτι που έχει ήδη δεχθεί, σημείωσε πως «δεν ξέρω σε ποιον απαντά σε αυτό το ζήτημα, αν απαντά στον κ. Νεοφύτου ας τα βρουν μεταξύ τους».

Εκείνο το οποίο εμείς θα πούμε, συνέχισε, είναι ότι οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη έχουν προκαλέσει σύγχυση - «όταν λέει στους Τουρκοκύπριους ότι δεν δέχεται την σύγκλιση που υπάρχει για μια θετική ψήφο στο Υπουργικό Συμβούλιο παρά μόνο για τα ζητήματα τα οποία τους ενδιαφέρουν. Κι όταν τους λέει την ίδια στιγμή ότι το θέμα του φυσικού αερίου δεν είναι θέμα που τους αφορά, νομίζω ότι δικαιολογημένα έχει αντίδραση από όλους γιατί κατανοούν ότι είναι κοροϊδία αυτό το πράγμα».

Σε ότι αφορά το θέμα της παρουσίας Τζιωνή στην διαπραγματευτική ομάδα, ο κ. Κυπριανού είπε πως «είναι θέμα καθαρά της απόφασης του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος έχει κάθε δικαίωμα να επιλέξει ποιους ανθρώπους θέλει να τον συμβουλεύουν. Από εκεί και πέρα ο καθένας από εμάς έχει το δικαίωμα να τον κρίνει ως προς τις επιλογές που κάνει».

 

Αναφερόμενος στο θέμα των μεταναστών, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως τα όσα έχει αναφέρει χθες στο πλαίσιο της αντιρατσιστικής- αντιφασιστικής εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στη Λευκωσία, επιμένει ότι ισχύουν με τον πιο έντονο τρόπο.  

Με την έννοια, εξήγησε, ότι η Κυβέρνηση σε αυτό το σημαντικό ζήτημα δεν έχει προβληματιστεί για το πώς θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και καταφεύγει σε ενέργειες, οι οποίες πέραν του γεγονότος ότι δεν αντιμετωπίζουν την ουσία των προβλημάτων, την ίδια στιγμή προκαλούν άλλους συνειρμούς και άλλα προβλήματα.  

«Χρειάζεται επιτήρηση της πράσινης γραμμής για να μην περνούν ανεξέλεγκτα οι οποιοιδήποτε στις ελεύθερες περιοχές. Αυτή η επιτήρηση θα μπορούσε να γίνει με τεχνολογικά μέσα, με άλλους τρόπους. Η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση των φυλακίων, τα οποία υπήρχαν και δεν μερίμνησε να εισαγάγει τεχνολογικούς τρόπους επιτήρησης της πράσινης γραμμής. Και προχωρεί μονομερώς να βάζει συρματοπλέγματα, τα οποία από την μια δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικά το πρόβλημα και από την άλλη προκαλούν συνειρμούς», πρόσθεσε.  

Με αποτέλεσμα, συνέχισε, κάποιοι να θεωρούν ότι θέλει να παγιώσει την οριστική διχοτόμηση του νησιού και μάλιστα μεταφέροντας τα σύνορα της Κυπριακής Δημοκρατίας ακόμα πιο νότια.  

Ανέφερε ότι επί προηγούμενης κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια είχε συντμηθεί ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε πάρα πολύ μικρό αριθμό μηνών.  

«Κατάφερε η κυβέρνηση Αναστασιάδη - Συναγερμού να αυξήσει τον χρόνο εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε ανησυχητικό βαθμό με αποτέλεσμα από ένα αριθμό εκατοντάδων αιτήσεων που είχαμε να εκκρεμούν αυτή την στιγμή και να έχουμε επιστρέψει στις πάρα πολλές χιλιάδες. Κι εδώ χρειάζεται ριζική αντιμετώπιση των προβλημάτων ώστε να συντμηθεί ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων ασύλου», σημείωσε.  

Δεν δεχόμαστε την θέση, είπε, ότι η κυβέρνηση επειδή ανησυχεί για την καθαρότητα των Κυπρίων επιβάλλει αυτούς τους περιορισμούς. «Αν ανησυχούσε για την καθαρότητα των Κυπρίων δεν θα παραχωρούσε με ταχύτητες εξπρές 6,5 χιλιάδες διαβατήρια σε αλλοδαπούς οι οποίοι δεν ξέρουν καν πού βρίσκεται η Κύπρος».  

Κληθείς να σχολιάσει αν πρόκειται για θέμα ακροατηρίου, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι «σίγουρα είναι θέμα ακροατηρίου, είναι αντιδημοφιλές αυτό το ζήτημα στην κοινή γνώμη γι αυτό δεν πρέπει να μας λένε εμάς ότι το αναδεικνύουμε για να κερδίσουμε στήριξη γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι αντιδημοφιλής η θέση μας».  

Αλλά το θέμα, τόνισε, είναι αν υπερασπίζεσαι την ανθρώπινη ζωή, υπερασπίζεσαι τις υποχρεώσεις τις οποίες έχουμε αναλάβει έναντι διεθνών οργανισμών ή λαϊκίζεις απλά και μόνο για να κερδίζεις ψήφους, όπως κάνει η κυβέρνηση.  

Συνάντηση με εκτελεστικούς διευθυντές κρατικών νοσηλευτηρίων

Ο ΓΓ ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μετά την συνάντηση του με τους εκτελεστικούς διευθυντές των κρατικών νοσηλευτηρίων, ευχαρίστησε για ακόμα μια φορά όλο το προσωπικό που εργάζεται στα δημόσια νοσηλευτήρια για τον ρόλο που έχουν διαδραματίσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID 19, πολλές φορές με υπερβάλλοντα ζήλο ξεπερνώντας αντικειμενικές και υποκειμενικές δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν στην προσπάθεια τους.  

«Τα δημόσια νοσηλευτήρια όλοι λέμε ότι θα αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά του Γενικού Συστήματος Υγείας. Για να διαδραματίσουν τον ρόλο τους αποτελεσματικά πρέπει να αφεθούν να λειτουργήσουν όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά και ανταγωνιστικά», σημείωσε.  

Προχωρήσαμε, συνέχισε, στην υιοθέτηση σχετικής νομοθεσίας για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων. «Θεωρούμε λοιπόν, ως επιτακτική ανάγκη να αφεθούν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία αυτονομημένα κι όχι να επιχειρείται να υπάρχει ένα κέντρο, το οποίο θα αποφασίζει δίχως μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις να ζητά καν την άποψη των ανθρώπων οι οποίοι εμπλέκονται στην καθημερινή δουλειά των δημόσιων νοσηλευτηρίων», πρόσθεσε.  

Δεν σας κρύβω, ανέφερε, ότι αυτά τα οποία έχουμε ακούσει ως αποτέλεσμα της κατάστασης που υπάρχει στα δημόσια νοσηλευτήρια, μας έχουν ανησυχήσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό.  

«Η απαίτηση μας είναι να προχωρήσουμε αποφασιστικά στην αυτονόμηση και να αφεθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια να λειτουργήσουν όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά, να στηριχθούν οικονομικά για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, η οποία διαμορφώθηκε λόγω της πανδημίας», σημείωσε.  

Εμείς επιμένουμε, είπε, ότι θα πρέπει να επωμιστεί μέρος των προβλημάτων από την πανδημία και ο ιδιωτικός τομέας. «Όχι να φορτώνονται τα πάντα στον δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα να στέλνουμε όλα εκείνα τα συμβάντα, τα οποία του επιφέρουν μόνο έσοδα και την ίδια στιγμή θα απευθύνουμε έκκληση στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΚΥπΥ να συζητά και να ακούει τις απόψεις των διευθύνσεων των δημόσιων νοσηλευτηρίων προτού προχωρεί στην λήψη των οποιωνδήποτε αποφάσεων», πρόσθεσε.  

Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι ως ΑΚΕΛ, είπε, θα είμαστε στο πλευρό τους θα επιδιώξουμε μόλις οι συνθήκες το επιτρέπουν να έχουμε επισκέψεις σε κάθε ξεχωριστό δημόσιο νοσηλευτήριο για να συζητήσουμε πλέον πολύ συγκεκριμένα τα ζητήματα τα οποία τους απασχολούν.  

«Επαναλαμβάνουμε ότι εκείνο που μας ενδιαφέρει περισσότερο από όλα είναι να λειτουργήσουν οι διαδικασίες οι οποίες προνοούνται από την σχετική νομοθεσία. Να γίνουν οι απαραίτητες δομές που θα επιτρέψουν στον δημόσιο τομέα να λειτουργήσει με ευελιξία και αποτελεσματικότητα», συμπλήρωσε.

Home