Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΓΓ ΑΚΕΛ στην OffsiteNews: Μέχρι το 2028 θα έχουμε ένα ισχυρό & προοδευτικό ΑΚΕΛ

Συνέντευξη στον Στέλιο Στυλιανού
- 15.04.2023

ΓΓ ΑΚΕΛ στην OffsiteNews: Μέχρι το 2028 θα έχουμε ένα ισχυρό & προοδευτικό ΑΚΕΛ

Ποιο το πλάνο Στεφάνου - Το μέλλον των Νέων Δυνάμεων - Αποθαρρυντικά τα πρώτα δείγματα της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη
  •  Κυπριακό: Η ΕΕ ήδη έχει εμπλοκή, δεν διαφωνούμε - Το σχέδιο του Ν. Χριστοδουλίδη δεν θα οδηγήσει πουθενά - Ποια η δική μας πρόταση 
  • Τα πλάνα της ανασυγκρότησης του ΑΚΕΛ - Τι σκέφτονται για την θέση του ΓΓ

Για τις επόμενες κινήσεις του ΑΚΕΛ ως αντιπολίτευση αλλά και το καταστατικό συνέδριο που ακολουθεί αναφέρεται μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στην Offsite News ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Όπως αναφέρει το ΑΚΕΛ να ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο και την παρέμβαση του με βασικό άξονα  τον περαιτέρω άνοιγμα του στην κοινωνία.

Παράλληλα σημειώνει ότι στο ΑΚΕΛ συζητούν ανάμεσα σε άλλα και το θέμα της αναδόμησης του θεσμού των νέων δυνάμεων τονίζοντας ωστόσο ότι οι Νέες Δυνάμεις είναι στο πλευρό του κόμματος και όχι μέσα στο κόμμα και επομένως δεν μπορούν να διεκδικήσουν ηγετικά πόστα. Την ίδια ώρα σημειώνει ότι μέσα από το Καταστατικό Συνέδριο θέλουν να ενισχύσουν τον ρόλο των Νέων Δυνάμεων. Ένα θέμα που θα συζητηθεί στα πλαίσια του Καταστατικού Συνεδρίου όπως σημειώνει είναι και ο τρόπος εκλογής του Γενικού Γραμματέα. 

Ο Στέφανος Στεφάνου τονίζει ότι η προσπάθεια τους για να γίνει το ΑΚΕΛ ισχυρό έχει ένα ορίζοντα τουλάχιστον πενταετίας διότι θέλουν να καταστήσουν τόσο ισχυρό το ΑΚΕΛ αλλά και να  δημιουργήσουν  ένα τόσο ισχυρό και προοδευτικό πόλο στην κοινωνία που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να υπάρξει ένας προοδευτικός Πρόεδρος και μια προοδευτική Κυβέρνηση στις επόμενες Προεδρικές εκλογές. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι α πρώτα βήματα και αποφάσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικές σημειώνοντας ότι σε κάποια ζητήματα που ήδη χειρίστηκε ο πρόεδρος και η κυβέρνησή του ο βαθμός που παίρνει είναι χαμηλός.

ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ:

 - Το ΑΚΕΛ να παραμένει στην αντιπολίτευση για 3η πενταετία. Ποια είναι η επόμενη μέρα στο κόμμα;

Η επόμενη μέρα είναι μέρα δουλειάς και είναι περίοδος για τη δημιουργία προϋποθέσεων το ΑΚΕΛ όχι μόνο να παραμείνει πρωταγωνιστής στην πολιτική και δημόσια ζωή του τόπου αλλά και να ενισχύσει περαιτέρω τον ρόλο και την παρέμβασή του. Να βελτιωθεί το ΑΚΕΛ σε όλες τις εκφάνσεις και στα επίπεδα της δουλειάς του και να ενισχυθεί με βασικό άξονα την ενίσχυση του ανοίγματος του κόμματος στην κοινωνία. 

- Έρχεται και το καταστατικό συνέδριο πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα το ΑΚΕΛ να ανοίξει προς την κοινωνία φαίνεται άλλωστε ότι είναι κάτι που ζητά και η βάση; Πως θα συμβεί αυτό;

Το κόμμα είναι ανοικτό στην κοινωνία. Αυτό που λέμε είναι να γίνει πιο ανοιχτό και πιο αποτελεσματικό στη δουλειά του. Το ΑΚΕΛ ιστορικά από την ημέρα της ίδρυσης του στον χώρο της Αριστεράς πάντοτε είχε ως αντικείμενο  την δουλειά με την κοινωνία. Άρα εξ’ ορισμού και στη βάση της ιστορικής του εμπειρίας το ΑΚΕΛ είναι ανοιχτό στην κοινωνία.

Πως μπορεί να γίνει  πιο αποτελεσματικό όμως το ΑΚΕΛ; 

Για να γίνει πιο αποτελεσματικό χρειάζεται να κάνει μερικά πράγματα. Πρώτο να έχει μια πολιτική ατζέντα που να περιλαμβάνει τα σημαντικά εκείνα ζητήματα που καθορίζουν την πορεία του τόπου, της κοινωνίας και των εργαζομένων. Το ζητούμενο είναι στη βάση αυτής της πολιτικής ατζέντας να μπορεί να αγκαλιάσει ευρύτερες ομάδες του πληθυσμού ασφαλώς με κεντρικό άξονα τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς. Αυτή η ατζέντα παρέχει την αντικειμενική δυνατότητα στο ΑΚΕΛ τις δυνατότητες εξαιτίας της φύσης των προβλημάτων να αγκαλιάσει και να εκφράσει κόσμο που δεν αυτοπροσδιορίζεται στον χώρο της αριστεράς.

Ζητήματα όπως είναι το Κυπριακό, το Κράτος Δικαίου και του Κοινωνικού Κράτους, η αντιμετώπιση της διαπλοκής και διαφθοράς, η χρηστή διοίκηση αλλά και η ενίσχυση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης, η διασφάλιση της εφαρμογής και η περαιτέρω εμβάθυνση των αστικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. 

Αυτά τα ζητήματα είναι πολύ κομβικά ζητήματα που καθορίζουν την πορεία του τόπου και του λαού. Το ΑΚΕΛ καλείται όχι μόνο να συνεχίσει να έχει ισχυρό ρόλο αλλά να γίνει πιο αποτελεσματικό και διακριτό στις παρεμβάσεις του και να αγκαλιάσει και ευρύτερες ομάδες του πληθυσμού. 

- Με ευρύτερες ομάδες του πληθυσμου συνεργαστήκατε και στις Προεδρικές. Έχετε κάποιες επαφές με αυτά τα άτομα είτε ακόμα και με τον ίδιο τον Ανδρέα Μαυρογιάννη;

Βεβαίως και έχουμε επαφές και ο στόχος είναι να τους δώσουμε ένα πιο σταθερό και πιο οργανωμένο χαρακτήρα. Είναι γι’ αυτό που συζητάμε ανάμεσα σε άλλα και το θέμα της αναδόμησης του θεσμού των νέων δυνάμεων. Οι νέες δυνάμεις ως ιδέα εμφανίστηκε στην περίοδο των προεδρικών εκλογών του 1988, όταν ο υποψήφιος που υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ ήταν ο Γιώργος Βασιλείου. Εκεί ως κόμμα είχαμε συνεργαστεί με σειρά από προσωπικότητες που στήριζαν την υποψηφιότητα Γιώργου Βασιλείου στο πλαίσιο του θεσμού των νέων δυνάμεων που τότε δημιούργησε το Κόμμα. Σταθερή επαφή σημαίνει όχι απλά να έχω επαφή αλλά και να υπάρχουν αμφίδρομα κανάλια συζήτησης και διαλόγου. Από και προς το κόμμα.

Αν πάμε πιο πίσω στην ιστορία του ΑΚΕΛ στη δεκαετία του 1940 θα δούμε ότι το ΑΚΕΛ είχε δημιουργήσει τον λεγόμενο Εθνικό Απελευθερωτικό Συνασπισμό (ΕΑΣ) ή στη Λεμεσό είχε δημιουργήσει τότε μια πλατφόρμα γύρω από τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αυτός ο θεσμός λεγόταν ΕΜΕΚΕΛ. Άρα αυτό που επιχειρεί να κάνει και σήμερα το ΑΚΕΛ με την αναδόμηση των Νέων Δυνάμεων και την προσπάθεια δημιουργίας μιας εν είδει πλατφόρμας στηρίζεται πάνω στην ιστορική εμπειρία και την κληρονομιά που έχει το ΑΚΕΛ. Δεν είναι κάτι καινούριο. Ασφαλώς μέσα σε αυτή την εξίσωση θα δούμε και πως το ΑΚΕΛ έχει συνεργασία και κοινή δράση πέραν από προσωπικότητες και με κοινωνικά κινήματα των οποίων η ατζέντα και οι θέσεις τους συγκλίνουν με τις δικές μας. 

- Ένα θέμα για το οποίο υπάρχει συχνά συζήτηση είναι ο ρόλος στο κόμμα των ατόμων που προέρχονται από τις Νέες Δυνάμεις. Ήρθε η ώρα να επιτραπεί στα άτομα αυτά να μπορέσουν να διεκδικήσουν θέση στην ηγεσία του κόμματος;

Οι νέες Δυνάμεις είναι στο πλευρό του κόμματος, Δεν είναι μέσα στο κόμμα επομένως δεν μπορούν να διεκδικήσουν ηγετικά πόστα. Το κόμμα έχει την δική του την δομή. Για να γίνει κάποιος μέλος του ΑΚΕΛ χρειάζεται πρώτα να συμμερίζεται την ιδεολογία του και την πολιτική του και να μπορεί να λειτουργήσει στο πλαίσιο της πειθαρχίας και της συλλογικότητας έτσι όπως απαιτείται από το Καταστατικό και τους Κανονισμούς λειτουργίας. Άνθρωποι που συμμερίζονται μια βασική πολιτική ατζέντα και έχουν τους ίδιους στόχους με το ΑΚΕΛ και δεν αυτοπροσδιορίζονται στην Αριστερά ή άνθρωποι που δεν θέλουν να έχουν τους περιορισμούς που θέτει η κομματική λογική μπορούν μέσα από τις  Νέες Δυνάμεις να έχουν αυτή την πιο ευέλικτη, να μου επιτρέψετε να πω, σχέση.

Πάνω σε αυτή την λογική θα λειτουργήσει και το νέο σκεπτικό. Θεωρούμε ότι μπορούμε να ενισχύσουμε τον ρόλο όσων θα ανήκουν σ’ αυτή την προοδευτική συμμαχία που θα επιχειρήσουμε να φτιάξουμε. Είναι αυτά που συζητάμε ενόψει και του καταστατικού συνεδρίου και θα δούμε που θα καταλήξει αυτή η συζήτηση. Δεν είμαστε όμως έτοιμοι σε αυτή την χρονική συγκυρία να πούμε πως συγκεκριμένα θα υλοποιήσουμε αυτό τον στόχο. Βάλαμε τον στόχο αναζητούμε τους τρόπους να τον υλοποιήσουμε.

- Ένα άλλο θέμα το οποίο μπαίνει στο τραπέζι κατά διαστήματα είναι και η εκλογή του ΓΓ του κόμματος είτε από το Συνέδριο είτε ακόμα από την βάση του κόμματος. Υπάρχει ενδεχόμενο να αλλάξει ο τρόπος εκλογής του στο καταστατικό συνέδριο;

Είναι κι αυτό στα ζητήματα που θα συζητηθούν. Η συζήτηση ξεκινά από την προεργασία που γίνεται σε αντίστοιχες επιτροπές. Ήδη έχουν συσταθεί και εκεί θα συζητήσουμε και για τις πιθανές αλλαγές θα γίνουν. Αφού γίνει ένα πλαίσιο θα πάμε κάτω στην κομματική βάση, θα συζητήσουμε κι αυτά που θα θέσουμε εμείς αλλά κι αυτά που ενδεχομένως να θέσει η βάση. Το ζήτημα εκλογής του Γενικού Γραμματέα είναι ένα από τα θέματα που πολύ πιθανόν να συζητηθούν γιατί, όπως έχεις πει, λέχθηκε ως ιδέα από διάφορα κομματικά μέλη κατά τη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου που έγινε ενόψει του τελευταίου συνεδρίου.  

- Ο Στόχος που έχετε θέσει είναι το ΑΚΕΛ να γίνει ισχυρό μέχρι τις Βουλευτικές του 2026. Θεωρείτε ότι μέσα από τις ενέργειές σας και τις αλλαγές το ΑΚΕΛ μπορεί να καταστεί ξανά πρώτη δύναμη στην Κύπρο;

- Ναι βεβαίως έχω την πεποίθηση διότι το ΑΚΕΛ, παρά το ότι είχε μεγάλες απώλειες τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να είναι ισχυρό. Έχει κόσμο που προσδοκεί και αναμένει από το ΑΚΕΛ και είναι εδώ που πρέπει να δείξουμε την ικανότητα να αγκαλιάσουμε αυτό τον κόσμο. Αλλά και η ίδια η εποχή έχει ανάγκη από ένα ισχυρό ΑΚΕΛ γιατί ένα ισχυρό ΑΚΕΛ σημαίνει ισχυρή ελπίδα και προοπτική για τον τόπο αφού είμαστε ο βασικός πόλος της προόδου, της ανάπτυξης, της σταθερότητας και της συνέχισης του εκσυγχρονισμού του τόπου. Για αυτό τον λόγο εμείς θα καταβάλουμε αυτή την προσπάθεια. Η προσπάθεια μας έχει ένα ορίζοντα τουλάχιστον πενταετίας διότι θέλουμε να καταστήσουμε τόσο ισχυρό το ΑΚΕΛ και να δημιουργήσουμε ένα τόσο ισχυρό και προοδευτικό πόλο στην κοινωνία που να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να υπάρξει ένας προοδευτικός Πρόεδρος και μια προοδευτική Κυβέρνηση στις επόμενες Προεδρικές εκλογές. 

- Στο Κυπριακό βλέπουμε να είστε το μόνο κόμμα που διαφώνησε με το σχέδιο εμπλοκής της ΕΕ στο Κυπριακό καθώς θεωρείτε ότι η διασύνδεση του Κυπριακού έπρεπε να γίνει με τα ενεργειακά αντί με τα ευρωτουρκικά. Βλέπετε προοπτικές στο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού; 

- Δεν διαφωνούμε με την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε ήδη υπάρχει εμπλοκή. Η ΕΕ ήταν παρούσα στα σημαντικά ραντεβού των τελευταίων χρόνων και σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Την ίδια ώρα πρέπει να γνωρίζουμε τι μπορούμε να περιμένουμε από την ΕΕ. Η ίδια οριοθετεί τον ρόλο της μετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Επομένως, η ίδια δεν θέλει ούτε και μπορεί να υποκαταστήσει τον ΟΗΕ. Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο που είπαμε εμείς είναι ότι συμφωνούμε με τη λογική να θέσουμε μια θετική ατζέντα ενώπιον της Τουρκίας για να πεισθεί να έρθει στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Διαφωνούμε όμως ότι τα ευρωτουρκικά είναι ικανά θέματα για να κινήσουν το ενδιαφέρον της Τουρκίας για να επιτευχθεί ο στόχος της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Λέμε ότι θα πρέπει να βάλουμε και τα ενεργειακά μέσα σε αυτή την εξίσωση και για αυτό επανακαταθέσαμε την ίδια πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που είχαμε καταθέσει στον προηγούμενο πρόεδρο. Θεωρούμε ότι η πρότασή μας όχι μόνο δεν έχασε την επικαιρότητά της αλλά ότι έγινε ακόμα πιο επίκαιρη εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που υπάρχει στις μέρες μας.

Επειδή έχω δει αναφορές ότι το ΑΚΕΛ θέλει δήθεν να κάνει δώρα στην Τουρκία να ξεκαθαρίσω ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ προνοεί ότι για να πάρει κάτι η Τουρκία θα έχει να το πάρει μετά την λύση του Κυπριακού κι όχι πριν από τη λύση.

Ο φόβος μας είναι ότι αν μείνουμε μόνο στα Ευρωτουρκικά δεν θα γίνει τίποτα. Πολύ περισσότερο που στα ευρωτουρκικά δεν θα έχουμε μόνο εμείς λόγο, αλλά και τα άλλα 26 κράτη μέλη, αφού σε αυτής της φύσης τα ζητήματα προβλέπεται ομοφωνία. Τελικά, υπάρχει ο κίνδυνος να μπούμε σε μια διαδικασία που και χρονοβόρα θα αποδειχθεί και δεν θα αποδώσει. Αυτή είναι η δική μας η εκτίμηση. 

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν η Τουρκία ανταποκριθεί σε μια θετική ατζέντα με τα ενεργειακά να έχουν κεντρική θέση. Όμως ο πιο γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος να ελέγξουμε τις προθέσεις της Τουρκίας είναι να της θέσουμε τα ενεργειακά ενώπιον της. Εκεί θα υποχρεωθεί να δείξει τις πραγματικές της προθέσεις. 

- Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει συμπληρώσει αισίως ενάμιση μήνα στην Προεδρία πως κρίνετε εσείς αυτό το μικρό διάστημα διακυβέρνησης του; 

- Απολύτως φυσιολογικό και λογικό είναι να δοθεί μια περίοδος χάριτος στον πρόεδρο και την κυβέρνησή του. Δεν βιαζόμαστε να κάνουμε εκτιμήσεις και αξιολογήσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα παρότι θα έλεγα ότι τα πρώτα βήματα και αποφάσεις δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικές. Όμως θα πρέπει να πω ότι σε κάποια ζητήματα που ήδη χειρίστηκε ο πρόεδρος και η κυβέρνησή του ο βαθμός που παίρνει είναι χαμηλός, ακόμα κι αν θέσουμε ως κριτήριο τις προεκλογικές -και μετεκλογικές- εξαγγελίες του. Ένα τρανό παράδειγμα είναι η παρουσία γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο. Ο πρόεδρος έθεσε τον στόχο, ο πρόεδρος τον αθέτησε. Το ίδιο συμβαίνει  και με το θέμα των τετραμήνων. Περί άλλων δεσμεύτηκε άλλα έκανε. Ελπίζουμε να μείνει συνεπής με τη δέσμευσή του ότι τα τετράμηνα θα καταργηθούν. Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι τα τετράμηνα όχι μόνο δεν μπορούν να λειτουργήσουν αλλά και ως φιλοσοφία δεν στηρίζονται πάνω σε σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους. Βάζουμε πίεση στα παιδιά και δημιουργούμε πολύ άγχος σε παιδιά και γονείς. Άρα το σύστημα πρέπει να αλλάξει. Θα κρίνουμε τις αποφάσεις της Κυβέρνησης όταν και εφόσον θα φέρει τις προτάσεις της.

- Είδαμε το προηγούμενο διάστημα να εγκαινιάζεται και μια εκστρατεία για το Στεγαστικό θα δούμε παρόμοιες εκστρατείες και για άλλα θέματα;

- Βεβαίως, πιστεύουμε πολύ σε αυτού του είδους τις εκστρατείες. Το τι κάνουμε τώρα αναφορικά με το στεγαστικό πρόβλημα είναι ένα πρότυπο για το πώς θα λειτουργήσουμε. Είναι ένα μείζον θέμα σε μια περίοδο που δυστυχώς η στέγη για ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας και ειδικά για τους νέους κατάντησε άπιαστο όνειρο. Εμείς θέλουμε να είμαστε δημιουργικοί και υπεύθυνοι και μέσα από αυτές τις εκστρατείες θέλουμε από τη μια να υποδείξουμε λύσεις σε προβλήματα για το πώς το Κράτος θα πρέπει να κινηθεί και από την άλλη, να αναπτύξουμε διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς και την κοινωνία. Μέσα από τον διάλογο μπορείς να βρεις λύσεις σε προβλήματα που τώρα δεν μπορείς να τις εντοπίσεις ή απλά έχεις την προσέγγιση και πρέπει να δεις επί του εδάφους πως μπορεί να επιλυθεί. Θεωρώ ότι στο τέλος αυτής της εκστρατείας θα έχουμε ήδη ένα όγκο εργασίας με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που θα μεταβιβάσουμε στην Κυβέρνηση ζητώντας να τα υιοθετήσει. Η Κύπρος έχει ανάγκη από μια συγκροτημένη κρατική στεγαστική πολιτική που θα διευκολύνει την πρόσβαση όλων όσων θέλουν να αποκτήσουν στέγη και δεν μπορούν. Εάν το κράτος αποκτήσει αυτή τη συγκροτημένη πολιτική θα βελτιωθούν και οι όροι για απόκτηση στέγης. Το ίδιο θα κάνουμε και με άλλα ζητήματα πολύ σημαντικά. Είναι με αυτό το τρόπο που εμείς αντιλαμβανόμαστε πώς μπορείς να δημιουργήσεις αλλά και να βάλεις πίεση ως κόμμα της αντιπολίτευσης προς την Κυβέρνηση για να προχωρήσει με συγκεκριμένες πολιτικές. Ειδικά σε ζητήματα, όπως είναι το στεγαστικό για τις οποίες προβλέπονται δαπάνες τις οποίες η Βουλή δεν μπορεί, βάσει του Συντάγματος, να τις κάνει.

Home