Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

ΓΓ του ΑΚΕΛ: Θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη στο Κυπριακό

Offsite Team -
26.02.2021

ΓΓ του ΑΚΕΛ: Θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη στο Κυπριακό

Thumbnail

Θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη εάν και εφόσον διαπιστώσουμε ότι τα πράγματα κατευθύνονται προς την επίτευξη λύσης στη βάση των όσων έχουμε συμφωνήσει διαχρονικά με τη διεθνή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, διαβεβαίωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού τον Εκπρόσωπο και τους Κοινοτάρχες των Μαρωνιτών

Απεύθυνε επίσης έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να ενεργήσει στα συμφωνημένα πλαίσια, τα οποία έχουν διαχρονικά συμφωνηθεί με τη διεθνή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε με τον Εκπρόσωπο των Μαρωνιτών στη Βουλή Γιαννάκη Μούσα και τους Κοινοτάρχες των χωριών των Μαρωνιτών, ανέφερε επίσης ότι το ΑΚΕΛ θα απευθύνει επιστολές στα αρμόδια Υπουργεία για επίσπευση επίλυσης των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι Μαρωνίτες.

«Έχουμε ανταλλάξει απόψεις για τα προβλήματα τα οποία έχουν προκληθεί στα μαρωνίτικα χωριά μετά και από τις αποφάσεις της τ/κ ηγεσίας για τα ζητήματα της πανδημίας», είπε.

Αντιμετωπίζουν, πρόσθεσε, «τεράστιες δυσκολίες τόσο οι εγκλωβισμένοι όσο και οι επανεγκατασταθέντες, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να υποχρεώνονται να έρχονται στις ελεύθερες περιοχές για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω του κλεισίματος των οδοφραγμάτων».  

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνέχισε λέγοντας ότι έχουμε συμφωνήσει ότι ο Εκπρόσωπος θα απευθύνει επιστολές στα αρμόδια Υπουργεία, τόσο για τα ζητήματα που αφορούν τους επανεγκατασταθέντες και τα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει, καθώς επίσης και για τη διαδικασία, η οποία ακολουθείται για την έγκρισή των αιτημάτων τους, «η οποία είναι πολύ χρονοβόρα, πολύπλοκη και δυστυχώς δυσχεραίνει τη λήψη αποφάσεων».  

Ως ΑΚΕΛ, είπε ο κ. Κυπριανού, «στηρίζουμε τα απολύτως δικαιολογημένα αιτήματά τους και έχουμε πει ότι θα απευθυνθούμε και εμείς με επιστολές στα αρμόδια Υπουργεία για να ζητήσουμε επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων».

Ιδιαίτερα προβλήματα βέβαια, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, απασχολούν τους γεωργούς, ιδιαίτερα για εκείνους που χάνουν τους γονιούς τους πάνω στους οποίους ήταν ο κλήρος, οι οποίοι θα έχουν τεράστιες δυσκολίες για να μπορέσουν να συνεχίσουν την άσκηση της γεωργικής τους δραστηριότητας και να λάβουν στήριξη από το κράτος.  «Για όλα αυτά τα ζητήματα θα προβούμε σε ενέργειες προς την Κυβέρνηση για να επιλυθούν τα θέματα», πρόσθεσε.

Βέβαια, συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «νομίζω ότι είναι κοινή μας προσέγγιση, ριζική επίλυση όλων των προβλημάτων θα προκύψει εάν και εφόσον υπάρξει λύση του Κυπριακού στη σωστή βάση».

Είναι γι αυτό το λόγο, σημείωσε ο κ. Κυπριανού, «που απευθύνουμε έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τη δική του πλευρά να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες του έναντι της Κύπρου και του κυπριακού λαού, να ενεργήσει στα συμφωνημένα πλαίσια τα οποία έχουν διαχρονικά συμφωνηθεί με τη διεθνή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, δυσκολεύοντας έτσι την Τουρκία να επιμείνει στις απαράδεκτες θέσεις της για λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας και υποχρεώνοντάς την να επιστρέψει στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης».

Σε ό,τι τους αφορά ως ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι έχει διαβεβαιώσει και τη μαρωνίτικη κοινότητα μέσω του Εκπροσώπου και των Κοινοταρχών ότι «θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη εάν και εφόσον διαπιστώσουμε ότι τα πράγματα κατευθύνονται προς την επίτευξη λύσης στη βάση των όσων έχουμε συμφωνήσει διαχρονικά με τη διεθνή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα».  

Από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών Γιαννάκης Μούσας είπε ότι η συνάντηση ήταν πάρα πολύ εποικοδομητική. Ευχαρίστησε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ «ο οποίος πάντοτε είναι πρόθυμος να ακούσει και να στηρίξει τα αιτήματα της μαρωνίτικης κοινότητας».

Ανέφερε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Μαρωνίτες λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της στα μαρωνίτικα χωριά, στον κόσμο που ζει εκεί, αλλά και αυτούς που επισκέπτονταν τα χωριά τους. «Έχουμε ζητήσει τη στήριξη του ΑΚΕΛ για να διευκολυνθεί αυτός ο κόσμος να επιστρέψει στα χωριά του», είπε. Πρόσθεσε ότι είδαν επίσης το θέμα των επαναεγκατασταθέντων, των εγκλωβισμένων, των γεωργών και όλα όσα αφορούν τη ζωή στα χωριά τους.

Σύμφωνα με τον κ. Μούσα, «το πιο σημαντικό από όλα είναι η νέα προσπάθεια που ξεκινά για συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος».

Για αυτούς ως μαρωνιτική κοινότητα, ανέφερε, «το είπαμε πάρα πολλές φορές ότι θέλουμε λύση του κυπριακού προβλήματος και τη θέλουμε το συντομότερο δυνατόν».

Τέλος, είπε «πιστεύουμε ότι το ΑΚΕΛ έχει ένα τεράστιο ρόλο να διαδραματίσει προς αυτή την κατεύθυνση και με ικανοποίηση ακούσαμε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ να δηλώνει ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να αναλάβει τις δικές του ευθύνες εφόσον υπάρξει μια συμφωνία στη βάση του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών».

Home