Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γ.Γεωργίου: Με κριτική διάθεση αντιμετωπίζουμε την νέα Επιτροπή

Offsite Team
- 29.11.2019

Γ.Γεωργίου: Με κριτική διάθεση αντιμετωπίζουμε την νέα Επιτροπή

Thumbnail
Όσα ανέφερε ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου

Είμαστε επιφυλακτικοί και θα σταθούμε απέναντι στην νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή με κριτική διάθεση, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Γιώργος Γεωργίου, προσθέτοντας ότι όταν οι εισηγήσεις και πολιτικές της βρίσκουν την Ενωτική Αριστερά σύμφωνη, δεν θα έχει πρόβλημα να τις στηρίξει.

«Υπάρχουν αναμφίβολα ιδεολογικές διαφοροποιήσεις. Δεν είναι θέμα συμπάθειας του ενός ή του άλλου. Για μας τα ζητήματα έχουν να κάνουν με τον πολιτικό προσανατολισμό και αυτή της Επιτροπής που διαφέρει πάρα πολύ από εκείνο που εμείς κατ’ ελάχιστο θα θέλαμε. Να θυμίσω ότι η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν δεν υπήρξε καν υποψήφια στο αρχικό στάδιο. Επιβλήθηκε μέσα από αντιδημοκρατικές και σκοτεινές διαδικασίες με πάρα πολλές αμφισβητήσεις, και στον χώρο του ΕΛΚ, όταν της καταλογίζονταν ακαταλληλότητα και ανικανότητα», ανέφερε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ.

Ανέφερε επιπλέον ότι Επίτροποι που είχαν προταθεί για το Κολέγιό της, όπως ο Ούγγρος, ο Ρουμάνος και ο Γάλλος, είχαν απορριφθεί πριν καν μπουν στη διαδικασία της ακρόασης. Υπήρξαν, πρόσθεσε, Επίτροποι, στη διάρκεια των ακροάσεων των οποίων δεν πειστήκαμε για τις προθέσεις τους. «Ο Ούγγρος για παράδειγμα προέρχετο από μια χώρα όπου γίνεται ζήτημα για τη λογοκρισία, τη δικαιοσύνη, το κράτος δικαίου, για ρατσιστικές συμπεριφορές, για το μεταναστευτικό και τις προθέσεις του κατά της Τουρκίας», ανέφερε.

Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ πρόσθεσε πως ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν στον οποίο υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για σύσφιξη των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

«Όταν ρωτήσαμε τον Ούγγρο Επίτροπο Olivér Várhelyi για το κράτος δικαίου και αν ο ίδιος θα εργαστεί για εμπέδωσή του και αν στηρίζει τις πολιτικές του πρωθυπουργού της χώρας, δεν λάβαμε απάντηση, όπως απάντηση δεν πήραμε και για την Τουρκία και τις υποσχέσεις της Ουγγαρίας», ανέφερε, υπενθυμίζοντας ότι ο συγκεκριμένος Επίτροπος απορρίφθηκε δύο φορές πριν τελικά γίνει αποδεκτός με επιφυλάξεις.  

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, ο πολιτικός προσανατολισμός της Κομισιόν είναι ο ίδιος με αυτόν που οδήγησε την ΕΕ στα οικονομικά αδιέξοδα και τις ανισότητες στα κράτη μέλη και από την αρχή έδειξε να εδράζεται σε δημοκρατικά ελλείμματα, ούτε και έπεισε ότι για το περιβάλλον, την παιδεία και άλλα ζητήματα, έχει φιλόδοξους στόχους, όπως είπε.  

Ο Ευρωβουλευτής είπε ότι στις προτεραιότητες της Επιτροπής πρέπει να τεθεί η κλιματική αλλαγή και ο πράσινος σχεδιασμός για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ως το 2030 και χρήση ΑΠΕ σε ποσοστό 100% ως το 2050, η εξασφάλιση ίσης αμοιβής εργασίας για όλους, η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και άλλα.  

Για την Κύπρια Επίτροπο ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι οι στόχοι της για τη στρατηγική για τον καρκίνο, θα βρουν όλους συνοδοιπόρους.

«Επικεντρώνεται το έργο της στην αντιμετώπιση του καρκίνου και εμείς με τον συνάδελφο Λουκά Φουρλά είχαμε εισηγηθεί τροπολογία και εξασφαλίσαμε 1 εκατομμύριο ευρώ για θέματα έρευνας. Στον τομέα της υγείας υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία πρέπει να εγκύψει και θα την στηρίξουμε», ανέφερε.  

Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση του Προέδρου του ΕΚ Νταβίντ Σασόλι με τον Τούρκο ΥΠΕΞ και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και τόνισε πως στις κυρώσεις κατά της Τουρκίας δεν υπήρχε ρήτρα απαγόρευσης συναντήσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων με αξιωματούχους της Τουρκίας.  

«Δεν δεσμευόταν τυπικά να μην τον συναντήσει, ίσως στο πνεύμα της γενικότερης απόφασης να μπορούσε και να μην τον συναντήσει, αλλά από κει και πέρα δεν υπήρχε ρήτρα απαγόρευσης. Ο ίδιος ο κ. Σασόλι είπε ότι στη συνάντηση κατέδειξε κάποια πράγματα και για εισβολή στη Συρία και για την κυπριακή ΑΟΖ και για βίαιη μετακίνηση προσφύγων και επανεγκατάσταση στη Συρία, φυσικά είχαμε αμφισβήτηση από τον κ. Τσαβούσογλου», ανέφερε.

Είπε ότι το κόμμα του δεν προσπάθησε να δικαιολογήσει τον κ. Σασόλι απλά αποτύπωσε κάποια πράγματα και έκανε ανάγνωση του χαρακτήρα της ΕΕ και των μέτρων που έλαβε τον περασμένο Ιούλιο.

«Είπαμε ότι τυπικά δεν παραβιάζει τις κυρώσεις και άρα θα πρέπει να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Τον κ. Τσαβούσογλου είχε δει και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην Τουρκία τον Οκτώβριο, έγιναν συναντήσεις και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, σε λίγες μέρες πάει στην Άγκυρα και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ίσως θα πάει και η Πρόεδρος της Κομισιόν. Άρα να πούμε τι στον Σασόλι;», διερωτήθηκε.

ΚΥΠΕ

Home