Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Γκουτέρες: Ελάτε Νέα Υόρκη Σεπτέμβριο και βλέπουμε για διάσκεψη 

Offsite Team -
26.06.2021

Γκουτέρες: Ελάτε Νέα Υόρκη Σεπτέμβριο και βλέπουμε για διάσκεψη 

Επιμένουν στις θέσεις του οι δύο πλευρές - Στο αέρα η πραγματοποίηση της νέας Πενταμερούς 

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα έληξαν οι χωριστές επαφές που είχε στις Βρυξέλλες ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ.

Η συνάντηση στη Βελγική πρωτεύουσα ήταν η πρώτη που είχε ο Αντόνιο Γκουτέρες με τους δύο ηγέτες μετά την Άτυπη Πενταμερή της Γενεύης τον περασμένο Απρίλιο.

Διάσκεψη η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και την κατάθεση για πρώτη φορά στο τραπέζι των συνομιλιών από πλευράς της Τουρκικής πλευράς έγγραφο έξι σημείων το οποίο ουσιαστικά οδηγεί σε λύση δύο Κρατών. 

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις που ακολούθησαν των συναντήσεων οι δύο πλευρές επέμειναν στις θέσεις του, κάτι που ουσιαστικά αποτρέπει τον Γενικό Γραμματέα στην σύγκλιση νέας Πενταμερούς διάσκεψης καθώς για την ώρα τουλάχιστον δεν υπάρχει κοινό έδαφος για πραγματοποίηση της.

Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του Εκπροσώπου του  Αντόνιο Γκουτέρες , Στεφάν Ντουζαρίκ μετά τις συναντήσεις ότι δεν έχει αλλάξει στην πραγματικότητα οτιδήποτε, μετά τη Γενεύη.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Μάλιστα όπως πληροφορούμαστε στις συναντήσεις με Αναστασιάδη και Τατάρ ο Γενικός Γραμματέας πρότεινε στους δύο ηγέτες κοινή συνάντηση το Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Παράλληλα σε ανακοίνωσή της η  «Προεδρία» στα Κατεχόμενα αναφέρει ο Αντόνιο Γκουτέρες αναμένει να δει τον Τατάρ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2021 στη Νέα Υόρκη.

Παραμένει πιστός στην ΔΔΟ ο Γκουτέρες 

Σε σχέση με την συνάντηση του με τον ΓΓ του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του που ακολούθησαν τόνισε ότι εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα αποτελέσματα της άτυπης συνάντησης στη Γενεύη, σαν αποτέλεσμα των προϋποθέσεων που έθεσε η  Τουρκοκυπριακή και Τουρκική πλευρά προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. 

 

Παράλληλα χαιρέτισε τις θέσεις αρχών του ΓΓ για μη αποδοχή θέσεων που εκφεύγουν των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των όρων εντολής του, αλλά και την αποφασιστικότητα του να συνεχίσει τις προσπάθειες επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας μέσω σύγκλησης εντός των επόμενων μηνών μιας άτυπης συνάντησης.

Πάντως σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Αντόνιο Γκουτέρες κατά το γεύμα στη Σύνοδο του ΕΕ, απέκλεισε τη λύση δύο κρατών θεωρώντας την ως “non-starter” – δηλαδή ως μια αδυναμία εκκίνησης ή απαγορευτική εκκίνηση των διαπραγματεύσεων - ξεκαθαρίζοντας πως οι όροι εντολής του είναι σαφείς και προνοούν την εξεύρεση λύσης στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Home