Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Χορηγίες προσφυγικών σωματείων στο επίκεντρο της Επ. Προσφύγων

Offsite Team
- 25.10.2022

Χορηγίες προσφυγικών σωματείων στο επίκεντρο της Επ. Προσφύγων

Thumbnail

Χορηγίες προσφυγικών σωματείων, στεγαστική βοήθεια σε εκτοπισθέντες και προβλήματα εγκλωβισμένων στα μαρωνιτικά χωριά, ενώπιον της Επ. Προσφύγων

 

Η στεγαστική βοήθεια σε εκτοπισθέντες, η πολιτική χορηγιών σε προσφυγικά σωματεία από τα Υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών, Παιδείας και τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού, καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι και οι επανεγκατασθέντες στα μαρωνιτικά χωριά στην κατεχόμενη Επαρχία Κερύνειας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων την Τρίτη (25/10).

Όπως λέχθηκε στη συνεδρία στις 20 Δεκεμβρίου είναι ορισμένη η διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού από πρόσφυγες που καταχώρησαν αγωγή, σχετικά με την απόφαση να μην παραχωρηθεί χρηματική βοήθεια σε εκτοπισθέντες, που έχουν ήδη εγκριθεί για παραχώρηση κρατικών οικοπέδων για ανέγερση κατοικίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, εξήγησε ότι η κυβέρνηση είχε αναθεωρήσει αυτή την απόφαση το 2013 και παραχωρούσε μόνο το οικόπεδο, χωρίς τη στεγαστική βοήθεια, για να σημειώσει ότι εδώ και δέκα χρόνια πολλοί από τους πολίτες δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τα σχέδια να στεγαστούν και να προχωρήσουν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τον κ. Κέττηρο υπήρχε και απόφαση της Επιτρόπου Διοικήσεως, που δικαιώνει αυτούς τους πρόσφυγες, ενώ υπογράμμισε πως το κράτος θα πρέπει να συμμορφωθεί.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων έκανε λόγο για «εκδικητική» στάση από μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών, μετά την απόφαση κάποιων από τους πρόσφυγες να καταχωρήσουν αγωγή στο δικαστήριο.

Σημείωσε πως κατά τη συνεδρία λέχθηκε πως το ΥΠΕΣ θα αναμένει την έκβαση της απόφασης του Δικαστηρίου, ώστε να δει πώς θα προχωρήσει, με τον ίδιο να προσθέτει ότι μπορεί αυτή η απόφαση να εκδοθεί σε οκτώ ή δέκα χρόνια, όταν θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να στεγάσουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Επίσης, ανέφερε πως υπάρχει απόφαση της Επιτρόπου Διοικήσεως, ότι το κράτος πρέπει να καταβάλει τη στεγαστική βοήθεια, η οποία θα ανέρχεται γύρω στα 4 εκατομμύρια ευρώ, για να προσθέσει ότι σε μια άσκηση εργασίας που έκαναν, διαπίστωσαν ότι μπορούν εύκολα να βρεθούν 100 εκατομμύρια ευρώ από τα αδιάθετα κονδύλια της τελευταίας 10ετίας, που αφορούν στα σχέδια για προσφυγική πολιτική.

«Από αυτά», είπε, «θα μπορούσαν τα 4 εκ. ευρώ να διατεθούν για αυτούς τους ανθρώπους».

Στο μεταξύ, σε σχέση με το θέμα της πολιτικής χορηγιών σε προσφυγικά σωματεία, που συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία, αναφέρθηκε ότι ο ΚΟΑ αποφάσισε και στήριξε το ένα από τα τρία προσφυγικά σωματεία και συγκεκριμένα την Ανόρθωση.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, τις επόμενες μέρες θα επικοινωνήσουν με τον Πρόεδρο του ΚΟΑ, προκειμένου να διευθετηθεί συνάντηση και να κλείσει το θέμα στήριξης και των άλλων δυο σωματείων, της Νέας Σαλαμίνας και του Εθνικού Άχνας.

Μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα, είπε, θα υπάρχουν εξελίξεις επί του θέματος.

Πρόσθεσε ακόμα ότι το ποσό για στήριξη των σωματείων Νέας Σαλαμίνας και Εθνικού Άχνας ανέρχεται στις 320 χιλιάδες ευρώ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ποσό που περίμεναν μετά την αποστολή των τιμολογίων προς το Υπουργείο Οικονομικών ότι θα είχε σταλεί στα σωματεία, για να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Επίσης, ο κ. Κέττηρος είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής πως δεν έχει αρμοδιότητα, παρά το γεγονός, ότι το ίδιο το Υπουργείο είχε ζητήσει να αποσταλούν αυτά τα τιμολόγια.

Τα προσφυγικά σωματεία, είπε, «κρατούνται στη ζωή λόγω της υπερηφάνεια μας».

Εξάλλου, η Επιτροπή Προσφυγών εξέτασε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι και οι επανεγκατασθέντες στα μαρωνιτικά χωριά, στην κατεχόμενη Επαρχία Κερύνειας.

Σε δηλώσεις του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, ανέφερε πως έχει εγκαινιαστεί μια συστηματική προσπάθεια, με την οποία κάθε έξι μήνες, ασκείται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος που απαιτείται, για την πρόοδο σε σχέση με την επίλυση των προβλημάτων των Μαρωνιτών στα χωριά τους.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστόφια, έχει σημειωθεί πρόοδος, σε σχέση με το νέο σχέδιο επανεγκατάστασης, που εφαρμόζει το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, το οποίο πρέπει να αξιολογηθεί εντός του 2023, όταν παρέλθει ο απαραίτητος χρόνος, ώστε να μπορούν να έχουν δεδομένα μπροστά τους.

Επίσης, είπε ότι σημειώθηκε πρόοδος σε σχέση με τη στήριξη των γεωργοκτηνορόφων.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας, «σωρεία άλλων προβλημάτων αναμένουν επίλυση, όπως είναι η λειτουργία του σχολείου μετά το 1998, για το οποίο δόθηκαν δεσμεύσεις από την κυβέρνηση από τη περασμένη άνοιξη ότι θα ληφθεί απόφαση Υπουργικού Συμβούλιου».

«Έχουμε τέλος Οκτώβριου και δεν έχει ακόμα ληφθεί απόφαση. Τον Ιανουάριο είναι οι εγγραφές για τη νέα σχολική χρονιά και η δέσμευση για επαναλειτουργία του σχολείου, για τη χρονιά 2023-2024, ολοένα και φαντάζει μια μη υλοποιημένη δέσμευση αυτής της κυβέρνησης», είπε.

ΚΥΠΕ

Home