Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Χωρίς μεγάλες αλλαγές ο προϋπολογισμός / Δεν έκλεισε deal με ΕΔΕΚ

Του Στέλιου Στυλιανού -
09.01.2021 - 06:00

Χωρίς μεγάλες αλλαγές ο προϋπολογισμός / Δεν έκλεισε deal με ΕΔΕΚ

Thumbnail
Τι άφησε η χθεσινή σύσκεψη και η καθολική απαίτηση των κομμάτων

Έκκληση προς τους πολιτικούς Αρχηγούς απηύθυνε στην σύσκεψη Αρχηγών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και ο υπουργός Οικονομικών αφού όπως σημείωσαν στις 22 του μηνός θα γίνει αξιολόγηση από τους Moody's και η Κυπριακή Οικονομία δεν αντέχει την οποιαδήποτε υποβάθμιση.

Όπως πληροφορείται η Offsite o υπουργός Οικονομικών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφέροντας ότι είμαστε μόνο μια βαθμίδα πάνω από την επενδυτική βαθμίδα και αν πέσουμε κάτω από αυτή θα έχουμε τεράστια προβλήματα τονίζοντας ότι πρέπει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός πριν από την ημερομηνία αυτή.

Αυτό εξηγεί και την έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας για την ψήφιση του προϋπολογισμού στις 18 Ιανουαρίου δηλαδή 4 μέρες πριν από την αξιολόγηση από τους Moody's.

Κατά τα άλλα όπως πληροφορείται η Offsite ο προϋπολογισμός δεν έχει διαφοροποιηθεί αρκετά ενώ πολλές προτάσεις των κομμάτων που τέθηκαν ως προϋπόθεση για έγκριση του είναι αδύνατο να υλοποιηθούν. Για παράδειγμα το θέμα του κατώτατου μισθού ξεκαθαρίστηκε ότι αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν δεν μειωθεί η ανεργία στο ποσοστό του 5% μια θέση που ήταν πάγια θέση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Σημειώνεται επίσης ότι η θέση της Κυβέρνησης είναι η αναλογιστική μείωση για βαρέα επαγγέλματα αν αφυπηρετήσει κάποιος στα 63 πρόωρα να καταργηθεί.  

Δεν έκλεισε το Deal ακόμα με ΕΔΕΚ

Όπως πληροφορείται η Offsite το Deal Κυβέρνησης - ΕΔΕΚ για ψήφιση του προϋπολογισμού δεν έχει ακόμα κλείσει καθώς παραμένουν ακόμα εκκρεμότητες με σημαντικότερη αυτή των εκποιήσεων. 

Υπενθυμίζεται ότι οι Βουλευτές της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου και Ηλίας Μυριάνθους έχουν καταθέσει δύο Προτάσεις Νόμου, οι οποίες τροποποιούν τον Νόμο περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως και πιο συγκεκριμένα το Μέρος του Νόμου που αφορά τις εκποιήσεις.

Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις αποσκοπούν στην ρύθμιση των εκποιήσεων, κατά τρόπο ώστε ορισμένες κατηγορίες σύμβασης υποθήκης που αφορούν είτε στη βασική κατοικία είτε στην επαγγελματική στέγη είτε σε ιδιοκτησία η οποία χρησιμοποιείται για γεωργικούς σκοπούς να μην πωλείται με τον αυτοποιημένο τρόπο με τον οποίον γίνονται σήμερα οι εκποιήσεις, προκειμένου να διασωθεί ο κοινωνικός ιστός.

Προσπάθεια μάλιστα είναι οι πιο πάνω Προτάσεις να εξεταστούν και να ψηφιστούν πριν την ψήφιση του Προϋπολογισμού με τον Κωστή Ευσταθίου να τονίζει σε δήλωση του ότι για την ΕΔΕΚ και τους συντάκτες των Προτάσεων αυτών η ρύθμιση των εκποιήσεων αποτελεί κόκκινη γραμμή.

Σημειώνεται ότι κατά την χθεσινή συνάντηση στο Προεδρικό καθολική απαίτηση των κομμάτων ήταν η αναστολή δόσεων κάτι που σημειώθηκε από πλευράς Κυβέρνησης ότι αυτό το θέμα εξετάζεται στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών. 

Τέλος, όπως πληροφορείται η ιστοσελίδα μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τους Αρχηγούς των κομμάτων ότι δεν θα προχωρήσει σε αναπομπή του νόμου για τις Εκποιήσεις που ψήφισε η Βουλή με ισχύ μέχρι και την 31η Μαρτίου. 

Home