Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Χριστιάνα Ερωτοκρίτου: Κατέβασε την σημαία του ψευδοκράτους από Σύνοδο στο Μπαχρέιν

Σωτήρης Νικηφόρου
- 14.03.2023

Χριστιάνα Ερωτοκρίτου: Κατέβασε την σημαία του ψευδοκράτους από Σύνοδο στο Μπαχρέιν

(ΦΩΤΟΣ/ΒΙΝΤΕΟ) Προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τα γεγονότα στα κατεχόμενα - Τι δηλώνει στην OffsiteNews η Χρ. Ερωτοκρίτου

Του Σωτήρη Νικηφόρου

Την πραγματική διάσταση των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην 146η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Μπαχρέιν, δίνει με δηλώσεις της στην OffsiteNews η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου η οποία συμμετέχει στην κυπριακή αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων που λαμβάνει μέρος στη Διάσκεψη. Πέραν από την κ. Ερωτοκρίτου, η Αντιπροσωπεία της Βουλής αποτελείται από τους Άντρο Κυπριανού, Αλεξάνδρα Ατταλίδου και Μαρίνο Μουσιούττα. 

Στα κατεχόμενα προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την παρουσία αντιπροσωπείας της λεγόμενης βουλής στη Σύνοδο, αφού στον τ/κ τύπο γίνονται αναφορές για συμμετοχή τους στην έναρξη της συνεδρίασης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU). Επιπρόσθετα, η εφημερίδα Kibris την Δευτέρα βγήκε με τίτλο στο εξώφυλλο ότι «Κυμάτισε η σημαία της ΤΔΒΚ στο Μπαχρέιν» και δημοσίευσε φωτογραφία ούτω καλούμενων βουλευτών με φόντο την σημαία του κατοχικού καθεστώτος ανάμεσα στις άλλες σημαίες των συμμετεχόντων χωρών. Όπως θα δούμε και στη συνέχεια, η σημαία του ψευδοκράτους κατέβηκε λίγη ώρα αργότερα μετά από έντονη αντίδραση των Ελληνοκυπρίων βουλευτών που βρίσκονται στη Σύνοδο. 

αφ

Όσον αφορά τις αναφορές για συμμετοχή των ούτω καλούμενων βουλευτών στη Σύνοδο, η κ. Ερωτοκρίτου ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί αφού παρακολούθησαν την έναρξη του Συνεδρίου με την ιδιότητα του κοινού. Δεν συμμετείχαν στις εργασίες του Συνεδρίου. 

«Οι ούτω καλούμενοι Βουλευτές του ψευδοκράτους, παρακολούθησαν τις εργασίες του Συνεδρίου, με την ιδιότητα του κοινού. Δεν συμμετείχαν δηλαδή στις εργασίες του Συνεδρίου. Όπως είναι παρατηρητές και στο Συμβούλιο της Ευρώπης έτσι έγινε και στη διάσκεψη του IPU στο Μπαχρέιν. Δεν συμμετείχαν στη Σύνοδο. Ούτε στις ομιλίες, ούτε στις παρουσίες, ούτε σε ψηφοφορίες συμμετείχαν».

af

Συνάντηση με τους Ελληνοκύπριους Βουλευτές

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, οι Τουρκοκύπριοι «βουλευτές» ζήτησαν όπως συναντηθούν με τους Ελληνοκύπριους Βουλευτές. Την συνάντηση όπως αναφέρει η κ. Ερωτοκρίτου διευθέτησε η Βουλή των Αντιπροσώπων και σε αυτή συμμετείχαν και διαμεσολαβητές από την Ομάδα των Παροχών Διευκολύνσεων (Facilitators’ Group for Cyprus) για την Κύπρο εκ μέρους της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης. Εκ μέρους της Facilitators’ Group for Cyprus την συνάντηση συντόνιζαν οι βουλευτές Samuel Cogolati από το Βέλγιο, Lia Quartabelle από την Ιταλία και Laurent Werhli από την Ελβετία.

αφ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης «βουλής», κατά την συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό και συζητήθηκαν κοινές απόψεις για συνεργασία και κοινή δράση στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών και συνέχιση των συναντήσεων αυτών στην Κύπρο. 

Στην συνάντηση συμμετείχαν από τουρκοκυπριακής πλευράς οι Ουγουζχάν Χασίπογλου, Ασίμ Ακάνσοϊ, Σερχάτ Άκπιναρ και Ταλίπ Αταλάι και από ελληνοκυπριακής οι Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Αλεξάνδρα Ατταλίδου και Μαρίνος Μουσιούττας. Σε σχετική ανάρτησή της την ημέρα της συνάντησης η κ. Ερωτοκρίτου αναφέρει ότι οι Ε/κ Βουλευτές τόνισαν την ετοιμότητα της Ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών αλλά και την ορθότητα των προσπαθειών για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού ως οι τελευταίες πρωτοβουλίες του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη.

Αναφέρει επίσης ότι εισηγήσεις κάποιων εκ της Τ/Κ κοινότητας περί "νέων πραγματικοτητων" και νέων απαιτήσεων στο Κυπριακό αναχαιτίστηκαν και τονίσαμε ότι η προσήλωση μας στο Διεθνές δίκαιο δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Για την συνάντηση η κ. Ερωτοκρίτου διευκρινίζει στην OffsiteNews: «Στα πλαίσια της παρουσίας τους ως κοινό στη Διάσκεψη, οι ούτω καλούμενοι Βουλευτές, ζήτησαν συνάντηση με την επίσημη αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συνάντηση διευθετήθηκε μέσω των υπηρεσιών της Βουλής, όπως έγινε ξανά σε άλλες περιπτώσεις. Δεν υπάρχει πρόβλημα να συνομιλούμε, νοουμένου ότι αυτό δεν χρησιμοποιείται με κανένα τρόπο για να προαγάγουν άλλους σκοπούς και να γίνονται αναφορές για επίσημη παρουσία. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του χώρου όπου διεξαγόταν η Σύνοδος και σε αυτή δεν υπήρχαν ούτε σημαίες ούτε οποιαδήποτε άλλα διακριτικά. Ήταν μια ιδιωτική συνάντηση».

Κατέβηκε μετά από αντίδραση η σημαία του ψευδοκράτους

Στο χώρο της Διάσκεψης κατά την τελετή έναρξης των επίσημων εργασιών, αναρτήθηκε μαζί με τις 137 σημαίες χωρών που συμμετείχαν, και η σημαία του ψευδοκράτους. Μάλιστα οι Τουρκοκύπριοι «Βουλευτές» έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το γεγονός αυτό αναρτώντας και σχετικές εικόνες στα social media. Οι διοργανωτές απολογήθηκαν στη συνέχεια, κατέβασαν τη σημαία και αναφέρθηκαν σε λάθος ενέργεια. 

Αναφορές και σχετικές φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν επίσης στον τ/κ τύπο την Δευτέρα. 

1

Η κ. Ερωτοκρίτου τονίζει στην OffsiteNews, ότι μόλις διαπιστώθηκε η παρουσία της σημαίας του ψευδοκράτους, υπήρξε έντονη αντίδραση και μετά από λίγη ώρα, οι διοργανωτές αφού απολογήθηκαν την κατέβασαν. 

Για το θέμα η κ. Ερωτοκρίτου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Την Κυριακή, κατά την διάρκεια της έναρξης των επίσημων εργασιών, εντοπίσαμε ανάμεσα στις 137 σημαίες χωρών που βρίσκονταν στο χώρο, την σημαία του ψευδοκράτους.

Η αντίδραση της αντιπροσωπείας μας ήταν άμεση. Αμέσως ζήτησα συνάντηση με τους διοργανωτές όπως και έγινε  και διαβίβασα την αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, την ίδια ώρα ενημέρωσα και το Υπουργό Εξωτερικών, τον διαπιστευμένο Πρέσβη μας στο Μπαχρέιν που είναι Πρέσβης στο Αμπου Ντάμπι, αλλά και την Πρόεδρο της Βουλής. Εντός μίας ώρας συναντήθηκα με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μπαχρέιν, στον οποίο επίσης διαβίβασα εκ μέρους της κυπριακής Βουλής την απογοήτευση μας και την προσβολή προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Πρόεδρος της Βουλής και οι διοργανωτές, αμέσως απολογήθηκαν και απομάκρυναν την σημαία.

Ενημέρωσα τον Υπουργό Εξωτερικών αλλά και την Πρόεδρο της Βουλής την ίδια στιγμή για την αντίδραση και την απολογία του Προέδρου της Βουλής Βασιλείου του Μπαχρέιν ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι επρόκειτο για ειλικρινές λάθος. Μου επαναβεβαίωσε τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών και την προσήλωση του Μπαχρέιν στο Διεθνές Δίκαιο καθώς και την υποστήριξη της χώρας του προς την διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία. Σημειώνω ότι σε διαβήματα προχώρησε και το Υπουργείο Εξωτερικών».

(Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων ήταν ο κ. Άντρος Κυπριανού ο οποίος όμως ασθενούσε και έμεινε στο ξενοδοχείο). 

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για το περιστατικό

Για το περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση και το Υπουργείο Εξωτερικών στην οποία αναφέρει ότι το εν λόγω συμβάν εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της τουρκοκυπριακής πλευράς να εκμεταλλευθεί επικοινωνιακά κάθε ευκαιρία προς εξυπηρέτηση των «σχεδιασμών» της για «νομιμοποίηση» της αποσχιστικής «οντότητας» των κατεχομένων.

Όπως σημειώνεται, το Υπουργείο Εξωτερικών βρισκόταν συνεχώς σε πλήρη συντονισμό με την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων που συμμετείχε στην εν λόγω Διάσκεψη, καθώς και με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας στο Άμπου Ντάμπι (με διαπίστευση στο Μπαχρέιν) προς αποτροπή των όποιων «προσπαθειών» της τουρκοκυπριακής πλευράς για υπόσκαψη της διεθνώς αναγνωρισμένης κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επί τούτου, και σε συνέχεια των συντονισμένων ενεργειών της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κυβέρνηση του Μπαχρέιν, ως φιλοξενούσα χώρα της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης, παρενέβη και απέτρεψε τις προαναφερθείσες «προσπάθειες» της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει επίσης ότι  δράττεται της ευκαιρίας για να επαναλάβει ότι τέτοιου είδους αποσχιστικές «ενέργειες» δεν υποβοηθούν τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων προς εξεύρεση λύσης του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ.  

 
Home