Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Χριστοδουλίδης: Ενημέρωσε Σακελλαροπούλου για τις προτάσεις του για κυπριακό

Offsite Team -
13.03.2023

Χριστοδουλίδης: Ενημέρωσε Σακελλαροπούλου για τις προτάσεις του για κυπριακό

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Διήμερα επίσημη επίσκεψη Χριστοδουλίδη στην Αθήνα - Κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου στρατιώτη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:00

>>> Κυπριακό, διμερείς σχέσεις, ευρωπαϊκά, περιφερειακά, μεταναστευτικό συζήτησαν Χριστοδουλίδης - Σακελλαροπούλου

Το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ελλάδα, τα ευρωπαϊκά θέματα, περιφερειακά ζητήματα και τα τριμερή σχήματα συνεργασίας καθώς και το μεταναστευτικό ζήτημα συζήτησαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης και η Ελληνίδα ομόλογός του, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, συζητήθηκαν η πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, πάντα υπό την αιγίδα των ΗΕ, με στόχο το σπάσιμο του αδιεξόδου, και η επικείμενη επίσκεψη της Αναπληρώτριας ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, ενώ υπήρξε ενημέρωση για τις διμερείς επαφές που θα έχει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης στο πλαίσιο του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακόμη συζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των ήδη εξαίρετων διμερών σχέσεων Κύπρου - Ελλάδας, ενώ σε ό,τι αφορά τα περιφερειακά ζητήματα και τις τριμερείς συνεργασίες συζητήθηκε ο ρόλος των δυο χωρών στην περιοχή και η αναβάθμισή του. Επίσης συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία.

Για τα ευρωπαΪκά θέματα συζητήθηκαν ο ενεργός ρόλος και λόγος που πρέπει να έχουν Κύπρος και Ελλάδα και υπήρξε συντονισμός για τα θέματα της ατζέντας του επερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό συζητήθηκε η διαχείρισή του υπό το φως ότι Κύπρος και Ελλάδας αποτελούν κράτη της πρώτης γραμμής σε ό,τι αφορά την άφιξη μεταναστών. 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:15

>>> Το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα, τόνισε η Πρόεδρος της Ελλάδας καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Το Κυπριακό αποτελεί διαρκές μέλημα και κορυφαία εθνική προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τόνισε η Πρόεδρος της Ελλάδας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη στην Ελλάδα, όπου πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η επίσκεψή του στην Ελλάδα είναι και συμβολική αλλά και ουσιαστική και τόνισε ότι η  παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου και δεν μπορεί η Λευκωσία να συνεχίσει να είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

ΦΑ

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας καλωσόρισε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στην Ελλάδα τον συνεχάρη για τα νέα του καθήκοντα και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία.

Αναφέρθηκε και στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε πολλούς νέους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και σε Κύπριους φοιτητές και εξέφρασε τα ειλικρινή της συλλυπητήρια. 

Αναφερόμενη στον Πρόεδρο της Κύπρου είπε ότι η πολυετής εμπειρία του στο Υπουργείο Εξωτερικών και  ως επιφανούς Κύπριου διπλωμάτη θα είναι πολύτιμα εφόδια και στις νέες προσπάθειες για την επίλυση του διεθνούς ζητήματος  εισβολής και κατοχής που είναι το Κυπριακό. 

Τόνισε ότι το Κυπριακό είναι ένα διαρκές μέλημα και κορυφαία εθνική προτεραιότητα της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Εγγύηση, είπε, της αποτελεσματικότητας για το θέμα αυτό και την επίλυση του Κυπριακού είναι η στενή συνεργασία και ο συντονισμός της Ελλάδας με την Κυπριακή Δημοκρατία τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές περιφερειακό επίπεδο κάτι που έχει καταστήσει ήδη, είπε, τις δύο χώρες ως εγγύηση και πηγή σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Πρόεδρος της Ελλάδας είπε ότι κοινός στόχος των δύο χωρών παραμένει πάντα η επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών μίας λύσης που θα διασφαλίζει την απαλλαγή της Κύπρου από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και του δικαιώματος επέμβασης στις κυπριακές υποθέσεις καθώς και την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου. 

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφερόμενος στην τραγωδία στα Τέμπη εξέφρασε τα θερμά συλληπητήρια της Κύπρου προς την Ελλάδα και είπε ότι  ότι η Ελλάδα και η Κύπρος πενθούν και ευθύνη όλων που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας και το καλύτερο μνημόσυνο για όλους αυτούς που αδίκως έχασαν τη ζωή τους είναι πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην τύχουν ξανά τέτοιου είδους περιστατικά.

ΑΦ

Είπε ότι η επίσκεψή του είναι η πρώτη ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκτός από συμβολική που δείχνει τους στενούς αδελφικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες είναι και ουσιαστικής σημασίας λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που έχουν ενώπιον τους οι δύο χώρες και την ανάγκη να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις εξαίρετες διμερείς σχέσεις. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος ως μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας οφείλουν μέσα από τις ενέργειες, την εξωτερική πολιτική και μέσα από τις δράσεις στο εσωτερικό των χωρών να αποδείξουν στην πράξη ότι είναι πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Ελλάδας για το γεγονός ότι το Κυπριακό αποτελεί κορυφαίο Εθνικό και Ευρωπαϊκό είπε, ζήτημα, και τόνισε ότι η  παρούσα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου και δεν μπορεί η Λευκωσία να συνεχίσει να είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Τόνισε ότι υπάρχουν δυσκολίες και προκλήσεις αλλά σημείωσε ότι θα πράξουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό έτσι ώστε να σπάσουμε το αδιέξοδο και να πετύχουμε το στόχο της απελευθέρωσης, της επανένωσης της Κύπρου στη βάση πάντα του  συμφωνημένου πλαισίου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει ένα καθοριστικό ρόλο. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος αποτελεί μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι και μετά από μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού. Η ΕΕ έχει όλα εκείνα τα κίνητρα έτσι ώστε να οδηγήσει σε μια αμοιβαία αποδεκτή κατάσταση πραγμάτων, σημείωσε. 

Πρόσθεσε ότι όπως αποδεικνύουν και πρόσφατα οι σεισμοί στην Τουρκία και τη Συρία δεν μπορούμε να αλλάξουμε την γεωγραφία και οφείλουμε όλα τα κράτη της περιοχής μέσα από μια θετική προσέγγιση πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαικές αξίες και αρχές να βρούμε τρόπους έτσι ώστε να επιλύσουμε τα προβλήματα και τις διαφορές μας και να συμπορευτούμε μαζί για να πετύχουμε όσα μπορούμε και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην περιοχή μας. 

Καταλήγοντας ανέφερε ότι βρίσκεται στην Ελλάδα για συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση για να δουν πώς μπορούν καλύτερα είτε σε διμερές είτε σε περιφερειακό επίπεδο, είτε εντός της ΕΕ να πετύχουν όλους αυτούς τους στόχους. 

>>> Θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν για να αξίζω αυτής της τιμής είπε ο Πρόεδρος κατά την απονομή του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος

Θα πράξω ό,τι είναι δυνατόν για να αξίζω αυτής της τιμής, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την απονομή σε αυτόν από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Αθήνα, του Μεγαλόσταυρου του Σωτήρος, το κορυφαίο παράσημο τουυ Τάγματος του Σωτήρος που απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες.

Απονέμοντας τον Μεγαλόσταυρο στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη η κ. Σακελλαροπούλου είπε: «Κύριε Πρόεδρε το παράσημο αυτό είναι ύψιστη διάκριση της Ελληνικής Δημοκρατίας. Απονέμεται σε εσάς τόσο για την πορεία σας ως τώρα και υπό την ιδιότητά σας πλέον ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως ένδειξη τιμής στον κυπριακό λαό»

Ευχαριστώντας την κ. Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο. Είπε πως αυτή η τιμή έρχεται και με υποχρεώσεις.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι να ανταποκριθούμε σε αυτές τις υποχρεώσεις και πως να πετύχουμε μέσα από τη δική μας διακυβέρνηση να ανταποκριθούμε σε όλα αυτά που αναμένει από εμάς ο κυπριακός λαός, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:00

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας η επίσημη τελετή υποδοχής του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα. Τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

fa

Οι δύο Πρόεδροι περπάτησαν στο κόκκινο χαλί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο όπου άγημα ευζώνων απέδωσε τιμές και έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Στη συνέχεια οι δύο πρόεδροι χαιρέτησαν τις αντιπροσωπείες των χωρών.

ρρ

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών ενώ τιμήθηκε με τον Μεγάλο Σταυρό του Σωτήρος το κορυφαίο παράσημο του Τάγματος του Σωτήρος που απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να έχει επίσημη συνάντηση με τον  Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Νωρίτερα το πρωί ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, συνοδευόμενος από την σύζυγό του, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη μπροστά από τη Βουλή των Ελλήνων.

ω

αφ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη βρίσκεται από το βράδυ της Κυριακής ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ως είθισται, πραγματοποιεί στην Ελλάδα το πρώτο του ταξίδι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του έφθασαν στην ελληνική πρωτεύουσα με εμπορική πτήση, αφού όπως μετέδωσε χθες το ΚΥΠΕ, σε περιοδικό έλεγχο που διενεργήθηκε υπήρχε βλάβη στο προεδρικό αεροσκάφος και για καθαρά προληπτικούς λόγους προτιμήθηκε η εμπορική πτήση. Η βλάβη είχε εντοπιστεί πριν από δυο μέρες.

Βλέπει Μητσοτάκη και Σακελλαροπούλου σήμερα - Σύναντηση και με Πρόεδρο Βουλής

Το επίσημο πρόγραμμα επαφών του Προέδρου Χριστοδουλίδη θα αρχίσει σήμερα Δευτέρα στις 10.15 το πρωί με κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος. 

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υποδοχής από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία θα παρασημοφορήσει τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη με τον Μεγαλόσταυρο του Σωτήρος, το κορυφαίο παράσημο του Τάγματος Του Σωτήρος που απονέμεται σε εξέχουσες προσωπικότητες.  Θα ακολουθήσουν διευρυμένες διαβουλεύσεις των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Στις 12μ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου με τον οποίον θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών και θα ακολουθήσουν δηλώσεις του Προέδρου και του Πρωθυπουργού. 

Στη 1.30μμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυπριακή αντιπροσωπεία θα παρακαθίσουν σε επίσημο γεύμα που θα παραθέσει η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου,στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Στις 5μμ της ίδιας μέρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση στη Βουλή, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος θα απονέμει στον  Πρόεδρο Χριστοδουλίδη το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων 

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Πολεμικό Μουσείο, όπου στις 6μμ θα πραγματοποιηθεί τιμητική εκδήλωση για τους ομνύσαντες τον «Όρκο των Αθηνών» της 7ης Μαρτίου 1953. Στην εκδήλωση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα απευθύνει χαιρετισμό. 

Το πρόγραμμα της Τρίτης 14/3

Την Τρίτη, 14 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκο Δένδια, ενώ στη συνέχεια θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Ελλάδας. 

Συγκεκριμένα, στις 8.20 το πρωί, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον κ.  Δένδια, στις 9πμ με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα, στις 9.50πμ με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Νίκο Ανδρουλάκη, στις 10.25πμ με τον ΓΓ της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 11πμ με τον Πρόεδρο Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκο Bελόπουλο και στις 11.35πμ με τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 κ. Γιάνη Βαρουφάκη. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ολοκληρώσει την επίσημη επίσκεψη του στην Ελλάδα με συνάντηση στη 1μμ, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο Β’, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Λετυμπιώτης: Ο ΠτΔ θα αναλύσει στην Ελλάδα την πρότασή του για το Κυπριακό

Το Κυπριακό και οι προσπάθειες αναζωογόνησης της διαπραγματευτικής διαδικασίας προς επίλυσή του, υπό το φως και της πρότασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ, πάντα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, θα είναι ένα από τα κύρια ζητήματα στην ατζέντα των συνομιλιών του Προέδρου Χριστοδουλίδη με την ελληνική Κυβέρνηση, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη.

Ο κ. Λετυμπιώτης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως θα συζητηθούν επίσης η περαιτέρω ενίσχυση των ήδη πολύ στενών σχέσεων  Κύπρου και Ελλάδας, περιφερειακά ζητήματα και η ατζέντα του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που περιλαμβάνει ζητήματα όπως το Ουκρανικό, το μεταναστευτικό και θέματα ενέργειας.

Η πρώτη προτεραιότητα είναι η πιο λεπτομερής ενημέρωση της ελληνικής Κυβέρνησης για την πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη και για τις επαφές που θα έχει στις Βρυξέλλες για το Κυπριακό, είπε ο κ. Λετυμπιώτης επισημαίνοντας την ανάγκη για συνεννόηση Λευκωσίας και Αθηνών με στόχο τη δημιουργία συνθηκών για σπάσιμο του αδιεξόδου.

Ποιοι συνοδεύουν τον ΠτΔ

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πέραν από την σύζυγό του κα Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, θα συνοδεύουν κατά τις επαφές του στην Αθήνα, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κα Ειρήνη Πική, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κα Μαριλένα Ραουνά και υπηρεσιακοί παράγοντες. 

Στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου θα έχουν χωριστές συναντήσεις με τους Ελλαδίτες ομολόγους τους. 

Home