Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Χριστοδουλίδης: Eπανέναρξη συνομιλιών για λύση στη βάση ΔΔΟ

Offsite Team -
30.11.2022 - 18:13

Χριστοδουλίδης: Eπανέναρξη συνομιλιών για λύση στη βάση ΔΔΟ

«Επανέναρξη συνομιλιών με πρωταγωνιστική εμπλοκή της ΕΕ, βάσει των αρχών και αξιών της»

Το παρόν στάτους κβο δεν μπορεί να αποτελεί την λύση του Κυπριακού, ούτε τα δύο κράτη ή η συνομοσπονδία μπορούν να αποτελέσουν αποδεκτή λύση και ούτε μπορούν να συζητηθούν, ανέφερε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και μέλη της Συντεχνίας Τουρκοκυπρίων Δασκάλων (KTOS).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εκλογικού του Επιτελείου, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι προτεραιότητά του, εάν ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του, είναι η επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν, για εξεύρεση λύσης στη βάση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πρωταγωνιστική εμπλοκή της ΕΕ, βάσει των αρχών και αξιών της. Αφού εξήγησε ότι το σημερινό στάτους κβο είναι απαράδεκτο, καθώς και τους κινδύνους από μια ενδεχόμενη προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία, τόνισε ότι στόχος μας μέσα από την επίλυση του Κυπριακού δεν είναι να ζούμε δίπλα-δίπλα ως καλοί γείτονες, αλλά να ζούμε όλοι μαζί σε μία επανενωμένη πατρίδα, κράτος-μέλος της ΕΕ, η οποία θα σέβεται και θα εφαρμόζει τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

>>> Διαβάστε επίσης: Χριστοδουλίδης: Η επόμενη μέρα να μας βρει όλους ενωμένους <<<

gfn

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συντεχνίας Τ/κ Δασκάλων, Μουσταφά Μπαϊμπορά επανέλαβε τη βούληση των Τουρκοκυπρίων δασκάλων για μια επανενωμένη Κύπρο στη βάση των αποφάσεων των ΗΕ και αναφέρθηκε σε αριθμό θεμάτων που απασχολούν την Τ/κ κοινότητα, ιδιαίτερα σε θέματα εκπαίδευσης.

Ο κ. Χριστοδουλίδης, επισκέφθηκε επίσης το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Τουρκάι Ντενίζ  και μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

uyk

Κατά τη συνάντηση ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι εάν εκλεγεί πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αμέσως θα εργαστεί για επανέναρξη των συνομιλιών με ξεκάθαρο στόχο και κατεύθυνση τη λύση στη βάση ΔΔΟ και των αρχών και αξιών της ΕΕ, με πρωταγωνιστικό ρόλο από πλευράς Βρυξελλών. Στόχος είναι η διασύνδεση των ευρωτουρκικών θεμάτων με την επίλυση του Κυπριακού που δύναται να οδηγήσουν σε μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση πραγμάτων.

Ο πρόεδρος του Τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου Τουρκάι Ντενίζ, σημείωσε ότι η συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μπορεί να φέρει τις δύο κοινότητες πιο κοντά και να υποβοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού.

oih

b.j

Home