Χριστοφόρου: Μείωση γραφειοκρατίας σημαίνει περισσότερα κονδύλια

Χριστοφόρου: Μείωση γραφειοκρατίας σημαίνει περισσότερα κονδύλια

Για το μεγάλο κεφάλαιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην Κύπρο, ο ο κ. Χριστοφόρου ήταν κάθετος

Αν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την γραφειοκρατία στην ΕΕ τότε θα μπορέσουμε να απελευθερώσουμε κονδύλια για δράσεις προς όφελος των πολιτών λέει στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου ο οποίος, με αφορμή την προσπάθεια για απλοποίηση νομοθεσιών στις Βρυξέλλες, αναλαμβάνει πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση και στην Κύπρο. Παραδέχεται ότι η γραφειοκρατία των Βρυξελλών απομακρύνει τους πολίτες και ότι και στην χώρα μας η κατάσταση είναι παρόμοια λόγω και της περιπλοκότητας των νομοθεσιών.  

Ο κ. Χριστοφόρου λέει στο ΚΥΠΕ ότι πολλές φορές υποχρεώθηκε στην Επιτροπή Προϋπολογισμών όπου συμμετέχει, να ασκήσει δριμεία κριτική και προς τον αρμόδιο Επίτροπο και προς την Επιτροπή, για την απαράδεκτη και καταστροφική γραφειοκρατία της ΕΕ που κοστίζει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, προσθέτει, στην αναζήτηση περικοπών για τον προϋπολογισμό, η εισήγηση του ήταν ότι οι πιο ανώδυνες περικοπές κονδυλίων επέρχονται με τη μείωση  της γραφειοκρατίας.

«Χαίρομαι γιατί επιτέλους η ΕΕ αναγνώρισε ότι υφίσταται σοβαρό ζήτημα με τη γραφειοκρατία και ξεκίνησε , έστω με το πρώτο βήμα να την αντιμετωπίσει με την απλοποίηση των νομοθεσιών, με ένα και μοναδικό στόχο, να επωφεληθεί ο Ευρωπαίος πολίτης.  Είναι απίστευτα τα τραγικά παραδείγματα γραφειοκρατίας στις Βρυξέλλες, όπου  επί παραδείγματι,  για μία αίτηση για αγροτική επιδότηση απαιτείται 100 μέτρα χαρτί», αναφέρει ο κ. Χριστοφόρου.

 

Προσθέτει ότι όντως η πολυνομία και η πολυπλοκότητα των ευρωπαϊκών νομοθεσιών , γιγάντωσαν την γραφειοκρατία, που όμως δεν είναι οι μόνες γενεσιουργές αιτίες και σημειώνει πως εάν τελικά πετύχει αυτό το σημαντικό εγχείρημα , θα μειώσει σημαντικά το κόστος γραφειοκρατίας που επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό της ΕΕ, με αποτέλεσμα θα απελευθερωθούν κονδύλια για άλλες δράσεις προς όφελος των πολιτών και ταυτόχρονα θα απαλλαγούν και οι Ευρωπαίοι πολίτες από σημαντικό γραφειοκρατικό κόστος καθώς και τα κράτη μέλη.

«Η απλοποίηση των νομοθεσιών και των διαδικασιών της ΕΕ θα ενθαρρύνει πολλούς πολίτες να προσεγγίζουν ευκολότερα την ΕΕ και να απευθύνονται και να υποβάλλουν αιτήσεις για διάφορες δράσεις, κονδύλια, προγράμματα», αναφέρει.  

Για την δική του πρωτοβουλία ο κ. Χριστοφόρου αναφέρει ότι στόχος του είναι να απευθυνθεί τόσο προς τους πολίτες όσο και προς διάφορα σώματα και οργανισμούς και θα ζητήσει εισηγήσεις για μείωση της γραφειοκρατίας, γιατί οφείλουμε όλοι μας, όπως τονίζει, να κινητοποιηθούμε για να εξοντώσουμε τον "Μινώταυρο της Γραφειοκρατίας" στη Κύπρο. «Αυτό υπόσχομαι να πράξω, με όλες μου τις δυνάμεις», αναφέρει.  

Ο Ευρωβουλευτής σημειώνει πως η μείωση της γραφειοκρατίας θα επέλθει με εντοπισμό των δυσλειτουργιών, των στρεβλώσεων , των παθογενειών και των προσκομμάτων,  που την προκαλούν σε ολόκληρο το κρατικό και ημικρατικό τομέα και με την απλοποίηση των νομοθεσιών και τον περιορισμό της πολυνομίας.  

«Επί δεκαετίες η πολιτεία ψηφίζει καθημερινά πλειάδα νόμων και σπάνια καταργεί έστω και ένα νόμο. Η πολυνομία και η περιπλοκότητα των νομοθεσιών γεννούν γραφειοκρατία και διαφθορά και δημιουργείται φαύλος κύκλος.  Οφείλουμε να σπάσουμε το φαύλο κύκλο της γραφειοκρατίας και να τον αντικαταστήσουμε με τον Ενάρετο Κύκλο Εξυπηρέτησης του Πολίτη», αναφέρει.  

Ο κ. Χριστοφόρου μίλησε και για περιορισμό της "Χαρτούρας ", καθώς σημειώνει πως αυξημένη χρήση χαρτιού ισοδυναμεί με αυξημένη γραφειοκρατία.

«Υπάρχει μοντέλο στη Κύπρο που μείωσε τη γραφειοκρατία, που είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη. Τι μας φοβίζει να τα πολλαπλασιάσουμε σε κάθε γωνιά της Κύπρου, να αυξήσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουν και να απαλλάξουμε τον Πολίτη από το να υποχρεώνεται να τρέχει στα αστικά κέντρα και στη Πρωτεύουσα για να εξυπηρετηθεί από το Κράτος», διερωτάται.

Για το μεγάλο κεφάλαιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και τους ρυθμούς με τους οποίους αυτή εισάγεται στην Κύπρο, ο κ. Χριστοφόρου ήταν κάθετος.  

«Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι ο ισχυρότερος αντίπαλος της γραφειοκρατίας. Η Εσθονία και κάποιες άλλες χώρες, έφυγαν μπροστά σε αυτό το τομέα.  Την ηλεκτρονική διακυβέρνηση , πέραν από τις χρήσιμες εμπειρίες άλλων χωρών, μπορούμε να την υλοποιήσουμε κι εμείς, με το δικό μας μοντέλο», ανέφερε.  

Ο κ. Χριστοφόρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει και στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και να καταστεί πρότυπο για ολόκληρο τον κόσμο, φτάνει να το θελήσουμε και να προχωρήσουμε αποφασιστικά.  

«Για μένα ο ορισμός της  ηλεκτρονικής  διακυβέρνησης  είναι να μην χρειάζεται ο πολίτης να επισκέπτεται τα κυβερνητικά γραφεία .  Εάν το πετύχουμε αυτό, τα κέρδη και τα οφέλη για την οικονομία , την κοινωνία και τον Κύπριο πολίτη θα είναι τεράστια. Το σημαντικότερο όμως θα είναι η διευκόλυνση της ζωής των πολιτών και οφείλουμε να το κάνουμε πράξη», αναφέρει.

Home