Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Χρίστου στην Offsite: Να καταστούμε ρυθμιστής 

Συνέντευξη στον Στέλιο Στυλιανού -
11.04.2021

Χρίστου στην Offsite: Να καταστούμε ρυθμιστής 

Όσα αναφέρει ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ σε συνέντευξη του για Κυπριακό, Οικονομία και τους στόχους για Βουλευτικές 

Τους στόχους του ΕΛΑΜ ενόψει Βουλευτικών αναλύει σε συνέντευξη του στην Offsite o  Χρίστος Χρίστου.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ τονίζει ότι οι στόχοι στις επερχόμενες Βουλευτικές είναι είναι να επαναλάβει αυτό που πράττει ανελλιπώς. Δηλαδή, να αυξήσει ποσοστά, καθώς και τους ψηφοφόρους του σε απόλυτους αριθμούς.

Μάλιστα ο κύριος Χρίστου τονίζει ότι λίαν συντόμως το ψηφοδέλτιο θα έχει ολοκληρωθεί, στέλνοντας το μήνυμα της δυναμικής που έχει αναπτύξει το ΕΛΑΜ με άτομα από όλες τις κοινωνικές τάξεις και από διάφορους κομματικούς χώρους

Παράλληλα αναφερόμενος στο Κυπριακό επισημαίνει ότι το ΕΛΑΜ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που δεν διαφωνεί στα λόγια, αλλά αυτά που τα λέει τα μετατρέπει σε πράξεις επισημαίνοντας ότι εφόσον διαφωνεί με την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, καθώς και κάθε μορφή Ομοσπονδίας, δεν θα μπορούσε να συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Γενεύη.

>>>>>>>> Διαβάστε εδώ συνεντεύξεις και θέματα για τις Βουλευτικές 2021 

Αυτούσια η συνέντευξη του Προέδρου του ΕΛΑΜ:

- Ποιοι είναι οι στόχοι του ΕΛΑΜ ενόψει των Βουλευτικών εκλογών; Θα αυξήσετε την Κοινοβουλευτική σας παρουσία;

Οι στόχοι του ΕΛΑΜ ενόψει των Βουλευτικών εκλογών, όπως άλλωστε και σε κάθε εκλογική διαδικασία, είναι να επαναλάβει αυτό που πράττει ανελλιπώς. Δηλαδή, να αυξήσει ποσοστά, καθώς και τους ψηφοφόρους του σε απόλυτους αριθμούς. Να σας υπενθυμίσω, ότι το ΕΛΑΜ, μέσα σε μια δεκαετία, από τους 663 ψήφους, έχει αναρριχηθεί στις 23 χιλιάδες ψηφοφόρους. Αν και είναι πολύ νωρίς να λέμε τι αναμένουμε, στόχος μας είναι να καταστεί το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο ρυθμιστής.

- Έχετε ανακοινώσει ήδη υποψήφιους σε όλες τις πόλεις. Που βρίσκονται οι διαδικασίες για συμπλήρωση του ψηφοδελτίου σας;

Λίαν συντόμως το ψηφοδέλτιο θα έχει ολοκληρωθεί, στέλνοντας το μήνυμα της δυναμικής που έχει αναπτύξει η Παράταξή μας, με άτομα από όλες τις κοινωνικές τάξεις και από διάφορους κομματικούς χώρους. Να υπενθυμίσω ότι στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, του ’16, το ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ, δεν ήταν πλήρες, ενώ 5 χρόνια μετά θα έχουμε πλήρη ψηφοδέλτιο, γεγονός που επιβεβαιώνει την δυναμική που έχουμε αποκτήσει ως Παράταξη. 

- Είστε και ο μόνος Πολιτικός Αρχηγός που δηλώσατε ότι δεν θα ακολουθήσετε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γενεύη,  εν αναμονή εξελίξεων στο Κυπριακό ενόψει και της Πενταμερούς Διάσκεψη ποια είναι η δική σας θέση;

Το ΕΛΑΜ είναι η μόνη πολιτική δύναμη που δεν διαφωνεί στα λόγια, αλλά αυτά που τα λέει τα μετατρέπει σε πράξεις. Με δεδομένο ότι είναι η μόνη πολιτική δύναμη που πραγματικά διαφωνεί με την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, καθώς και κάθε μορφή Ομοσπονδίας, δεν θα μπορούσε να συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Γενεύη. Πόσο μάλλον σε μια διαδικασία τουρκικών προδιαγραφών, όπως επιβεβαιώνει στον τουρκικό τύπο ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τσαβούσογλου, καθώς μέσα από αυτή την διαδικασία δίνει υπόσταση στο κατοχικό μόρφωμα, υποβαθμίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Για να έρθω όμως στον χαρακτήρα της «πενταμερούς», όπως λέει και η ίδια η λέξη, αποτελείται από 5 μέρη, τα οποία είναι ως γνωστόν η Ελλάδα, η Τουρκία, η Βρετανία, η ελληνοκυπριακή κοινότητα και η τουρκοκυπριακή. Άρα υποβαθμίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε επίπεδο αρχηγού κοινότητας, καθώς και την ίδια την φύση του Κυπριακού Προβλήματος, σε μια εσωτερική διαφορά μεταξύ δύο κοινοτήτων. Η δική μας προσέγγιση είναι ότι πρέπει να γίνει διεθνής διάσκεψη για το Κυπριακό, για να συζητηθεί η πραγματική του πτυχή ως πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, στην παρουσία της Τουρκίας, χωρίς την συμμετοχή των τουρκοκυπρίων.

Κυρίως όμως, αυτό που χρειάζεται είναι να εγκαταλειφθεί η πολιτική του κατευνασμού και επιτέλους να διεκδικήσουμε τα αναφαίρετα δίκαια του κυπριακού ελληνισμού. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται μια ολοκληρωμένη νέα Εθνική Στρατηγική, όπως άλλωστε έχει καταθέσει το ΕΛΑΜ από την πρώτη μέρα συμμετοχής του στο Εθνικό Συμβούλιο. 

Όλες οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, που είτε κυβέρνησαν, είτε συγκυβέρνησαν, φέρουν τεράστια ευθύνη, καθώς εδώ και 47 χρόνια η διαχείριση που έτυχε το Κυπριακό Πρόβλημα, ήταν παντελώς εσφαλμένη, με αποτέλεσμα να διολισθαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία προς τα τουρκικά θελήματα και τις στρατηγικές τους επιδιώξεις.  

- Πολιτικοί σας αντίπαλοι συνεχίζουν να σας συνδέουν με την Χρυσή Αυγή και να σας αναφέρουν ως η Χρυσή Αυγή της Κύπρου πως απαντάτε;

Εξ όσων φαίνεται κάποιοι δεν έχουν καθόλου εφευρετικότητα και χρησιμοποιούν επιχειρηματολογία που έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν, για να ρίξουν λάσπη κατά της Παράταξής μας. Η συνεχής και ραγδαία άνοδος του ΕΛΑΜ αποδεικνύει ότι δεν έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα η προπαγάνδα τους.

Μπορεί κατά το παρελθόν να είχαμε επαφή σε επίπεδο κοινοβουλευτικών πολιτικών κομμάτων, όμως πολύ πιο πριν καταδικαστεί, το ΕΛΑΜ είχε διακόψει κάθε επαφή, όπως άλλωστε δήλωσα ο ίδιος δημόσια σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές. Με την ευκαιρία όμως που δίνεται σήμερα, να επαναλάβω ότι το κεφάλαιο Χρυσή Αυγή έκλεισε οριστικά για εμάς. 

Επιπλέον και πέραν των πιο πάνω, αυτό που είναι αυτό που είναι ευρέως παραδεκτό και γνωστό, είναι ότι άλλο Χρυσή Αυγή και άλλο ΕΛΑΜ.

Η αναπαραγωγή των ίδιων επιχειρημάτων, όμως, αποδεικνύει ότι δεν έχουν κάτι άλλο να προσάψουν στην Παράταξή μας, καθώς είναι τίμια και καθαρή. Δεν συμμετείχε σε κανένα σκάνδαλο όπως, του Συνεργατισμού, της Focus, των αποχετευτικών, των χρυσών διαβατηρίων, στις φοροαπαλλαγές, στην Δρομολαξιά, στο ΤΕΠΑΚ και δεκάδες άλλες σκάνδαλα που βλέπουν σχεδόν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, σε αντίθεση με όσους έχουν το θράσος να μας κατηγορούν. 

Από την άλλη, το να σε κατηγορούν αυτοί που διέλυσαν την Κύπρο, δεν είναι κακό, αντιθέτως σημαίνει ότι κάτι σωστό κάνεις. 

- Τον τελευταίο χρόνο η Κύπρος όπως και όλος ο πλανήτης περνά την πανδημία του κορωνοϊού. Πως κρίνεται την διαχείριση που έγινε από την Κυβέρνηση;

Θεωρούμε λανθασμένη την διαχείριση που έγινε, όπως θεωρούμε λανθασμένη και την συγκατάθεση που έδωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων στην Κυβέρνηση για να εκδίδει μονομερή διατάγματα. 

Επειδή πολλά λέγονται κατά καιρούς για την αντισυνταγματικότητα των διαταγμάτων, όπως επίσης ακούγονται και πολλές διαφωνίες από τους υπόλοιπους για τα λανθασμένα μέτρα που έχουν ληφθεί μονομερώς, θα ήθελα να ενημερώσω το κοινό ότι ΟΛΑ τα πολιτικά κόμματα, εκτός του ΕΛΑΜ, έχουν δώσει με την ψήφο τους την εξουσιοδότηση στην Κυβέρνηση να εκδίδει διατάγματα, με τα οποία έχουν κλείσει δεκάδες επιχειρήσεις. 

-Πακέτα στήριξης στην Πανδημία. Πιστεύετε ότι αυτά είναι ικανοποιητικά;

Τα πακέτα στήριξης θεωρούμε ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά και αυτό αποτυπώνεται στην καθημερινότητα, ενώ επί τη ευκαιρία θα ήθελα να καταγγείλω και δημόσια ότι αρκετοί συμπατριώτες μας, ακόμη και σήμερα που μιλάμε, αναμένουν να λάβουν επιδόματα που τους αναλογούν, χωρίς να έχουν καμία απάντηση. 

Γενικότερα όμως, ως ΕΛΑΜ, έχουμε διαφορετική προσέγγιση. Θεωρούμε ότι η οικονομία θα πρέπει να αφεθεί να δουλέψει και με τα δέοντα προληπτικά μέτρα, να επιτραπεί στις επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν.  

Επιπλέον, έχουμε προτείνει συγκεκριμένες εισηγήσεις, όπως ενδεικτικά θα αναφέρω πιο κάτω:

- οριζόντια μείωση 50% στα τέλη κυκλοφορίας, αφού υπάρχουν περιορισμοί στην κυκλοφορία

- παραχώρηση δικαιώματος ορίου παρατραβήγματος μέχρι 10% του περσινού turnover με μέγιστο ποσό τις 50.000 ευρώ χωρίς επιπρόσθετες εξασφαλίσεις

- Στήριξη στους αυτοτελώς εργαζομένους. Ζητήσαμε την ισόποση κάλυψή τους σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες εργαζομένων. - Κατάργηση του ετήσιου μνημονιακού τέλους των 350 ευρώ για τις επιχειρήσεις

- Αισθητή μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος και νερού, καθώς επίσης και μείωση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. 

- διαμοιρασμός καταβολής των ενοικίων στο 1/3 μεταξύ Κυβέρνησης, ενοικιαστή και ιδιοκτήτη. 

- Πως κρίνετε την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης. Θα μπορούσε να προβεί και σε άλλες ενέργειες;

Δεν μας ικανοποιεί η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, γι’ αυτό κατά καιρούς έχουμε καταθέσει δεκάδες προτάσεις νόμου, καθώς και εισηγήσεις, τόσο προς το Προεδρικό, όσο και προς τα αρμόδια Υπουργεία. 

Γνώμονας της δικής μας προσέγγισης είναι η δημιουργία ενός κοινωνικού – φιλολαϊκού κράτους, που θα βρίσκεται δίπλα στους πολίτες και όχι στα μεγάλα συμφέροντα και τις τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα έχουμε καταθέσει:

- εισηγήσεις και αίτημα για επίσπευση της διαδικασίας για τα επιδόματα ασθενείας, ανεργίας και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. - πρόταση για πλήρη κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας, η οποία έχει εν τέλει ψηφιστεί. - πρόταση νόμου από το 2017 για θέσπιση κατώτατου μισθού και καθορισμό κατώτατης σύνταξης, την οποία έχουμε επιτύχει κατά την ψήφιση του πρώτου προϋπολογισμού του 2021. - πρόταση νόμου πρόωρης συνταξιοδότησης για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στα 58 αντί στα 65, από το 2017

- πρόταση για πλήρη αποκοπή αποκοπή δαπανών για παράνομους μετανάστες

- 2 ολοκληρωμένες προτάσεις για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων 

- τροπολογία για την λήψη σύνταξης χηρείας για όλους τους άνδρες και όχι μόνο για αυτούς που χήρεψαν μετά την 1/1/18

- πρόταση νόμου για μηδενική φορολόγηση στα τροχοκαθίσματα και στον ιατρικό εξοπλισμό για τα άτομα με αναπηρία

Αυτά και πολλά άλλα είναι μερικές από τις εισηγήσεις του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου. Ως ένα πολιτικό κόμμα που προέρχεται από τα σπλάχνα του λαού, βρίσκεται με συγκεκριμένες προτάσεις, εισηγήσεις και πράξεις δίπλα στον λαό, έχοντας όραμα για τον τόπο και στρατηγική για το μέλλον.

Home