Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Η Άγκυρα «κλωτσά» για Ειδικό Αντιπρόσωπο - Η προσοχή στη Δευτέρα

Του Στέλιου Στυλιανού -
23.09.2021

Η Άγκυρα «κλωτσά» για Ειδικό Αντιπρόσωπο - Η προσοχή στη Δευτέρα

Η συνάντηση Αναστασιάδη - Τατάρ με Γκουτέρες στις 27 Σεπτεμβρίου αναμένεται να φέρει εξελίξεις

Στο γεύμα εργασίας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη είναι στραμμένα βλέμματα για τις επόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αντόνιο Γκουτέρες την Τρίτη (ξημερώματα Τετάρτης ώρα Κύπρου).

Η συνάντηση των δύο ανδρών διεξήχθη σύμφωνα και με τα λεχθέντα και του Προέδρου της Δημοκρατίας σε δημιουργικό κλίμα με την Ελληνοκυπριακή πλευρά να μεταφέρει στον Αντόνιο Γκουτέρες τις θέσεις και πώς θα μπορούσε να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα, με τον Νίκο Αναστασιάδη να αναπτύσσει κάποιες θέσεις και ιδέες.

>>> H offsite τώρα και στο Google News - Ακολουθείστε μας

Έχει συμφωνηθεί μάλιστα ανάμεσα στις δύο πλευρές ότι όσα αφορούν το Κυπριακό θα συζητηθούν και κατά το γεύμα που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στους Αντόνιο Γκουτέρες, Νίκο Αναστασιάδη και Ερσίν Τατάρ. 

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Σενάρια για Ειδικό Αντιπρόσωπο

Ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσει την Άτυπη τριμερή συνάντηση είναι και το θέμα διορισμού Ειδικού Αντιπροσώπου για το Κυπριακό ένα θέμα το οποία συζητήθηκε από την Πενταμερή στη Γενεύη τον περασμένο Απρίλιο με την θέση της Ελληνοκυπριακής πλευράς να είναι θετική και να προτείνεται τόσο προφορικά όσο και γραπτώς έκτοτε, με την Τουρκική πλευρά να μην είναι ιδιαίτερα θερμή σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Μάλιστα αναφορά για διορισμό Ειδικού Αντιπροσώπου είχε γίνει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην επιστολή που απέστειλε προς τον Αντόνιο Γκουτέρες στις 30 Αυγούστου, με την συζήτηση ωστόσο να εντείνεται μετά και την διαφαινόμενη αποχώρηση της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα Τζέιμς Χολ Λουτ. 

Υπενθυμίζεται ότι κατά την δημοσιογραφική διάσκεψη στη Νέα Υόρκη την περασμένη Δευτέρα ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η υπηρεσία της κυρίας Λουτ φαίνεται να τερματίζεται για λόγους που σχετίζονται με «σύγκρουση συμφέροντος» αφού έχει αναλάβει θέση σε διοικητικό συμβούλιο πετρελαϊκής εταιρείας και κρίθηκε οτι αυτό ενδεχομένως να την έφερνε σε σύγκρουση με συμφέροντα είτε της Τουρκίας είτε της Κύπρου. 

Ο διορισμός Ειδικού Αντιπροσώπου αναμένεται να καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό και από την στάση που θα τηρήσει στο τραπέζι του διαλόγου και η Τουρκική η πλευρά αλλά και τι θα μεταφέρει και ο ίδιος ο Τατάρ στον Αντόνιο Γκουτέρες στην κατ ιδίαν συνάντηση τους το ερχόμενο Σάββατο. 

Το μόνο σίγουρο σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές οι οποίες μίλησαν στην Offsite είναι ότι θα υπάρξει διορισμός μετά και την εξέλιξη με την Τζέιμς Χολ Λουτ ωστόσο ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα είναι Ειδικός Αντιπρόσωπος του οποίου ο διορισμός, θα περάσει μέσα από το Συμβούλιο Ασφαλείας και σε τέτοια περίπτωση δεν θα μπορεί ούτε ο ίδιος να ξεφύγει από τους όρους εντολής του είτε ο διορισμός Ειδικού  Απεσταλμένου από τον ίδιο τον Αντόνιο Γκουτέρες ο οποίος σε αυτή την περίπτωση θα λογοδοτεί και θα δίνει αναφορά για τις κινήσεις του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. 

Το ζήτημα αυτό αναμένεται να είναι είναι από τα θέματα που θα απασχολήσουν έντονα το Γεύμα εργασίας Αναστασιάδη - Τατάρ με τον Αντόνιο Γκουτέρες αφού δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια άλλη ουσιαστική εξέλιξη με τον Ερσίν Τατάρ να θέτει στο τραπέζι την λύση δύο Κρατών και την κυριαρχική ισότητα. 

Home