Η στιγμή που η Αννίτα Δημητρίου εκλέγεται Πρόεδρος (Βίντεο)

Η στιγμή που η Αννίτα Δημητρίου εκλέγεται Πρόεδρος (Βίντεο)

Πώς η Αννίτα Δημητρίου εκλέγει στο 2ο τη τάξει αξίωμα

Η εκλογή της νέας προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου προέκυψε μετά τις ψήφους ΔΗΣΥ, ΕΛΑΜ και ΔΗΠΑ με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας 25 ψήφους. Πρόκειται για την πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου γυναίκα εκλέγεται στο δεύτερο τη τάξη αξίωμα.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΔΑΜΟΥ

Την Αννίτα Δημητρίου υποστήριξαν στον δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας τα κόμματα ΔΗΣΥ με 17 ψήφους, ΔΗΠΑ με 4 ψήφους καθώς και το ΕΛΑΜ με 4 ψήφους, το οποίο ΕΛΑΜ ας σημειωθεί μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου εκλογής απέσυρε την υποψηφιότητα του Προέδρου του.

Τα δεδομένα οδηγησαν στην εκλογή της Α. Δημητρίου παρά το γεγονός ότι πριν από την ψηφοφορία υπήρχαν έντονες φήμες για εκλογή του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού. Ωστόσο, η προσπάθεια συμμαχίας ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ που θα οδηγούσε τον κ. Κυπριανού στην προεδρία της Βουλής δεν καρποφόρησε και τότε άνοιξε ο δρόμος για την εκλογή της κας Δημητρίου.

Με την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του νέου Προέδρου υποψηφιότητα έθεσαν όλοι οι Αρχηγοί των 6 κοινοβουλευτικών κομμάτων πλην του ΔΗΣΥ του οποίου υποψήφια ήταν η Αννίτα Δημητρίου.

Στη διαδικασία του πρώτου γύρου σχηματίστηκε και το πρώτο μπλοκ μεταξύ των κομμάτων με ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ να αλληλοψηφίζονται και να συγκεντρώνουν τόσο ο Νικόλας Παπαδόπουλος όσο και ο Μαρίνος Σιζόπουλος από 13 ψήφους.

>>> Κατεβάστε τώρα το application της offsite - ΕΔΩ για Android & ΕΔΩ για iOS

Κατά τον δεύτερο γύρο σχηματίστηκε και δεύτερο μπλοκ συμμαχίας με τους Οικολόγους να ψηφίζουν τον Άντρο Κυπριανού ο οποίος έλαβε 18 ψήφους.

Ακολούθως κατά την ψηφοφορία για την Αννίτα Δημητρίου, σχηματίστηκε το τρίτο μπλοκ συμμαχίας με ΔΗΣΥ , ΔΗΠΑ και ΕΛΑΜ να δίνουν με 25 ψήφους την Προεδρία στην υποψήφια του ΔΗΣΥ αφού ο νικητής σε αυτό το γύρο χρειαζόταν τουλάχιστον 22 ψήφους.

Η επόμενη Ολομέλεια της Βουλής θα συνέλθει την Πέμπτη 17 Ιουνίου στις 4 το απόγευμα.

Με την εκλογή της η Αννίτα Δημητρίου ευχαρίστησε όλα τα κόμματα με ειδική αναφορά στον Αβέρωφ Νεοφύτου.

Home