Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Το ΗΒ συνεχίζει να στηρίζει μια λύση στη βάση παραμέτρων ΟΗΕ

Offsite Team -
07.08.2021 - 13:15

Το ΗΒ συνεχίζει να στηρίζει μια λύση στη βάση παραμέτρων ΟΗΕ

Thumbnail
Τι λέει το βρετανικό ΥΠΕΞ

Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να στηρίζει μια λύση στο Κυπριακό σύμφωνα με τις παραμέτρους του ΟΗΕ, αναφέρει το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών σε απαντητική του επιστολή στο Συμβούλιο Βρετανοκυπρίων.

Επαναλαμβάνει επίσης υποστήριξη στα τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ για τα Βαρώσια και σημειώνει ότι εξέδωσε Εθνική Δήλωση εκφράζοντας ανησυχία για τις ανακοινώσεις Ερντογάν καθώς και ότι υποστήριξε σθεναρά την Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 23ης Ιουλίου.

To Συμβουλίο Βρετανοκυπρίων έστειλε επιστολή στον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, Ντόμινικ Ράαμπ, με αφορμή την 47η επέτειο της δεύτερης φάσης της παράνομης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, καλώντας το Λονδίνο να υπενθυμίσει στον Τούρκο Πρόεδρο ότι οι προσπάθειες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων είναι παράνομες βάσει διεθνούς δικαίου.

"Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει προσηλωμένο στη στήριξη της διαδικασίας του ΟΗΕ για επίτευξη διευθέτησης στην Κύπρο, η οποία θα είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων και θα ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια", απάντησε το βρετανικό ΥΠΕΞ.

Πρόσθεσε ότι "το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να στηρίζει μια λύση σύμφωνα με τις παραμέτρους του ΟΗΕ στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα- ένα μοντέλο διεθνώς αποδεκτό και που πιστεύουμε ότι είναι αρκετά ευρύ για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες και των δύο πλευρών".

«Στο τέλος εναπόκειται στους Ε/κ και  Τ/κ ηγέτες  να αποφασίσουν για τις λεπτομέρειες της διευθέτησης και το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εγγυήτρια δύναμη και φίλη όλων των μερών, θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη σε αυτή τη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ», σημειώνει.

Υπενθυμίζει ότι στις 27-29 Απριλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών εκπροσώπησε το Ηνωμένο Βασίλειο ως μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις στις ανεπίσημες συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ στη Γενεύη και ότι  "σε αυτή τη συνάντηση, ο Υπουργός Εξωτερικών προέτρεψε όλες τις πλευρές να επιδείξουν ευελιξία και συμβιβασμό για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό στο πλαίσιο των παραμέτρων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

Σημειώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε ξεκάθαρα από όλες τις πλευρές να αποφύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν τις προοπτικές μιας λύσης ."Ειδικά για τα Βαρώσια, το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να υποστηρίζει πλήρως τα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών".

Επιπλέον, αναφέρει ότι μετά την ανακοίνωση που έγινε κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Κύπρο στις 19-20 Ιουλίου 2021, το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε Εθνική Δήλωση εκφράζοντας ανησυχία και σθεναρή στήριξη στην Προεδρική Δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ της 23ης Ιουλίου που καταδίκασε την ανακοίνωση εκείνη.

ΚΥΠΕ

Home