Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ικανοποίηση τουρκικού ΥΠΕΞ για απόφαση ΕΣΑΔ για Τιτίνα

Offsite Team
- 23.09.2022

Ικανοποίηση τουρκικού ΥΠΕΞ για απόφαση ΕΣΑΔ για Τιτίνα

Ικανοποίηση εκφράσει το τουρκικό ΥΠΕΞ για την απόφαση του ΕΔΑΔ για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου αν και πολύ αργά, όπως αναφέρει.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «είναι θετικό ότι η Επιτροπή των Αντιπροσώπων του Συμβουλίου της Ευρώπης έκλεισε την εξέταση της απόφασης Λοϊζίδου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην 1443η συνεδρίασή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πραγματοποιήθηκε στις 20-22 Σεπτεμβρίου 2022, αν και πολύ αργά»

>>>Τιτίνα Λοϊζίδου: Η στάση 4 χωρών τερμάτισε διαδικασία επιτήρησης<<<

«Έτσι, επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι η επιτροπή ακίνητης περιουσίας, η οποία ιδρύθηκε στην τδβκ σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, αποτελεί αποτελεσματικό ένδικο μέσο στο εσωτερικό. Μάλιστα, η αποτελεσματικότητα της επιτροπής κρίθηκε από την απόφαση Δημόπουλου του ΕΔΑΔ το 2010. Αυτή η πάγια νομολογία επιβεβαιώθηκε και στις μεταγενέστερες αποφάσεις του ΕΔΑΔ», υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «παρά το γεγονός ότι ο Τ/κ λαός έχει υποστεί απάνθρωπη απομόνωση μπροστά στα μάτια τις διεθνούς κοινότητας εδώ και δεκαετίες, εκτιμούμε τις προσπάθειες της ΤΔΒΚ να εφαρμόσει τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Πιστεύουμε ότι αυτές οι προσπάθειες συμβάλλουν σημαντικά στην προστασία του συστήματος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Υποστηρίζει ωστόσο ότι «στην ίδια συνεδρίαση, το γεγονός ότι δεν έκλεισε η εξέταση του σχετικού τίτλου σχετικά με την απόφαση που έλαβε το ΕΔΑΔ στην Ε/κ προσφυγής αποτελεί μεγάλη αντίφαση ότι δεν έχει κλείσει η εξέταση του σχετικού τίτλου της απόφασης που ελήφθη στην ελληνοκυπριακή αίτηση. Αυτή η κατάσταση έδειξε για άλλη μια φορά ότι το σύστημα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μπορεί να διαβρωθεί σύμφωνα με τις πολιτικές φιλοδοξίες».

Υπενθμίζει την έκκληση του Ταγίπ Ερντογάν όπως η «τδβκ», όπως αναφέρεται στο ψευδοκράτος, «η οποία κάνει το καθήκον της για την προστασία του συστήματος της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, να φτάσει στη θέση που της αξίζει στη διεθνή κοινότητα».

«Θετική εξέλιξη» χαρακτηρίζει το «υπεξ» το κλείσιμο της υπόθεσης

Με την απόφαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να τερματίσει τη διαδικασία επιτήρησης της απόφασης του ΕΔΑΔ αναφορικά με την ιδιωτική προσφυγή της Τιτίνας Λοϊζίδου, επιβεβαιώθηκε η αποτελεσματικότητα της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» (ΕΑΠ) που λειτουργεί στα κατεχόμενα, ισχυρίζεται το «υπουργείο εξωτερικών» και κάνει λόγο για «θετική εξέλιξη».

Λέει επίσης ότι σύμφωνα με την απόφαση, ισχύουν οι αποφάσεις που θα ληφθούν για αποζημίωση και ανταλλαγή όσο και οι αποφάσεις για επιστροφή περιουσιών που λαμβάνονται σύμφωνα με τον «νόμο της ΕΑΠ», όπως μεταδίδει ο παράνομος «Μπαϊράκ» σύμφωνα με το ΓΤΠ.

Είναι εμφανές, συνεχίζει η δήλωση του «υπεξ», πως η «ΕΑΠ» αποτελεί τη διεύθυνση των αιτημάτων των Ελληνοκυπρίων σε σχέση με τις περιουσίες τους που βρίσκονται «εντός των συνόρων» του ψευδοκράτους.

Διατυπώνεται ακολούθως ο ισχυρισμός ότι «η ΕΑΠ παράγει θεραπείες κατά τρόπο σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέσω αξιολόγησης των αιτημάτων αποζημίωσης, ανταλλαγής και επιστροφής των Ελληνοκυπρίων αιτητών, προστατεύοντας τους κατόχους δικαιωμάτων σύμφωνα με το σύστημα περιουσιών στην χώρα μας».

Κατά το «υπεξ» έγινε αποδεχτή ενώπιον της Επιτροπής Υπουργών η στάση της τουρκικής πλευράς ότι «σύμφωνα με τον νόμο της ΕΑΠ δεν είναι δυνατή η επιστροφή των εν λόγω περιουσιών της Λοϊζίδου, όμως η προαναφερθείσα θα μπορούσε να απαιτήσει αποζημίωση και ανταλλαγή προσφεύγοντας στην ΕΑΠ».

Επιβεβαιώθηκε, προστίθεται «για ακόμα μια φορά η αποτελεσματικότητα των επιλογών της αποζημίωσης και της ανταλλαγής στη αντιμετώπιση των περιουσιακών αιτημάτων».

Με άλλα λόγια, συνεχίζει το «υπεξ», σύμφωνα με την απόφαση που λήφθηκε, οι αποφάσεις για αποζημίωση και ανταλλαγή που θα ληφθούν κατά τρόπο εναρμονισμένο με τον νόμο της ΕΑΠ, είναι τόσο ισχύουσες όσο η απόφαση για επιστροφή.

«Αυτή η απόφαση δείχνει για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας έχει εγκαθιδρύσει ένα περιουσιακό καθεστώς σε αρμονία με το διεθνές δίκαιο» ισχυρίζεται το «υπεξ».

ΚΥΠΕ

Home