Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ιωάννου:Εκκληση σε Οζερσάϊ-Τατάρ να σταματήσει άνοιγμα Αμμοχώστου

Offsite Team -
26.08.2019 - 15:08

Ιωάννου:Εκκληση σε Οζερσάϊ-Τατάρ να σταματήσει άνοιγμα Αμμοχώστου

Thumbnail
Το μήνυμα του νέου Δημάρχου Αμμοχώστου για το άνοιγμα της Αμμοχώστου

Έκκληση στους Κουντρέτ Οζερσάϊ και Ερσίν Τατάρ να σταματήσουν το άνοιγμα της κατεχόμενης Αμμοχώστου και να επιλέξουν το δρόμο της ειρήνης και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για τη πόλη, έστειλε ο Δήμαρχος Σίμος Ιωάννου.

 

Σε μια κατάμεστη από κόσμο και επισήμους αίθουσα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, ο Έπαρχος Αμμοχώστου Γεώργιος Χρυσαφίνης ανακήρυξε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι τον Σίμο Ιωάννου σε νέο Δήμαρχο της κατεχόμενης πόλης.

 

Σε χαιρετισμό του ο κ. Ιωάννου έστειλε «μήνυμα συνεργασίας, κοινού αγώνα και αδελφοσύνης προς τους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας. Πιστεύω ακράδαντα ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πρέπει μαζί να αγωνιστούμε ενάντια σε ένα ενδεχόμενο εποικισμό της Αμμοχώστου και υπέρ της εφαρμογής των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο που προνοούν επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της πόλης υπό διοίκηση του ΟΗΕ».

 

Αν το καταφέρουμε αυτό, συνέχισε «η Αμμόχωστος θα αναδυθεί ως ένα ζωντανό υπόδειγμα ειρηνικής συμβίωσης και συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, μια μικρογραφία της μελλοντικής ενωμένης Κύπρου. Μια ζωντανή απόδειξη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε» είπε και σημείωσε πως «παράλληλα θα φανερώσει τις τεράστιες προοπτικές και δυναμικές που μπορεί να απελευθερώσει η συνολική λύση του Κυπριακού, η απελευθέρωση και επανένωση, η ειρήνη. Η επανένωση είναι η μεγάλη επανεκκίνηση που χρειάζεται ο τόπος και αυτή μπορεί να αρχίσει με το άνοιγμα και την επιστροφή της πόλης μας».

 

Ανέφερε ακόμα ότι «η Αμμόχωστος βρίσκεται ενώπιον ενός τεράστιου κινδύνου που θα προκαλέσει ανεπανόρθωτα τετελεσμένα. Οι ενέργειες που δρομολόγησαν οι κύριοι Οζερσάι και Τατάρ για άνοιγμα της πόλης, συγκρούονται κάθετα με το διεθνές δίκαιο και τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υποσκάπτουν την προσπάθεια για μια λύση αρχών στο Κυπριακό».

 

Ευτυχώς σημείωσε «οι ενέργειες αυτές δεν βρίσκουν σύμφωνη μια μεγάλη μερίδα των Τουρκοκυπρίων. Καλώ και από αυτό το βήμα τους κύριους Οζερσάι και Τατάρ να μην προχωρήσουν σε αυτές τις ενέργειες αλλά να επιλέξουν το δρόμο της ειρήνης και των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο. Εκεί βρίσκεται το δίκαιο και το συμφέρον όλων των Κυπρίων, εκεί βρίσκεται η άκρη του νήματος που οδηγεί σε ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας».  

Αφού είπε ότι «μπροστά σ’ αυτά τα δεδομένα ο Δήμος Αμμοχώστου πρέπει να δραστηριοποιηθεί αναλαμβάνοντας το μερίδιο που του αναλογεί» σημείωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα επιδιωχθούν συγκεκριμένα βήματα.  

Μεταξύ αυτών είναι «να ζητήσουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το συντομότερο δυνατό, ειδική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα την Αμμόχωστο, τους κινδύνους, τα μέτρα και την πολιτική που πρέπει να χαραχθεί. Ως Δήμος θα δραστηριοποιηθούμε αποφασιστικά το επόμενο διάστημα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο για να αναδείξουμε το ζήτημα της πόλης μας και να διεκδικήσουμε έμπρακτη στήριξη για εφαρμογή των Ψηφισμάτων» είπε και σημείωσε πως «το ίδιο θα πράξουμε και προς την κατεύθυνση της Τουρκοκυπριακής κοινότητας».  

Ακόμα συνέχισε «θα εντατικοποιήσουμε την προετοιμασία για την ώρα της επιστροφής, θα επικαιροποιήσουμε το Σχέδιο Άμεσης Δράσης και το συνολικό σχεδιασμό για την επιστροφή και την ανοικοδόμηση της πόλης σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ανοικοδόμησης και Επανεγκατάστασης, με πανεπιστήμια και άλλους φορείς. Η ανοικοδόμηση της περίκλειστης περιοχής της πόλης, το άνοιγμα του λιμανιού, η αποκατάσταση των μνημείων της μεσαιωνικής πόλης της Αμμοχώστου θα συνιστούν κορυφαίες προκλήσεις για τη σύγχρονη Κύπρο» είπε.  

Θα δώσουν, πρόσθεσε «μια θεαματική ώθηση στην ανάπτυξη και την οικονομία ολόκληρου του νησιού μας. Μια ανάπτυξη πραγματική και στέρεη που θα υπηρετεί πραγματικά τον τόπο. Το άνοιγμα της Αμμοχώστου θα είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, με τεράστια οφέλη για ολόκληρη την Κύπρο και για όλους τους Κύπριους, για πρόσφυγες και μη, για Βαρωσιώτες και μη».  

Ο νέος Δήμαρχος Αμμοχώστου είπε ακόμα ότι «ίσως το πιο καθοριστικό είναι το στοίχημα που έχουμε εμείς οι Βαρωσιώτες με τον εαυτό μας. Με την ταυτότητά μας, με τη μνήμη και τη συνείδησή μας. Γι αυτό, επιδίωξη μας είναι να δώσουμε τη δέουσα σημασία σε δράσεις, δραστηριότητες και πρωτοβουλίες που αναζωογονούν τους δεσμούς και τις σχέσεις των Βαρωσιωτών, που μεταλαμπαδεύουν στις νέες γενιές την ταυτότητα του Βαρώσιώτη και την πίστη για επιστροφή στο Βαρώσι, για λύση αρχών, για λευτεριά και επανένωση».  

Στον χαιρετισμό του ο Σίμος Ιωάννου σημείωσε πως «ο πήχης που έθεσαν όλοι οι προηγούμενοι αιρετοί Δήμαρχοι της πόλης μας, οι αείμνηστοι Αδάμ Αδάμαντος, Αντρέας Πούγιουρος και Αλέξης Γαλανός, καθώς και οι αγαπητοί μου Κίκης Καζαμίας και Γιαννάκης Σκορδής, είναι πραγματικά πολύ ψηλός. Γι’αυτό θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις, – αλλά πρωτίστως με συλλογικότητα και πνεύμα ενότητας – για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των συμπολιτών μας, στις κρίσιμες προκλήσεις και στους κινδύνους ενώπιον των οποίων βρίσκεται η υπόθεση της Αμμοχώστου και συνολικά του Κυπριακού».  

Μοναδική μου φιλοδοξία, ανέφερε «ήταν και παραμένει να ενώσω και να εκφράσω τους Βαρωσιώτες που δεν συμβιβάζονται με την κατοχή και τη διαίρεση. Να ενώσω και να εκφράσω τους Βαρωσιώτες στον αγώνα για την επιστροφή στην αγαπημένη μας πόλη σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και ειρήνης. Για να επιστρέψουμε και να ξαναζωντανέψουμε την πόλη που ανήκει σε εμάς, τους νόμιμους ιδιοκτήτες της, τα παιδιά και τα εγγόνια μας».  

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου ευχαρίστησε «θερμά» όλους τους συμπολίτες που συμμετείχαν στη χθεσινή εκλογική διαδικασία και τους ανθυποψηφίους του αφού όπως εξήγησε «η παρουσία τους έδωσαν την ευκαιρία για ένα σύντομο  και εποικοδομητικό και πολιτισμένο δημοκρατικό διάλογο».  

Ιδιαίτερες ευχαριστίες, απηύθυνε σε όσους στήριξαν την εκλογή του, το ΑΚΕΛ, και τα κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητα του δηλαδή το Δημοκρατικό Κόμμα, τη Συμμαχία Πολιτών και τη Δημοκρατική Παράταξη καθώς και τους ανέντακτους συμπολίτες που πίστεψαν και στήριξαν στην υποψηφιότητα του.  

Μεταξύ των παρευρισκομένων στην ανακήρυξη του νέου Δημάρχου Αμμοχώστου ήταν η οικογένεια του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, οι Δήμαρχοι Παραλιμνίου, Σωτήρας και Δερύνειας, στελέχη του ΑΚΕΛ, βουλευτές του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, ο ευρωβουλευτής Λευτέρης Χριστοφόρου, ο Επαρχιακός Γραμματέας του ΔΗΚΟ Αμμοχώστου, ο Ταξίαρχος Γεώργιος Μαυρομμάτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αμμοχώστου, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Αμμοχώστου Νίκος Κάρουλλας και Ανδρέας Λόρδος, αρκετοί Τουρκοκύπριοι και πλήθος κόσμου.  

Home