Και τώρα…Κυπριακό

Και τώρα…Κυπριακό

Καθοριστικός για την συνέχεια και με εξελίξεις ο Νοέμβριος

Μήνας εξελίξεων αναμένεται να είναι για το Κυπριακό ο Νοέμβρης. Συγκεκριμένα την ερχόμενη ερχόμενη Τρίτη θα υπάρξει η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ενώ οι δύο πλευρές βρίσκονται εν αναμονή και της πρόκλησης του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για πενταμερή διάσκεψη.

Μια διάσκεψη η οποία αναμένεται να συγκαλεστεί εντός Νοεμβρίου με στόχο να διαφανεί αν υπάρχει το κατάλληλο κλίμα από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη έτσι ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος για συνολική επίλυση του Κυπριακού από το σημείο που διακόπηκε στο Κραν Μοντανά και στον βάση των όσων συμφωνήθηκαν στην Τριμερή του Βερολίνου τον Νοέμβριο του 2019.

Σημειώνεται ότι για την ώρα δεν υπάρχει η οποία αναφορά από πλευράς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για κάθοδο στην Κύπρο της Ειδικής Απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό Τζειμς Χολ Λούτ, με πολιτικούς κύκλους ωστόσο να εκτιμούν ότι θα υπάρξει κάθοδος της στην Κύπρο μετά και την πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση των Αναστασιάδη και Τατάρ την ερχόμενη Τρίτη.

Η συνάντηση της Τρίτης

H συνάντηση της Τρίτης αναμένεται να είναι εθιμοτυπικού χαρακτήρα με ανοιχτή ατζέντα και θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στην οικία της στην προστατευμένη από τα ΗΕ περιοχή, στις 7μμ. 

Υπενθυμίζεται ότι την πρωτοβουλία για συνάντηση των δύο πήρε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος την επόμενη της εκλογής του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη είχε τηλεφωνική επικοινωνία.

Μάλιστα άμεσα μετά και την αποδοχή της πρόκλησης Τατάρ επικοινώνησε ο ίδιος τηλεφωνικώς με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, την οποία ενημέρωσε για την πρόθεση των δύο ηγετών για συνάντηση και η οποία ανέλαβε να προβεί στις αναγκαίες διευθετήσεις προς αυτό τον σκοπό καθορίζοντας την συνάντηση για τις 3 Νοεμβρίου.  

Ερωτηματικό η στάση Τατάρ

Πάντως παρά την καθορισμένη πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών ερωτηματικό παραμένει η στάση Τατάρ στο τραπέζι του διαλόγου, καθώς ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης τάχθηκε τόσο κατά την Προεκλογική στα Κατεχόμενα όσο και μετά την εκλογή του υπέρ της λύσης των δύο κρατών. 

Μάλιστα η πρώτη κίνηση Τατάρ μετά την εκλογή του ήταν να επισκεφθεί την Άγκυρα,ενώ συμφώνησαν με τον Τούρκο Πρόεδρο την επίσκεψη του στα Κατεχόμενα για τα πανηγύρια της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ενώ προγραμματίζουν και την συνέχεια των προκλήσεων στα Βαρώσια με τον Ερντογάν να αναφέρεται σε πικνίκ στην περίκλειστη πόλη.

Παραμένουν στα όσα συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο;

Υπενθυμίζεται ότι η  προοπτική για πενταμερή διάσκεψη δημιουργήθηκε στο Βερολίνο όταν στις 25/11/2019 Αναστασιάδης και Ακιντζί επαναβεβαίωσαν την δέσμευση τους στην Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014, τις προηγούμενες συγκλίσεις και στο πλαίσιο έξι σημείων που παρουσίασε ο ΓΓ του ΟΗΕ στις 30 Ιουνίου 2017 στο Κραν Μοντάνα με στόχο την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας που θα ανοίξει το δρόμο για μια συνολική διευθέτηση.

Παράλληλα  Αντόνιο Γκουτέρες στην συνάντηση του Βερολίνου καθόρισε το θέμα της ισότητας η οποία καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιλαμβανομένης της παραγράφου 4 του ψηφίσματος 716 του 1991. Τέλος επαναβεβαίωσε το πλαίσιο της λύσης ως ΔΔΟ.

Έτσι το επόμενο διάστημα αναμένεται να διαφανεί ποια θα είναι τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, και κατά πόσο η Τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι του διαλόγου υπαναχωρήσει στα συμφωνηθέντα κάτι που αν συμβεί θα δημιουργήσει νέες περιπέτειες στο Κυπριακό.

Home