Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καλίν: Προσπάθειες Ε/κ για παραβίαση δικαιώματων Τουρκίας & Τ/Κ

Offsite Team -
13.06.2019 - 19:54

Καλίν: Προσπάθειες Ε/κ για παραβίαση δικαιώματων Τουρκίας & Τ/Κ

Thumbnail
Καλίν: Απορρίπτουμε την προσέγγιση Ε/κ που παραβιάζει τα δικαιώματα Τουρκίας και Τ/Κ στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία απορρίπτει κατηγορηματικά την προσέγγιση της Ε/κ πλευράς η οποία "με τετελεσμένα σφετερίζεται και παραβιάζει τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/κ:", υποστήριξε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας έπειτα από την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ακόμη για την απάντηση της Τουρκίας στην επιστολή των Αμερικανών για τους S400, ότι ετοιμάζεται "και να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η απάντηση θα είναι κατάλληλη με το περιεχόμενο και το ύφος της επιστολής".

Συγκεκριμένα, έπειτα από 2,5 ώρες συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας είπε “απορρίπτουμε κατηγορηματικά την προσέγγιση της Ε/κ πλευράς η οποία με τετελεσμένα σφετερίζεται και παραβιάζει τα δικαιώματα των Τ/κ και της Τουρκίας που πηγάζουν από τις διεθνείς συνθήκες και από τη γεωγραφική της θέσης. Εμείς όπως και μέχρι σήμερα θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη βασική μας θέση, τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/κ στα θέματα της έρευνες, των γεωτρήσεων και της ΑΟΖ εκεί. Να μην έχει κανείς αμφιβολία γι αυτό”, ανέφερε.

Για την επιστολή του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας προς την Τουρκία για τους S400, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι το περιεχόμενό της είναι αντίθετο με τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ και πως δεν είναι σοβαρή κατάσταση η διαρροή της επιστολής ταυτόχρονα με την αποστολή της. “Γι αυτά υπάρχει μυστικότητα, δεν γίνεται να διαρρέουν την ίδια μέρα με στόχο να ασκηθεί πίεση στην κοινή γνώμη”, ανέφερε. Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ακόμη ότι έχουν κάνει τις αξιολογήσεις τους και έχουν γίνει και επαφές τόσο από τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, τον ίδιο και τον Υπουργό Εξωτερικών για το θέμα.

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι η Τουρκία δεν ήταν ποτέ υπέρ της έντασης των σχέσεων και πάντοτε έκαναν βήματα που συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος και του σεβασμού. “Ετοιμάζοντας αυτή την απάντηση να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα δοθεί μια απάντηση κατάλληλη στο περιεχόμενό, το ύφος και την προοπτική της επιστολής. Θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με τους ομολόγους μας. Ο Πρόεδρος μας στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Ιαπωνία στις 29 Ιουνίου θα τα συζητήσει αυτά με τον κύριο Τραμπ”, ανέφερε.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι η Τουρκία δεν είναι πελάτης των αμερικανικών F35 αλλά συνέταιρος. “Είμαστε ένας εκ των παραγωγών. Είμαστε μέρος της παραγωγής. Το Πεντάγωνο πρέπει να αποφεύγει να βλάπτει τις σχέσεις μας με δικαιολογία τους S400”, ανέφερε.

Home