Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Καρούσος: Ο κυπριακός ελληνισμός να παλέψει για εξεύρεση λύσης

Offsite Team
- 26.10.2022

Καρούσος: Ο κυπριακός ελληνισμός να παλέψει για εξεύρεση λύσης

«Είναι καθήκον μας, ενωμένοι, να συνεχίσουμε τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο»

Είναι ηλίου φαεινότερο λοιπόν, πως ο κυπριακός ελληνισμός έχοντας λάβει υπόψη τα μηνύματα τα οποία στέλνει η εποποιία του ‘40 και σε συνάρτηση με τα σημερινά δεδομένα, επιβάλλεται να παλέψει για την εξεύρεση λύσης, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Σωματείου «Ανόρθωσις Αμμοχώστου» με την ευκαιρία των εορτασμών για την 28η Οκτωβρίου.

«Είναι καθήκον μας, ενωμένοι, να συνεχίσουμε τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. Να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια Κύπρο απαλλαγμένη από στρατεύματα κατοχής. Χωρίς αγωνίες για το αύριο, χωρίς κινδύνους, χωρίς συρματοπλέγματα. Όραμα μας λοιπόν, μια επανενωμένη Κύπρος στην Ενωμένη Ευρώπη, με τις πανανθρώπινες αξίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες να πρυτανεύουν», ανέφερε.

Εξέφρασε την ελπίδα πως, «όλοι εμείς, ενωμένοι ξανά, θα δώσουμε την ευκαιρία στον κυπριακό ελληνισμό να γιορτάζει το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής εις τους αιώνες. Να γιορτάζει όλες τις εθνικές επετείους, ελεύθερα, σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της μαρτυρικής μας νήσου. Από την Αμμόχωστο, στην Άχνα, στη Μόρφου, στην Κερύνεια».

Παράλληλα ο Υπουργός Μεταφορών αναφέρθηκε στη συμβολή των Ελλήνων της Κύπρου στον αγώνα, αναφέροντας ότι έτρεξαν να βοηθήσουν σε αυτήν την τιτάνια προσπάθεια της ανθρωπότητας και με φόντο τις διαβεβαιώσεις των Βρετανών για ένωση. Όπως είπε, ο αριθμός των Κυπρίων, δεν μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς, όμως οι αναφορές μιλάνε για εκατοντάδες οι οποίοι κατατάγηκαν, είτε μεμονωμένα, είτε με το κυπριακό σύνταγμα των Βρετανών, είτε αλλιώς. Χαρακτηριστικά ανέφερε τις περιπτώσεις των δύο φοιτητών της Ιατρικής από την Αμμόχωστο. Ο Βαρνάβας Σιερίφης και ο Λουκής Λιασίδης, είπε, ζήτησαν να πολεμήσουν, αντί να τους ανατεθούν ιατρικά καθήκοντα και τραυματίστηκαν στις μάχες των υψωμάτων στο Τεπελένι. Ο πρώτος απεβίωσε σε νοσοκομείο του Μεσολογγίου και ο δεύτερος αργότερα, το 1942, σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Πρόσθεσε ότι δύο άλλες σημαντικές μορφές, που έπεσαν στο πεδίο της τιμής, ήταν ο Άντης Φάνος, από την Αμμόχωστο, μέλος της Ανόρθωσης και ο ποδοσφαιριστής και προπονητής Μίμης Πιεράκου.

Είπε ακόμα ότι στην Κύπρο, το οίκημα του Συλλόγου μας στην Αμμόχωστο, λειτουργούσε ως χώρος συγκέντρωσης αγαθών, τα οποία αποστέλλονταν στους Έλληνες τόσο κατά τη διάρκεια του πολέμου, όσο κι αργότερα, κατά τη γερμανική κατοχή. Τα μέλη και φίλοι της Ανόρθωσης, σημείωσε, πρωτοστατούσαν στη διεξαγωγή εράνων και στην αποστολή των χρημάτων στους δοκιμαζόμενους Έλληνες που αντιστέκονταν.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Home