Κατεπείγον στην Αθήνα ο Αναστασιάδης για συντονισμό

Κατεπείγον στην Αθήνα ο Αναστασιάδης για συντονισμό

Βλέπει Μητσοτάκη ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ψάχνουν τις λύσεις στις Τουρκικές προκλήσεις

 

Στην Αθήνα μεταβαίνει σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης όπου εκεί θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου και με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αρχικά στην σημερινή ατζέντα του κύριου Αναστασιάδη βρίσκεται η συνάντηση με την Πρόεδρο Σακελλαροπούλου. Ακολούθως, θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον οποίον θα παρακαθίσει σε συνομιλίες, στην παρουσία των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές στην συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα υπάρξει συντονισμός για τις τουρκικές προκλήσεις έναντι των δύο χωρών και των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων και οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και συντονισμός ενόψει του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα γίνει στις 17 και 18 Ιουλίου, στις Βρυξέλλες.  

Παράλληλα θα υπάρξει και μια ευρύτερη συζήτηση για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Κύπρου. 

Την συζήτηση των δύο αναμένεται να απασχολήσουν και τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ κατά το οποίο ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέλαβε να διερευνήσει τρόπους για μείωση της έντασης με την Τουρκία, αυστηρά στη βάση των θέσεων της ΕΕ όπως εκφράζονται στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου που έχουν κατά καιρούς υιοθετηθεί, χωρίς όμως να λάβει εντολή για διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι  με αφορμή τη συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου και των απειλών εναντίων της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) θα ετοιμάσει έγγραφο επιλογών για περαιτέρω μέτρα εναντίον της Τουρκίας.  Παράλληλα, όπως και δήλωσε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος στη συνέντευξη Τύπου, θα συνεχιστούν οι εργασίες επί προτάσεων της Κύπρου για πρόσθετες κυρώσεις σύμφωνα και με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου.

Κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα ο Νίκος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην Αθήνα θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος και ο Διευθυντής Του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυριάκος Κούρος.  

Home