Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κόμματα και υποψήφιοι καταδικάζουν την Τουρκική εισβολή

Offsite Team
- 20.07.2022

Κόμματα και υποψήφιοι καταδικάζουν την Τουρκική εισβολή

Thumbnail
48 χρόνια από την τούρκικη εισβολή

48 χρόνια από την μαύρη ημέρα της τουρκικής εισβολής, τις συνέπειες της οποίας βιώνει ακόμη η Κύπρος. Ο κυπριακός λαός, τα κόμματα και οι υποψήφιοι για τις Προεδρικές 2023 καταδικάζουν σήμερα το έγκλημα και τιμούν τους πεσόντες.

Πρώτος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μέσα από ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό του στο Twitter, αναφέρει πως: Ο οξύς ήχος της σειρήνας που και σήμερα ήχησε 48 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, μας υπενθύμισε για ακόμη μια φορά τη βαριά ευθύνη: Αυτή η θλιβερή επέτειος να είναι η τελευταία με το νησί μας μοιρασμένο και τους πολίτες μας να στερούνται πανανθρώπινα δικαιώματα.

@AnastasiadesCY

ΔΗΣΥ: 48 χρόνια μετά θρηνούμε τα χιλιάδες θύματα του «Αττίλα»

Η τουρκική εισβολή ολοκλήρωσε το έγκλημα που συντελέστηκε εις βάρος της Κύπρου το 1974, ένα έγκλημα το οποίο άφησε του πίσω του πληγές στο μοιρασμένο μας νησί προκαλώντας πόνο στους πρόσφυγες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες, στους εγκλωβισμένους που ακόμη υποφέρουν καρτερικά την καταπίεση του Τούρκου κατακτητή και στους συγγενείς των αγνοουμένων που ζουν το δράμα της αναμονής για τη διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων.

48 χρόνια μετά θρηνούμε τα χιλιάδες θύματα του «Αττίλα», με πρωταρχικό να παραμένει το χρέος όλων μας για απόδοση της οφειλόμενης τιμής στους ηρωικούς μαχητές που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα, μαζί με την υπόσχεση ότι δεν θα υποστείλουμε σε καμιά περίπτωση τα δίκαια των αγώνων μας για ελευθερία και επανένωση της πατρίδας μας. Στη βάση της συμφωνημένης λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας για να καταστεί η Κύπρος ένα φυσιολογικό κράτος με αποκατάσταση της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας και με την πλήρη ισχύ των δικαιωμάτων ολόκληρου του πληθυσμού της.

Παρά τις δυσκολίες, τα εμπόδια και τις απαράδεχτες αξιώσεις της Τουρκίας η οποία εισβάλλει στην κυπριακή ΑΟΖ και προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο, η Κύπρος δεν είναι μόνη.  Δίπλα της στέκει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το διεθνές δίκαιο και το δικό μας μήνυμα πρέπει να είναι  πως η παρούσα, στατική κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να είναι αποδεκτή από κανέναν.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός ενώνει τη φωνή του με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και καταδικάζει για άλλη μια φορά τη συνέχιση της κατοχής και τη διαίρεση της πατρίδας μας. Επαναβεβαιώνει τη διακηρυγμένη πολιτική του για εθνική ενότητα, σύμπνοια και ομοψυχία. 

Η Κύπρος πρέπει να επανενωμένη να ευημερήσει και πάλι μέσα σε συνθήκες μόνιμης ασφάλειας στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας.

ΑΚΕΛ - Δεν συμβιβαζόμαστε ούτε με την κατοχή ούτε με τη διχοτόμηση

Με αφορμή τη 48η επέτειο της τουρκικής εισβολής, το ΑΚΕΛ απευθύνει μήνυμα ενότητας και αγώνα για τη λευτεριά και την επανένωση της πατρίδας που είναι ο μόνος δρόμος για ένα μέλλον ειρήνης και ασφάλειας για όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους. Διαβεβαιώνει επίσης ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται μαζί και δίπλα στους παθόντες του 1974, στους συγγενείς των αγνοουμένων, τους ανάπηρους του πολέμου, τις γυναίκες θύματα βιασμών, τον προσφυγικό κόσμο, τους εγκλωβισμένους. Το ΑΚΕΛ καταθέτει φόρο ευγνωμοσύνης και δόξας στα παλικάρια που αντιστάθηκαν με αυταπάρνηση στις ορδές του Αττίλα, στην άνιση και προδομένη μάχη του 1974, όταν οι πραξικοπηματίες κρύβονταν στα μετόπισθεν. Τιμούμε τους Ελλαδίτες στρατιώτες που, σε αντίθεση με τους προδότες χουντικούς αξιωματικούς, αγωνίστηκαν στο πλευρό του λαού μας για την υπεράσπιση της Κύπρου. Αιώνια τιμή αξίζει στους ήρωες της πατρίδας μας.

Η εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, την 20η Ιουλίου 1974, ήταν η προσυμφωνημένη συνέχεια του φασιστικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Η Τουρκία πήρε την σκυτάλη από τη Χούντα και την ΕΟΚΑ Β,’ και εκτέλεσε το δεύτερο σκέλος του ΝΑΤΟϊκου σχεδίου για διαμελισμό της Κύπρου. Ο Αττίλας σκόρπισε τον όλεθρο και τον θάνατο. Αιματοκύλισε τον λαό μας και ξερίζωσε δεκάδες χιλιάδες Κύπριους από τα σπίτια τους. Κατέλαβε το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και ολοκλήρωσε έτσι το βίαιο διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων που ξεκίνησε το 1963. Ακολούθως, η κατοχική δύναμη εξαπέλυσε κύματα εποικισμού, ανακήρυξε το ψευδοκράτος και έκτοτε εφαρμόζει μια μεθοδευμένη πολιτική με στόχο την αφομοίωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας και των κατεχομένων.

Ο κυπριακός λαός γνωρίζει ότι η τουρκική εισβολή του 1974 συντελέστηκε με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ, το οποίο άλλωστε στήριζε και εξόπλιζε την κατοχική δύναμη επί δεκαετίες. Ο λαός μας συνειδητοποιεί επίσης ότι συνιστά εξωφρενική αντιστροφή του δικαίου και της λογικής, το γεγονός ότι αναβαθμίζεται σήμερα από το ΝΑΤΟ και αναγορεύεται σε «ειρηνοποιό δύναμη» η Τουρκία, δύναμη κατοχής στην Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ, και χώρα που αποσταθεροποιεί ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Η σημερινή μαύρη επέτειος αποτελεί ευκαιρία για να διατρανωθεί προς κάθε κατεύθυνση η αντίθεση του λαού μας στην ανιστόρητη, μα προπαντός επικίνδυνη ιδέα που ανακινήθηκε το τελευταίο διάστημα, για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

Η 48η επέτειος της εισβολής βρίσκει το Κυπριακό σε παρατεταμένο αδιέξοδο και στο πιο επικίνδυνο σημείο από το 1974 και την Κύπρο σε ένα οριακό σταυροδρόμι. Η κατοχή βαθαίνει. Η επιθετικότητα της Τουρκίας οξύνεται επικίνδυνα. Η καταστολή σε βάρος των προοδευτικών Τ/κ εντείνεται καθημερινά. Το δίδυμο Ερντογάν-Τατάρ ασπάζεται και προωθεί την αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού με στόχο την οριστική διχοτόμηση. Η κατάσταση δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι διεθνής κοινότητα επιμερίζει ευθύνες και στην ε/κ κοινότητα για το αδιέξοδο, γεγονός που επιταχύνει την ολέθρια πορεία. Το ΑΚΕΛ δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι τυχόν οριστική διχοτόμηση του νησιού μας θα σημάνει ένα νέο κύκλο αστάθειας και έντασης στην ιστορία του τόπου με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον των επερχόμενων γενιών. Το ΑΚΕΛ διατρανώνει ότι ουδέποτε θα συμβιβαστεί ούτε με την κατοχή και το στάτους κβο, ούτε με όποιες διχοτομικές-συνομοσπονδιακές λύσεις.

Επιμένουμε στην ανάγκη λύσης του Κυπριακού που να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή, τους ξένους κηδεμόνες και τα συρματοπλέγματα. Λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως περιγράφεται από τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ. Επιμένουμε στην ανάγκη για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν το 2017 στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις, κάτι που θα αποτρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς για εκτροπή από τη συμφωνημένη βάση. Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτούνται συγκεκριμένες και ενεργητικές πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στο σπάσιμο του σημερινού αδιεξόδου.

Ακόμα και μέσα στο σημερινό αποκαρδιωτικό τοπίο στο Κυπριακό η ελπίδα παραμένει άσβεστη. Το ΑΚΕΛ καλεί όλο το λαό να κρατήσει ψηλά τη σημαία της Κύπρου, τη σημαία του αγώνα μας για λευτεριά και δικαίωση.

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του Κόμματος θα καταθέσει στεφάνι στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, αύριο 20 Ιουλίου 2022 και ώρα 9:15πμ.

ΔΗΚΟ - Για 48η αναβιώνουμε το εφιαλτικό εκείνο ξημέρωμα, όταν η προδομένη μας πατρίδα μας έπεσε θύμα εισβολής της Τουρκίας.

To Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει τη βάρβαρη τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974, την οποία είχε προλογίσει το προδοτικό πραξικόπημα. 

Για τεσσαρακοστή όγδοη χρονιά, αναβιώνει το εφιαλτικό εκείνο ξημέρωμα, όταν η προδομένη μας πατρίδα μας έπεσε θύμα εισβολής της Τουρκίας.

Το Δημοκρατικό Κόμμα τιμά τα θύματα και τους ήρωες της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Τους γενναίους πολεμιστές, που δεν δίστασαν να δώσουν την άνιση μάχη, για να υπερασπιστούν την Κύπρο μας, από τις ορδές των τούρκων εισβολέων. 

Τιμούμε τους ηρωικούς εγκλωβισμένους μας, μοιραζόμαστε το δράμα των συγγενών των αγνοουμένων και των χιλιάδων αμάχων που εκδιώχθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και στεκόμαστε συμπαραστάτες στους πρόσφυγες μας.

48 χρόνια μετά το έγκλημα της εισβολής, επιχειρείται απενεχοποίηση της Τουρκίας η οποία αποθρασύνεται και κλιμακώνει με κάθε τρόπο την επιθετικότητα, την επεκτατικότητα και την προκλητικότητα της. 

Τα νέα τετελεσμένα που επιχειρούν οι Τούρκοι στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, οι προκλήσεις στην ΑΟΖ που επιχειρούν αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κ.Δ. και η απροκάλυπτη προώθηση της απαράδεκτης λύσης δυο κρατών, είναι καταδικαστέα και προσβάλλουν το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες αλλά και τους θεματοφύλακες τους. 

Είναι αδιανόητο ο Ο.Η.Ε. να εξακολουθεί να τηρεί την πολιτική των ίσων αποστάσεων καθότι με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά αφήνει στο απυρόβλητο τον κύριο υπαίτιο μη επίλυσης του Κυπριακού, που είναι η Τουρκία. Τόσο η στάση των Η.Ε. όσο και οι χλιαρές αντιδράσεις της Ε.Ε. δυστυχώς ενθαρρύνουν το θύτη και καταδικάζουν το θύμα. 

Ο θύτης δεν μπορεί να εξισώνεται με το θύμα. 

Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι μια δικοινοτική διαφορά. 

Το Δημοκρατικό Κόμμα «Δεν Ξεχνά», δεν συμφιλιώνεται με την κατοχή και τονίζει ότι δεν αποδέχεται ούτε τη λύση δύο κρατών, ούτε λύση με κυριαρχική ισότητα, που παραπέμπει σε συνομοσπονδία. 

Η Τουρκική εγκληματικότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με αποφασιστικές διεκδικήσεις που να οδηγούν σε κυρώσεις και συνέπειες που προκαλούν κόστος στην Τουρκία. 

Το Δημοκρατικό Κόμμα με υψηλό το αίσθημα της εθνικής ευθύνης, διατηρεί τη φλόγα του αγώνα για την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας, άσβεστη. 

Το οφείλουμε στους ήρωες μας, 

το οφείλουμε στην ιστορία μας, 

το οφείλουμε στα παιδιά μας και στις μελλοντικές γενεές. 

ΕΔΕΚ: Ο αγώνας για λευτεριά συνεχίζεται!

Συμπληρώνονται σήμερα 48 χρόνια από την ημέρα που η Τουρκία προχώρησε στην υλοποίηση του Νατοϊκού εγκληματικού σχεδίου που ξεκίνησε με το πρώτο στρατιωτικό πραξικόπημα («Τουρκανταρσία») το 1963 και ολοκληρώθηκε με το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και την τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου του 1974.

Αποτέλεσμα των τουρκικών σχεδιασμών η παράνομη εισβολή και κατάληψη κυπριακών εδαφών, οι νεκροί, οι αγνοούμενοι, οι πρόσφυγες και οι εγκλωβισμένοι μας.

Το πραξικόπημα και η εισβολή που υλοποιήθηκαν με τη συνεργασία Ελλήνων πολιτικών και στρατιωτικών, συνεπικουρούμενοι από τους Κύπριους συνοδοιπόρους τους, ήταν το αποκορύφωμα μιας  συνωμοσίας που αποσκοπούσε στην κατάληψη εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου δια μέσου των προνοιών που θα περιλαμβάνονται σε μία λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας να μπορέσει η Τουρκία να ελέγξει τη λειτουργία ολόκληρου του κυπριακού κράτους.

Κύριος στόχος των τουρκικών σχεδιασμών η μελλοντική και σταδιακή ενσωμάτωση της Κύπρου στην τουρκική επικράτεια ή αν δεν το επιτύχει αυτό, να εξασφαλίσει τη νόμιμη αναγνώριση και λειτουργία του τουρκικού κράτους στην κατεχόμενη Κύπρο.

Στο όνομα των ηρώων της κυπριακής ελευθερίας και των θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας, οφείλουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, οφείλουμε να μετατρέψουμε την Κύπρο σε μια αληθινά λεύτερη πατρίδα.

Οι ΕΔΕΚίτες, με οδοδείκτη τον αγώνα των νεκρών ηρώων μας αλλά και του ιδρυτή μας, αείμνηστου Βάσου Λυσσαρίδη, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να προστατεύσουμε την κρατική οντότητα της πατρίδας μας και να διεκδικήσουμε λύση που να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή, να κατοχυρώνει ένα κράτος, ένα λαό και να ενισχύει τη συνεργασία των νόμιμων κατοίκων για τη διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος.

Μέχρι να περπατήσουμε λεύτεροι στον ελεύθερο Πενταδάκτυλο.

Ο αγώνας συνεχίζεται.

ΔΗΠΑ - Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να παύσει επιτέλους να κλείνει τα μάτια σε ένα διεθνές έγκλημα

Σαράντα οκτώ χρόνια μετά την αποφράδα εκείνη μέρα, η μνήμη παραμένει νωπή και βαριά φορτισμένη. Ο Ιούλιος του 1974 μας κληρονόμησε πόνο, δυστυχία και μια πατρίδα μοιρασμένη, με το λαό μας να υποφέρει τα πάνδεινα. Θυμόμαστε εκείνες τις μαύρες, τραγικές μέρες που ακολούθησαν το προδοτικό πραξικόπημα, με αποκορύφωμα την 20η μέρα του μηνός, που ξημέρωσε φέρνοντας τον Αττίλα στην Κύπρο μας και την τουρκική εισβολή, που έσπειρε όλεθρο, βία και ατέλειωτο πένθος.

Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο, η Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων καταδικάζει το διεθνές έγκλημα της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου και τη συνεχιζόμενη κατοχή. Παράλληλα, αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες και τους μάρτυρες του 1974, τους τραγικούς αγνοούμενούς μας και τους συγγενείς τους, τους ηρωικούς εγκλωβισμένους μας, τις χιλιάδες των εκτοπισμένων και όλων των παθόντων της τουρκικής εισβολής.

Η 48η μαύρη επέτειος της καταστροφής της Κύπρου που ακολούθησε την προδοσία του πραξικοπήματος, βρίσκει την Κύπρο διαιρεμένη, υπό ημικατοχή, και την Τουρκία να θεωρεί τον εαυτό της κληρονόμο της οθωμανικής αυτοκρατορίας, επιδιώκοντας την αναβίωσή της με τη δημιουργία νέων τετελεσμένων επί τους εδάφους και επί της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και στο Αιγαίο.

Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να παύσει επιτέλους να κλείνει τα μάτια σε ένα διεθνές έγκλημα. Να θέσει τέρμα στην τουρκική παρανομία και να μεριμνήσει για την αποκατάσταση των αρχών του διεθνούς δικαίου και των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Επιθυμία, στόχος και επιδίωξή μας είναι η λύση του κυπριακού το συντομότερο δυνατό. Όχι η μη λύση. Όχι το σημερινό Στάτους Κβο. Μια λύση, όμως, που θα αναιρεί τα αποτελέσματα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και που θα αποκαθιστά την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη στην Κύπρο, διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων της.

Είναι η ώρα, που είτε θα συνειδητοποιήσουμε τους εθνικούς κινδύνους και θα τους αντιμετωπίσουμε συλλογικά με σχέδιο, σωφροσύνη, υπευθυνότητα και διεκδικητικό ρεαλισμό, είτε θα αφεθούμε μοιρολατρικά στην τύχη μας.

Κάνουμε έκκληση για ακόμα μια φορά, προτού τα πράγματα πάρουν μια μη αναστρέψιμη πορεία, γι’ αυτό και οφείλουμε να αντιδράσουμε συλλογικά.

Μόνον έτσι, με ενότητα, εθνική συνεννόηση και πολιτική σταθερότητα θα καταφέρουμε να βαδίσουμε με σταθερούς βηματισμούς στα αχαρτογράφητα νερά ενός πολύπλοκου και γεμάτου αβεβαιότητες παγκόσμιου συστήματος.

Οικολόγοι - 20 Ιουλίου: 48 χρόνια μετά και ο αγώνας συνεχίζεται

Συμπληρώνονται σαράντα οκτώ χρόνια από την ημέρα που ο Αττίλας εισέβαλε στην Κύπρο. Η άλλη όψη του δίδυμου εγκλήματος χρειάστηκε μόλις πέντε εικοσιτετράωρα από την εκδήλωση του προδοτικού πραξικοπήματος για να εφαρμοστεί.  

Ο τούρκος εισβολέας έσπειρε νεκρούς και αγνοουμένους, αιχμάλωτους, τραυματίες, πρόσφυγες, εγκλωβισμένους και παθόντες. Ο προδομένος λαός αντιστάθηκε με γενναιότητα παρόλη τη σαρωτική υπεροπλία των Τούρκων.  

Τα γεγονότα του Ιουλίου και Αυγούστου του 1974 πέρασαν στην Ιστορία αλλά δεν ξεχνιούνται.  

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών δηλώνουμε ότι ο αγώνας συνεχίζεται. Το τέλος της κατοχής και η απελευθέρωση της πατρίδας μας αποτελούν αδιαπραγμάτευτους στόχους.  

Έχουμε χρέος τόσο σε αυτούς που έπεσαν ηρωικά υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και την ελευθερία, όσο και σε όσους ακολουθούν  να συνεχίσουμε να παλεύουμε για την απελευθέρωση της Κύπρου από την τουρκική κατοχή. Να συνεχίσουμε να στοχεύουμε σε μία δίκαιη, βιώσιμη, και αειφόρο λύση που θα εξασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και αξίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο για ολόκληρο τον Κυπριακό λαό.

Μηνύματα από υποψήφιους για τις Προεδρικές του 2023

Αβέρωφ

Μαυρογιάννης

Χριστοδουλίδης - Δεν συμβιβαζόμαστε με τα τετελεσμένα της παράνομης τουρκικής εισβολής

 

Συμπληρώνονται σήμερα 48 χρόνια από την πρώτη φάση της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. Τιμούμε την μνήμη όλων όσοι έπεσαν υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τιμούμε τους εκτοπισθέντες, τους αιχμαλώτους πολέμου, τους παθόντες και τους ηρωικούς εγκλωβισμένους μας, που κρατούν άσβεστη τη φλόγα του αγώνα για δικαίωση, και παραμένουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τα τετελεσμένα της παράνομης τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής και διατρανώνουμε τη θέλησή μας για συνέχιση της προσπάθειας για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, χωρίς εγγυητές και κατοχικά στρατεύματα, ώστε να γίνει χώρος συνύπαρξης και δημιουργίας για τους νόμιμους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας.

Με πνεύμα σύμπνοιας, ομοψυχίας και ενότητας, μακριά από στείρες και άγονες αντιπαραθέσεις, οφείλουμε να εργαστούμε, ώστε να διεκδικήσουμε το μέγιστο για την πατρίδα μας και τον λαό μας, που δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από την επανένωση της πατρίδας μας. Σε αυτό τον αγώνα μάς ενώνει η ευθύνη για το μέλλον της χώρας μας και των παιδιών μας.

Δημητριάδης - Η επέτειος της τουρκικής εισβολής του ‘74 είναι μια ακόμα ευκαιρία για να θυμηθούμε πως το δράμα της χώρας μας δεν έχει τελειώσει

Η επέτειος της τουρκικής εισβολής του ‘74 είναι μια ακόμα ευκαιρία για να θυμηθούμε πως το δράμα της χώρας μας δεν έχει τελειώσει. Ο  ανθρώπινος πόνος, οι άνθρωποι που χάθηκαν, οι πρόσφυγες, οι αγνοούμενοι, οι εγκλωβισμένοι, η συνεχιζόμενη κατοχή, παραμένουν ανοικτή πληγή για όλο το νησί για 48 χρόνια.

Αλλεπάλληλοι κύκλοι συνομιλιών δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Τα τελευταία πέντε χρόνια δεν διεξάγονται καθόλου συνομιλίες. Η τουρκική αδιαλλαξία συνάντησε τη δική μας απραξία. Νέα τετελεσμένα προστίθενται στο Βαρώσι και η κυβέρνηση παραμένει παθητικός θεατής κάθε αρνητικής εξέλιξης.

Σε αυτή την πολύ τραγική μέρα, απευθύνω έκκληση στον κάθε Κύπριο και στην κάθε Κύπρια: ποτέ να μην δεχθούμε τη διχοτόμηση, ποτέ να μην επιτρέψουμε η χώρας μας να αποκτήσει χερσαία σύνορα με την Τουρκία στη Λευκωσία, στην οδό Λήδρας.

Μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

Με αξιοποίηση των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις πάνω στην κατεύθυνση της ΔΔΟ και εφαρμόζοντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, να επιδιώξουμε κοινή δράση ΟΗΕ – ΕΕ.

Για να σπάσουμε το παρατεταμένο αδιέξοδο προτείνω δύο κλειδιά: την ενέργεια και την Ευρωτουρκική σχέση.

Προτείνω να συμπλεύσουμε με τα Ευρωπαϊκά συμφέροντα πάνω σε ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για να αποτρέψουμε τα «δύο κράτη» που αξιώνει η Τουρκία.

Είναι δική μας ευθύνη να μην κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας μια μοιρασμένη πατρίδα.

Με σεβασμό στους νεκρούς και τους αγνοουμένους μας, αλλά και σε όλα τα παιδιά μας, δίνουμε σήμερα την υπόσχεση για συνέχιση των προσπαθειών για αποτροπή των σχεδιασμών της Τουρκίας και για την επανένωση της πατρίδας μας.

Γι’ αυτό χρειάζεται νέα ηγεσία που να πείθει και να διεκδικεί για να διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα μας σε όλη την Κύπρο. 

Γιατί η Κύπρος αξίζει καλύτερα.

Ηλιάδης - Δεδομένη η καταδίκη της εισβολής και επιβαλλόμενος ο προβληματισμός

 

Δεδομένη είναι στη σημερινή 48η μαύρη επέτειο της Τουρκικής Εισβολής στην Κύπρο, η ολόψυχη καταδίκη της βάρβαρης και αντίθετης με κάθε κανόνα Διεθνούς Δικαίου κατάληψης εδαφών μας και της συνεχιζόμενης κατοχής και διαίρεσης της πατρίδας μας.

Δεδομένη είναι επίσης η οφειλόμενη απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης σε όσους τότε, σε συνθήκες πλήρους διάλυσης από τους πραξικοπηματίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, έδωσαν ηρωικά την άνιση μάχη με τον πανίσχυρο εισβολέα, πρέπει να αποτελέσει για όλους μας και μέρα σοβαρού και ειλικρινούς προβληματισμού.

Δυστυχώς 48 χρόνια από τότε, όχι μόνο οι προσπάθειες για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας απέτυχαν αλλά και βρισκόμαστε σήμερα στην χειρότερη κατάσταση που βρεθήκαμε ποτέ και ενώπιον της κρισιμότερης καμπής για την επιβίωση μας σε αυτό τον τόπο και την διατήρηση της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κίνδυνος οριστικοποίησης της διχοτόμησης και προσάρτησης μεγάλου τμήματος των εδαφών μας στην Τουρκία είναι ορατός όσο ποτέ άλλοτε.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε αυτή την κατάσταση φθάσαμε λόγω της δεδομένης αδιαλλαξίας της Τουρκίας, των αναθεωρητικών επιδιώξεων της και της συνεχούς εναλλαγής σχεδιασμών της στην Κύπρο.

Φθάσαμε όμως δυστυχώς και λόγω της απροθυμίας των ισχυρών της γης να υποχρεώσουν τον παράνομο εισβολέα να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη μας και να αφήσει τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, να ζήσουν και πάλι ειρηνικά και αδελφωμένα.

Η εντελώς διαφορετική στάση και αντίδραση της Δύσης και της Ευρώπης στην Ρωσική Εισβολή στην Ουκρανία, δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν και δυστυχώς δεν αξιοποίησαν ποτέ στην περίπτωση μας.

Οφείλουμε ωστόσο να παραδεχτούμε ότι στην διαιώνιση της κατοχής συμβάλαμε και εμείς οι ίδιοι, με τα τραγικά λάθη μας, τους διάφορους κατά καιρούς πειραματισμούς μας, τις υπερφίαλες και όχι ρεαλιστικές θέσεις και επιδιώξεις μας, την απουσία της απαραίτητης πολιτικής βούλησης για ένα γενναίο συμβιβασμό αλλά και την απουσία της τόσο απαραίτητης σε τέτοιες προϋποθέσεις, ενότητα δράσης και στοχεύσεων.

Ούτε η τουρκική κατοχή θα τερματισθεί, ούτε το κυπριακό θα λυθεί ποτέ, αν δεν αντιληφθούμε, ότι εκείνοι που μπορούμε να ανατρέψουμε την σημερινή κατάσταση πραγμάτων είμαστε εμείς οι ίδιοι, - οι οποίοι και πρέπει να καιγόμαστε περισσότερο από κάθε άλλο-, με την ανάληψη ειλικρινών, ρεαλιστικών και γενναίων πρωτοβουλιών προς πάσα κατεύθυνση.

Η σημερινή συγκυρία και οι τεράστιες γεωστρατηγικές αλλαγές που συντελούνται στην περιοχή, προσφέρουν ευκαιρίες, τις οποίες αν δεν εκμεταλλευτούμε σήμερα, θα χαθούν για πάντα και μαζί με αυτές θα χαθεί και η Κύπρος.

Κολοκασίδης - Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Δημοκρατία

Συμπληρώνονται σήμερα 48 χρόνια από την έναρξη της τουρκικής εισβολής. 48 χρόνια από τη μέρα που η Τουρκία εφάρμοσε τα μακροχρόνια σχέδιά της για κατάληψη της Κύπρου ή μέρους του νησιού. Ως αποτέλεσμα, 200.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν, πολλοί αιχμαλωτίστηκαν, 1.619 χαρακτηρίστηκαν αγνοούμενοι και ένας μεγάλος αριθμός στρατιωτών και αμάχων έχασαν τη ζωή τους. Οι πληγές όμως δεν είναι μόνο παλιές καθώς 37% του τόπου παραμένει υπό τουρκική κατοχή, έχει εθνοκαθαρθεί και εκτουρκίζεται.

Το ερώτημα δεν είναι απλώς αν μπορούμε ή αν δεν μπορούμε να ξεχάσουμε. Είναι βασικά πώς αντιμετωπίζουμε την κατοχή. Δυστυχώς αποδεκτές λύσεις δεν έχουν προσφερθεί μέσα από τα χρόνια. Η Τουρκία αντιμετωπίζει κάθε λύση μέσα από την επεκτατική λογική της νομιμοποίησης και εδραίωσης του ελέγχου επί της Κύπρου. Αυτό όμως, αν θέλουμε να ζήσουμε με στοιχειώδη αξιοπρέπεια, δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Αυτά που σήμερα θεωρούνται ιερά για ένα οποιοδήποτε λαό έχουμε υποχρέωση να τα ζητήσουμε για μας τους ίδιους: Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Δημοκρατία και σεβασμό των ανθρωπίνων μας δικαιωμάτων. Τίποτε λιγότερο τίποτε περισσότερο.

 

Home