Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κρίς: Παρά την τοξικότητα να στηρίξουμε τον ΠτΔ στην Πενταμερή 

Offsite Team
- 04.02.2021

Κρίς: Παρά την τοξικότητα να στηρίξουμε τον ΠτΔ στην Πενταμερή 

Thumbnail
Όσα ανέφερε στην Offsite on air ο νομικός Κρίς Τριανταφυλλίδης

Φιλοξενούμενος την εκπομπη Offsite on air της Digitaltv ήταν το πρωί της Πέμπτης 4/2 ο νομικός, Κρίς Τριανταφυλλίδης. Ο κύριος Τριανταφυλλίδης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι τον τελευταίο καιρό επικρατεί στο εσωτερικό της Κυπριακής Δημοκρατίας ένα άκρως τοξικό κλίμα. 

Όπως τόνισε δεν είναι της ώρας να πούμε ποιος φταίει ή δεν φταίει αλλά αυτή την στιγμή που πάμε να δώσουμε μια μάχη στην Πενταμερή για το καλό της Κύπρου όλοι πρέπει να συνταυτιστούμε πίσω από εκείνους οι οποίοι θα παν να δώσουν την μάχη, να μπουν τα σπαθιά στις θήκες τους. Έχουμε χρόνο να συνεχίσουμε να μαλώνουμε μεταξύ μας μετά αν αυτό χρειάζεται να γίνει είπε χαρακτηριστικά.   

Αυτούσιο το κείμενο με τα όσα ανέφερε ο κύριος Τριανταφυλλίδης

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες ενόψει και της Πενταμερούς. Έρχονται εξελίξεις; Τι να αναμένουμε;

Είναι αναμενόμενο να υπάρχουν διεργασίες διότι βρίσκεται το όλο θέμα στη στασιμότητα εδώ και 3 χρόνια περίπου. Είναι πολλοί οι συντελεστές οι οποίοι θα συμμετάσχουν επομένως η περισσότερη δουλειά γίνεται πριν να γίνει η συνεύρεσης των 5, διότι αν δεν γίνει εποικοδομητική δουλειά πριν την συνεύρεση των 5, τότε η διάσκεψη είναι προδιαγεγραμμένη να αποτύχει εκ των προτέρων.

Παρατηρείται αρκετή κινητικότητα το τελευταίο διάστημα. Σήμερα ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας βρίσκεται στην Κύπρο. Τη Δευτέρα αναμένεται και ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Γίνονται όλες οι διεργασίες

Αυτές οι δύο επισκέψεις εντάσσονται μέσα στα πλαίσια που σας έχω προαναφέρει. Η πρώτη επίσκεψη όμως έχει διαφορά κατά την άποψή μου από την δεύτερη, δηλαδή εκείνη του Άγγλου Υπουργού Εξωτερικών και του Έλληνα Πρωθυπουργού. Εκείνη του Έλληνα Πρωθυπουργού, δική μου εκτίμηση, είναι για να συμφωνηθούν οι τρόποι με τους οποίους θα υποστηριχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Εκείνη του Άγγλου Υπουργού Εξωτερικών, παραδοσιακά είναι για να μας περάσει το Ηνωμένο Βασίλειο τις επιθυμίες του που συνήθως οι επιθυμίες του είναι να ασκεί πιέσεις πάνω μας για ικανοποιήσουν την άλλη πλευρά. Άρα δεν έχουν τον ίδιο στόχο, και ευτυχώς που υπάρχει και η Ελλάδα η οποία στηρίζει τις δικές μας θέσεις. 

Θα έχει συνάντηση και με τον κατοχικό ηγέτη ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας αργότερα σήμερα. 

 

Είναι λογικό, για να πάρει και τις δικές του θέσεις οι οποίες δικές του θέσεις είναι γνωστές. Ομιλεί για δύο κράτη και είτε είναι δύο κράτη είτε είναι συνομοσπονδία, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Αυτά σημαίνουν κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το μοναδικό το οποίο μας έχει μείνει ως όπλο μετά την τουρκική εισβολή του 1974, είναι η υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με κανένα τρόπο δεν πρέπει να χειριστούμε τα θέματα κατά τρόπο τέτοιο που να διακινδυνεύσει η υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Εδώ και αρκετό καιρό Τουρκία και τ/κ κοινότητα μετά την εκλογή του Ερσίν Τατάρ, διαμηνύουν ότι πάμε για λύση δύο κρατών. Επιμένουν για άλλες μορφές λύσης. Υπάρχει κίνδυνος να αλλάξει η βάση των συνομιλιών; 

Δεν μπορεί να αλλάξει η βάση των συνομιλιών, χωρίς δική μας συγκατάθεση διότι υπάρχουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και μόνο με δική μας συγκατάθεση μπορεί να αλλάξουν αυτά τα ψηφίσματα. Να σας υπενθυμίσω ότι στο παρελθόν όταν κάποιες φωνές στην ε/κ πλευρά μιλούσαν για αλλαγή της βάσης των συνομιλιών, εμείς πολύ σωστά λέγαμε ότι αυτό θα είναι αυτοκτονία διότι η διεθνής κοινότητα έχει εδώ και δεκαετίες βάλει τη θέση της πίσω από μια συμφωνημένη γραμμή λύσης του Κυπριακού. Τώρα, η άλλη πλευρά βάζει διαφορετικές θέσεις, που κανονικά έπρεπε να θεωρούνται αυτοκτονία για την άλλη πλευρά, αλλά μετ’εκπλήξεως δεν βλέπουμε την διεθνή κοινότητα και ειδικά τα Ηνωμένα Έθνη, διότι για να είμεθα ειλικρινής η Ευρωπαϊκή Ένωση προχθές βγήκε με σαφέστατη θέση εναντίον των δύο κρατών. Ειδικά τα Ηνωμένα Έθνη δεν τα βλέπουμε να χειρίζονται το θέμα ωσάν να αυτοκτονεί η άλλη πλευρά. Εκείνο που με ανησυχεί εμένα, διότι δεν μπορώ να θεωρήσω τον ΓΓ των ΗΕ ότι απότομα τρελάθηκε, είναι μήπως έρθει αύριο και μας πει ρε παιδιά γιατί φωνάζετε, έβγαιναν και μέσα από την δική σας πλευρά φωνές και επιθυμίες για να αλλάξει η βάση των συνομιλιών. Δε λέω ότι θα συμβεί, αλλά ελπίζω να μην δικαιολογήσει την δική του “νερόβραστη” θέση, που είναι αντίθετη με το τι έλεγαν μέχρι σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη, με κάποια τέτοιας μορφής δικαιολογία. Διότι υπενθυμίζω ότι βγήκα και 3-4 στην ε/κ κοινότητα προεξέχοντος του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος είπε ότι μιλώντας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του είχε αναφέρει, να πω σκέψεις όχι απόφασή του, για να αλλάξη η βάση λύσης του Κυπριακού. Εν πάση περιπτώσει, εν κατακλείδι, δεν μπορεί να αλλάξει η βάση λύσης του Κυπριακού. Σκέψεις δύο κρατών ή συνομοσπονδίας σημαίνει ότι επιβραβεύουμε την παρανομία, δημιουργείται νόμιμη κατάσταση στα κατεχόμενα ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής, και καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία. Το μέγιστο που μπορεί να γίνει είναι να μετεξελιχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία σε ένα κράτος με νέα μορφή διακυβέρνησης από συνταγματικής απόψεως. Δηλαδή να πάμε από προεδρική δημοκρατία σε κάποιο ομόσπονδο τρόπο διακυβέρνησης. Μέχρι εκεί. 

Που αυτό τι θα σημαίνει;

Θα σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο σύνταγμα που θα περιλαμβάνει τρόπους διακυβέρνησης μιας ομόσπονδης Κύπρου η οποία θα είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα έχει μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια αναγνώριση από τον διεθνή παράγοντα. Σημαίνει ότι θα υπάρχει μια πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όχι όμως κυριαρχική ισότητα και όχι αριθμητική ισότητα. Αυτά έχουν τεράστια διαφορά. Πολιτική ισότητα σημαίνει να συμμετέχουν και οι δύο στα όργανα τα ομόσπονδα. Όχι όμως να υπάρχουν βέτο τα οποία θα μπορούν να μπλοκάρουν την διακυβέρνηση του τόπου. Ούτε αριθμητική ισότητα που σημαίνει ότι το 82% θα τυγχάνει της ίδιας μεταχείρισης όπως το 18%.

Τίθεται και άλλο ένα ερώτημα, αν κάνουμε σωστά και πάμε στην Πενταμερή

Εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία ότι είναι σωστά που πράττουμε για ένα απλούστατο λόγο. Από την στιγμή που το ‘74 έγινε μια τουρκική εισβολή, από την στιγμή που από τότε υπάρχουν παράνομα στην Κύπρο τουρκικά στρατεύματα και η Τουρκία κατέχει παράνομα ένα μεγάλο μέρος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και από τη στιγμή που δυστυχώς ως Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχουμε την δυνατότητα ενόπλως να διώξουμε τα τουρκικά στρατεύματα, ο μόνος τρόπος να λυθεί το Κυπριακό είναι διαμέσου συνομιλιών. Επομένως εμένα δεν με ανησυχεί το να πάμε σε συνομιλίες αφού είναι ο μόνος τρόπος που έχουμε για να λυθεί το Κυπριακό, υπό δύο προϋποθέσεις. Πρώτον, να πάμε με τρόπο ο οποίος δε θα θέτει υπό αμφισβήτηση με κανένα τρόπο την διεθνή υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως το μόνον αναγνωρισμένο κράτος σε αυτόν τον τόπο. Και δεύτερον, οτιδήποτε τεθεί πάνω στο τραπέζι από την άλλη πλευρά θα αντιμετωπιστεί με σωστά επιχειρήματα από δικής μας πλευράς τα οποία να διαφυλάττουν την διεθνή υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αν βρεθεί λύση να είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον τρόπο που προανέφερα. Κοντολογίς, δεν με ανησυχεί το να πάμε, με ανησυχεί το πώς θα χειριστούμε τα πράγματα εμείς εκεί. Αν τα χειριστούμε σωστά, ότι θέλει ο άλλος ας βάλει πάνω στο τραπέζι, φτάνει εμείς είμεθα σωστοί στις δικές μας τοποθετήσεις. 

Αυτή κ. Τριανταφυλλίδη ίσως είναι και μια ευκαιρία με την Πενταμερή να προτάξουμε ξανά την κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων;

Νοείται ότι οι τουρκικές εγγυήσεις όπως και η παραμονή τουρκικών στρατευμάτων είναι δύο ζητήματα τα οποία δεν τίθενται υπό συζήτηση, υπό την έννοια του να συνεχίσουν. Ένα κράτος το οποίο είναι μέρος των Ηνωμένων Εθνών, είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει πάνω στο έδαφός του ξένα στρατεύματα; Ή θα τελεί υπό την κηδεμονία άλλου κράτους υπό μορφή εγγυήσεων; Πού αλλού, σε ποια άλλη χώρα συμβαίνει αυτό το πράγμα; Αυτές οι εγγυήσεις μπήκαν το ‘60 όταν δημιουργείτο η Κυπριακή Δημοκρατία υπό εντελώς άλλα δεδομένα. Σήμερα τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά. Δεν νομίζω ότι αυτό το θέμα τίθεται υπό συζήτηση. 

Καταληκτικό σχόλιο

Θα ήθελα να πω το εξής. Τον τελευταίο καιρό επικρατεί στο εσωτερικό της Κυπριακής Δημοκρατίας ένα άκρως τοξικό κλίμα. Δεν είναι της ώρας να πούμε ποιος φταίει ή δεν φταίει. Όμως, από τη στιγμή που πάμε να δώσουμε μια μάχη στην Πενταμερή για το καλό της Κύπρου, η δική μου θέση είναι ότι όλοι πρέπει να συνταυτιστούμε πίσω από εκείνους οι οποίοι θα παν να δώσουν την μάχη, να μπουν τα σπαθιά στις θήκες τους. Έχουμε χρόνο να συνεχίσουμε να μαλώνουμε μεταξύ μας μετά αν αυτό χρειάζεται να γίνει. Τώρα είναι η ώρα της σύμπραξης, πίσω από εκείνους οι οποίοι θα παν να δώσουν την μάχη για το καλό αυτού του τόπου. Και αυτό το λέω παρά το ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκινά αν θέλετε, την προετοιμασία αυτής της μάχης, ξηλώνοντας μια διαπραγματευτική ομάδα η οποία είχε μέσα πολύ αξιόλογους ανθρώπους, εξαιρώ και το τονίζω τον εαυτο μου, και αφήνοντας τους έξω. Αυτό το θεωρώ ένα πολύ αρνητικό στοιχείο όσον αφορά τον τρόπο που προετοιμάζεται η δική μας πλευρά για να πάει στην Πενταμερή. 

Home