Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυπριακό: Χαρτογραφήση κινήτρων προς Τουρκία από ΕΕ

Στέλιος Στυλιανού -
25.05.2023

Κυπριακό: Χαρτογραφήση κινήτρων προς Τουρκία από ΕΕ

Συζητά με τον Καγκελάριο της Γερμανίας την ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου από ΕΕ σήμερα στο Βερολίνο Χριστοδουλίδης

Ως νευραλγικής σημασίας κρίνεται η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο. 

Η συνάντηση αυτή ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια και της συνάντησης που είχε ο Νίκος Χριστοδουλίδης στις αρχές του μήνα στο Παρίσι με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν με στόχο να ενημερώσει για την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού.

Στην ατζέντα της συνάντησης σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές θα βρεθεί και ο συντονισμός των ενεργειών που μπορούν να αναληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα για επανέναρξη των συνομιλιών. 

Την ίδια ώρα ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα εξηγήσει αναλυτικά την πρότασή του για τον διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει και ανταλλαγή απόψεων για ονόματα. Παράλληλα στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθούν και οι διμερείς σχέσεις, θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής ατζέντας και περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Σημειώνεται πάντως ότι σημαντική χαρακτηρίζεται από Κυβερνητικούς κύκλους και η συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στους εορτασμούς για τα 25 χρόνια από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το βράδυ της Τετάρτης 24/5 στην Φρανκφούρτη. 

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων υπήρξε δείπνο στο οποίο στο ίδιο τραπέζι με τον Νίκο Χριστοδουλίδη βρέθηκαν οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και συγκεκριμένα η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισιέλ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς και ο Γερμανός Καγκελάριος Ολαφ Σολτς.

Μάλιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους επικεφαλής των 3 θεσμών της ΕΕ ξανά την πρόταση του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό την ώρα μάλιστα που όπως πληροφορείται η Offsite News η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει να χαρτογραφήσει τα οικονομικά κίνητρα που θα θέλει η Τουρκία πρώτο για να δεχθεί διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό και κατά δεύτερο σε κατοπινό στάδιο να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Στέλιος Στυλιανού 

Home