Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυπριακό: Στο Βερολίνο εν μέσω εμποδίων

Του Στέλιου Στυλιανού -
20.11.2019 - 06:00

Κυπριακό: Στο Βερολίνο εν μέσω εμποδίων

Thumbnail
Άλλα λέει η Ελληνοκυπριακή πλευρά και άλλα η Τουρκοκυπριακή και η Τουρκία 

Αντίστροφα μετρούν πλέον οι δύο πλευρές ενόψει και της Τριμερής για το Κυπριακό στο Βερολίνο. 5 μέρες πριν από την συνάντηση των δύο ηγετών με τον Αντόνιο Γκουτέρες οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διάσταση απόψεων. 

Συγκεκριμένα αν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία την αποφασιστικότητα του ότι κατά την τριμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ υπάρχει η πολιτική βούληση της Ελληνοκυπριακής πλευράς για συνομολόγηση Όρων Αναφοράς, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες ενός δημιουργικού διαλόγου για βιώσιμη λύση του Κυπριακού από πλευράς της η Τουρκία συνεχίζει να τορπιλίζει την όποια προσπάθεια για να επαναρχίσει ο διάλογος. 

Μάλιστα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου τονίζει  συνεχώς ότι η Τουρκία δεν σκέφτεται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους παρόντες όρους για το Κυπριακό, ξεκαθαρίζοντας πως αν θα ξεκινήσει μια νέα διαδικασία πρέπει να αρθούν οι ασάφειες για την πολιτική ισότητα.

Παράλληλα σε δηλώσεις του στα Κατεχόμενα ο "υπουργός εξωτερικών" Κουντρέτ Οζερσάι επισημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχουν πολλές ελπίδες από την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο, τονίζοντας μάλιστα ότι εδώ και δύο χρόνια η Τζέιν Χολ Λουτ δεν κατάφερε να επιτύχει ένα κοινό έγγραφο.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι επανάβε χθες εκ νέου ότι η τ/κ πλευρά πρέπει να επιμείνει πριν πάει σε διαπραγματεύσεις, να ξεκαθαρίσει το τι θα διαπραγματευτεί και αν χρειαστεί να φέρει στο τραπέζι και άλλες εναλλακτικές λύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν μειωμένες πιθανότητες από την τριμερή να προκύψει μια πενταμερή άτυπη συνάντηση.

Σημειώνεται ότι οι δηλώσεις αυτές Τσαβούσογλου και Οζερσάι έρχονται μόλις λίγες μέρες μετά την συνέντευξη του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Καθημερινή της Κυριακής. Συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι μια επιτυχημένη τριμερής μπορεί να οδηγήσει αμέσως, ακόμα και εντός Δεκεμβρίου, σε μια άτυπη συνάντηση τύπου Κραν-Μοντανά. 

Ο κύριος Χριστοδουλίδης τόνισε ωστόσο ότι μια τέτοια συνάντηση εξαρτάται από τα αποτελέσματα της τριμερούς, αλλά αναμφίβολα και την επιθυμία όλων των εμπλεκομένων μερών για να συμμετάσχουν με εποικοδομητική διάθεση σε μια τέτοια συνάντηση. 

Η στάση ωστόσο που φαίνεται να κρατούν Τούρκοι Αξιωματούχοι όχι μόνο δεν προδικάζει μια τέτοια εξέλιξη αλλά δημιουργεί και εμπόδια για θετική κατάληξη της Τριμερής συνάντησης, με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί να αναμένεται να καταθέσουν εκ νέου τις θέσεις που προβάλλουν καθημερινώς ενώπιον του Αντόνιο Γκουτέρες. 

Home