Κυπριακό: Τα επόμενα βήματα μετά τον συντονισμό με Ελλάδα

Κυπριακό: Τα επόμενα βήματα μετά τον συντονισμό με Ελλάδα

 Αντιδράσεις για τη δημοσιοποίηση των προτάσεων Αναστασιάδη στο Κρανς - Μοντάνα
Κρίσιμες συναντήσεις εντός Σεπτεμβρίου καθορίζουν την συνέχεια

Καθοριστικός μήνας κρίνεται ο Σεπτέμβριος, για να διαφανεί αν μπορεί να υπάρξει ανατροπή του Κλίματος στο Κυπριακό, γεγονός που θα βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. 

Μετά και την φυγή της Λουτ από την Κύπρο το περασμένο Σάββατο χωρίς να υπάρξη συναρμολόγηση όρων αναφοράς που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, τα βλέμματα στρέφονται στην Νέα Υόρκη και τις συναντήσεις που θα έχει ο ΓΓ των ΟΗΕ κατά την διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα καθοριστικές κρίνονται οι συναντήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες, με τους Αρχηγούς των Εγγυητριών Δυνάμεων (Ερντογάν, Μητσοτάκη, Τζόνσον), με το ΓΓ να θέλει να ακούσει την άποψη των τριών για το πως μπορεί να προχωρήσει η όλη διαδικασία. Παράλληλα ο κύριος Γκουτέρες θα συναντηθεί ξεχωριστά τόσο με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και με τον Κατοχικό Ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Στις συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, αφού πρώτα του διαβιβαστούν τα τεκταινόμενα τις εξαήμερης παρουσίας της Τζέιν Χολ Λουτ στο νησί αναμένεται να ακούσεις και τις θέσεις των δύο πλευρών αλλά και τις προτάσεις τους για την μετέπειτα συνέχεια.

Και συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν 

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό από το Βράδυ της περασμένης Τρίτης στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τετ α τετ του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. 

Στην συνάντηση των δύο αναμένεται να συζητηθεί και το Κυπριακό, μετά και την εκτενή ενημέρωση που έτυχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Νίκο Αναστασιάδη κατά την μονοήμερη επίσκεψη του στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την συνάντηση Αναστασιάδη - Μητσοτάκη έγινε ενδελεχής ενημέρωση τόσο για τις επιθετικές και έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και τα χωρικά ύδατα, όσο και έναντι της Αμμοχώστου, καθώς και σχετικά με την εκδήλωση ακραίας αδιαλλαξίας κατά την παράνομη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μ. Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα.

Μάλιστα οι δύο Ηγέτες, εξέφρασαν την έντονη αντίθεση και ανησυχία για τις παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και τους σχεδιασμούς και εξαγγελίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Η επίσκεψη Αναστασιάδη στην Αθήνα έφερε και την συμφωνία για κοινούς χειρισμούς προς αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών, με αποτέλεσμα να αναμένεται Ελλάδα και Κύπρος να πάνε στις κρίσιμες συναντήσεις με κοινή ατζέντα, με στόχο να διαφανεί εάν μπορεί να ξεκλειδωθεί η διαδικασία για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες.  

Home