Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυπριακό: Τα πλάνα μετά τις εκλογές στην Τουρκία

Στέλιος Στυλιανού  -
30.05.2023

Κυπριακό: Τα πλάνα μετά τις εκλογές στην Τουρκία

Ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά από Χριστοδουλίδη

Στην επόμενη φάση περνά η προσπάθεια της Κυβέρνησης για επανεκκίνηση των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού μετά και τις εκλογές στη Τουρκία με την νίκη του Ερντογάν καθώς μετά τις επισκέψεις Χριστοδουλίδη σε Παρίσι και Βερολίνο συνεχίζονται οι προσπάθειες για σπάσιμο του παρατεταμένου αδιεξόδου. 

Άλλωστε χθές μόλις λίγες ώρες μετά το αποτέλεσμα των Εκλογών στην Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά αναφέροντας ότι οι Τουρκικές εκλογές ήταν ένα ορόσημο εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να υπάρξουν σύντομα εξελίξεις.

Σημειώνεται μάλιστα ότι στο τραπέζι της ΕΕ βρίσκεται και η πρόταση του Νίκου Χριστοδουλίδη για ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση για το Κυπριακό αλλά και για πιθανά πρόσωπα εγνωσμένου κύρους από την ΕΕ που θα μπορούσαν να αναλάβουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συζητά ονόματα τόσο με τον Γάλλο Πρόεδρο όσο και με τον Γερμανό Καγκελάριο.

Άλλωστε όπως έχει λεχθεί κατα διαστήματα θα πρέπει η πολιτική προσωπικότητα που θα παίξει τον ρόλο διαμεσολαβητή από την ΕΕ να μπορεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Τούρκο Πρόεδρο. 

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ στις ένεργειες που γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο είναι και η χαρτογράφηση οικονομικων κινήτρων που μπορούν να δοθούν στην Τουρκία μέσα από το καλάθι των Ευρωτουρκικών πρώτο για να δεχθεί διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό και κατά δεύτερο σε κατοπινό στάδιο να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Το εάν τελικά πάντως η Τουρκία πειστεί να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών και φύγει από την ρητορική της για λύση δύο Κρατών είναι για την ώρα ανοιχτό καθώς ο Ερντογάν έχει για την ώρα να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα στο εσωτερικό της Τουρκίας, κάτι που αναμένεται να αποτελέσουν μεγάλο πονοκέφαλο για τον ίδιο το επόμενο διάστημα. 

Στέλιος Στυλιανού 

Home