Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυπριακό: Τρεις εξαίρετοι γνώστες απαντούν στην Offsite

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ
- 02.12.2018

Κυπριακό: Τρεις εξαίρετοι γνώστες απαντούν στην Offsite

Thumbnail
Τι να περιμένουμε το επόμενο διάστημα στο Κυπριακό;
  • Ιωάννης Κασουλίδης: Αναμένεται δύσκολη περίοδος με έντονες προσπάθειες
  • Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή:  Ίσως η κρισιμότερη περίοδος στο Κυπριακό
  • Κρις Τριανταφυλλίδης: Να ξεκαθαρίσουμε τις κόκκινες μας γραμμές

     

Κρίσιμες εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα στο κυπριακό πρόβλημα, ενόψει και της συνάντησης της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, με τους δυο ηγέτες στις 11 Δεκεμβρίου, καθώς επίσης και την επερχόμενη κάθοδο της Τζέιν Χολ Λουτ.

Στο μεταξύ, έντονο παρασκήνιο φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη για επανέναρξη του διαλόγου, την ίδια ώρα που η κόντρα ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης δείχνει να δυναμιτίζεται ολοένα και περισσότερο.

Η Offsite, φιλοξενεί σήμερα τις εκτιμήσεις τριών εξαίρετων προσωπικοτήτων του τόπου μας, οι οποίοι έχουν άριστη γνώση του Κυπριακού, προκειμένου να μας δώσουν τη δική τους εκτίμηση για το τι μας περιμένει στο προσεχές μέλλον αναφορικά με το Κυπριακό.

kasoulidis

Ιωάννης Κασουλίδης

Αναμφίβολα είναι ένα πρόσωπο που άφησε το στίγμα του στο πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου, ενώ η εμπειρία του στο Κυπριακό ξεκινά από πολλά χρόνια πριν. 

Ο πρώην υπουργός εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σχολιάζοντας στην Offsite το μέλλον του Κυπριακού, δήλωσε πως αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι καταρχήν η προετοιμασία που πρέπει να γίνει με την μεσολάβηση της Τζέιν Χολ Λουτ, αναφορικά με τους όρους εντολής όπου θα συμφωνηθεί ένα κείμενο όρων αναφοράς το οποίο θα περιλαμβάνει τα έξι σημεία Γκουτέρες, τα όσα συμφωνήθηκαν μέχρι σήμερα και εάν οι δύο πλευρές συνεχίζουν να τα βλέπουν από τον ίδιο φακό. 

Αναφορικά με την συμφωνία που πρέπει να βρεθεί στους όρους αναφοράς, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε πως αναμένεται να είναι δύσκολη περίοδος, με έντονες προσπάθειες.

Ωστόσο, εφόσον συμφωνήσουν, τότε θα πρέπει να καθορίσουν χρονοδιάγραμμα για την επόμενη διάσκεψη και ποια θέματα θα τεθούν επί τάπητος στην νέα αυτή διάσκεψη για το κυπριακό.

Τόνισε επίσης πως, είναι σημαντικό οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν στα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες και σε όσα συμφωνήθηκαν επίσημα μέχρι και σήμερα, ούτως ώστε να μπορέσουν να θέσουν στο τραπέζι τα επόμενα βήματα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

eratw

Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή 

Ακόμη μία άριστη γνώστης του Κυπριακού προβλήματος και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, είναι η διπλωμάτης και πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

Σύμφωνα με την κα. Μαρκουλλή, διερχόμαστε ίσως την κρισιμότερη περίοδο στο Κυπριακό, λόγω του ότι αναμένονται εξελίξεις που θα καθορίσουν την περαιτέρω πορεία είτε προς μια προσδοκούμενη λύση του Κυπριακού είτε προς μονιμοποίηση ενός αδιεξόδου με αρνητικότατες συνέπειες για τον τόπο. 

Επεσήμανε επίσης πως δυστυχώς μετά την τελευταία έκθεση του Γ.Γ. ΟΗΕ τον περασμένο Οκτώβριο, τα πράγματα έχουν περιπλακεί, γιατί αναμένεται τώρα η προσυμφωνία των μερών σε ένα κείμενο όρων αναφοράς, προτού ο Γ.Γ. κηρύξει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. 

Η κα. Μαρκουλλή τόνισε πως οι όροι αυτοί αναφοράς, που δεν έχουν καθοριστεί επακριβώς, αναμένεται να περιλαμβάνουν τόσο θέματα διαδικασίας (με χρονοδιαγράμματα πλέον ολοκλήρωσης της διαδικασίας) όσο και ουσίας, μεταξύ άλλων την επιβεβαίωση των μέχρι σήμερα συγκλίσεων, τα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες και τυχόν νέες ιδέες που θα υποβληθούν από τα μέρη. Ιδιαίτερα αυτό το τελευταίο, συνέχισε, «δυστυχώς δίδει τη δυνατότητα στην Τουρκία να προβάλει τις δικές της προσεγγίσεις για λύση δύο κρατών και συνομοσπονδίας, που θα αποτελέσει καταστροφική εξέλιξη η οποία θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε πλήρες αδιέξοδο.»

Όπως επεσήμανε η κα. Μαρκουλλή, με βάση τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου, θα είναι αδύνατο να επέλθει συμφωνία επί των όρων αναφοράς σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα πόσο μάλλον με τους δύο ηγέτες και τους διαπραγματευτές τους να μην έχουν οποιεσδήποτε επαφές. 

Κάτι τέτοιο, συνέχισε, θα οδηγήσει στην εξέταση της κατάστασης όσο αφορά την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο στις αρχές Ιανουαρίου, χωρίς να έχουμε οποιαδήποτε διαδικασία διαπραγματεύσεων σε εξέλιξη. 

Σύμφωνα με την κα Μαρκουλλή, αυτό θα αποτελέσει ένα αρνητικό στοιχείο, με δεδομένη την Αμερικανική στάση, στη λήψη των αναμενόμενων αποφάσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

«Τυχόν μη ανανέωση των όρων εντολής, κάτι το οποίο προσωπικά πιστεύω δεν θα επισυμβεί τόσο γρήγορα, θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα με περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις επί του εδάφους», συμπλήρωσε. 

Η κα. Μαρκουλλή, δήλωσε επίσης πως η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από την στιγμή που το εσωτερικό μέτωπο είναι κατακερματισμένο όσο ποτέ άλλοτε.

«Αν δεν επέλθει συμφωνία στους όρους αναφοράς τότε είναι βέβαιο ότι ο Γενικός Γραμματέας δεν θα προχωρήσει με οποιαδήποτε περαιτέρω προσπάθεια και το παρόν αδιέξοδο θα επισημοποιηθεί και μονιμοποιηθεί οδηγώντας τα πράγματα στην λύση που επεδίωκε πάντα η Τουρκία, δηλαδή την διχοτόμηση, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η μονιμοποίηση της Τουρκικής κατοχής και πολλαπλασιασμός όλων των αρνητικών συνεπειών της.

Καταληκτικά η κα. Μαρκουλλή, δήλωσε πως οι στιγμές είναι κρισιμότερες από ποτέ άλλοτε γι’ αυτό όλες οι πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν στη βάση λύσης που έχει συμφωνηθεί διαχρονικά από τις δύο κοινότητες και έχει επικυρωθεί από την διεθνή κοινότητα, δηλαδή της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, θα πρέπει να ενώσουν επιτέλους τις δυνάμεις τους και θα εργαστούν από κοινού για να αποτραπούν τα χειρότερα.  

«Αν επιτευχθεί αυτή η συνεργασία, η κοινωνία των πολιτών, που θα πρέπει να εμπλακεί στην όλη διαδικασία, θα συμβάλει στην όλη προσπάθεια με όλες της τις δυνάμεις», κατέληξε.

kris triantafillidis

Κρις Τριανταφυλλίδης

Ο νομικός Κρις Τριανταφυλλίδης, ο οποίος διαχρονικά δείχνει το ενδιαφέρον που έχει για το Κυπριακό και την αγωνία που τον διακατέχει για το μέλλον της πατρίδας μας, δήλωσε πως, είναι εμφανές ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε μία πολύ κρίσιμη φάση.

Μπορεί αυτή η φράση να ακούγεται κλισέ, ανέφερε χαρακτηριστικά, «διότι την επαναλάβαμε πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά μετά το Κραν Μοντανά, είναι πλέον φανερό ότι μπήκαμε σε μία φάση του Κυπριακού που και ο διεθνής παράγοντας πιέζει πιο έντονα για να εξευρεθεί μιας λύση».

Όπως επεσήμανε, δεν μπορεί να ξέρει τι λέγεται στις διάφορες συναντήσεις που γίνονται, που δεν είναι παρών, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εξωτερικών αφενός και των ξένων αφετέρου.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης υποστήριξε επίσης πως θα πρέπει σε αυτό το στάδιο να ξεκαθαρίσουμε με τρόπο αμετάκλητο και όχι όπως έγινε ορισμένες φορές στο παρελθόν που μετακινούμεθα από τις θέσεις μας, ποιες είναι οι κόκκινες μας γραμμές. 

Για τον ίδιο, οι κόκκινες γραμμές είναι:

  • Η αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων
  • Ο τερματισμός πάσας μορφής εγγυήσεων, τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία ως χώρα μέλους της ΕΕ και των Ηνωμένων Εθνών δεν χρειάζεται,και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στην μορφή διακυβέρνησης του κράτους
  • Το κράτος θα πρέπει απαραίτητα να είναι μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας 
  • Η μορφή διακυβέρνησης να διαφυλάττει ως κόρη οφθαλμού την λειτουργικότητα του κράτους.

Επομένως, πρόσθεσε, δεν μπορεί να υπάρχει καθοριστική τ/κ ψήφος για να ισχύει μία απόφαση, και θα πρέπει να εξευρεθούν άλλες μορφές προστασίας της μειονότητας από την πλειοψηφία στα όργανα διακυβέρνησης.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης υπογράμμισε πως η ύπαρξης μιας τ/κ θετικής ψήφου ως απαραίτητο στοιχείο, για να ισχύει μία απόφαση, με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει το κράτος σε αδιέξοδα, πολύ σύντομα, αδιέξοδα που όπως δήλωσε, αναπόφευκτα θα οδηγήσουν στην κατάρρευσή του.

«Αυτές συνοπτικά θα πρέπει να είναι οι κόκκινες μας γραμμές και να είναι αδιαπραγμάτευτες», σημείωσε.

Μιλώντας στην Offsite ο κ. Τριανταφυλλίδης, ανέφερε πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο διαπραγμάτευσης στα επιμέρους, ενώ ξεκαθάρισε πως, στα επιμέρους δεν συμπεριλαμβάνει το φυσικό αέριο, το οποίο όπως επεσήμανε, είναι φυσικός πλούτος της Κυπριακής Δημοκρατίας και σίγουρα μετά τη λύση θα απολαμβάνουν τις θετικές του επιπτώσεις όλοι, και ε/κ και τ/κ αλλά μετά την λύση.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Τριανταφυλλίδης διαχώρισε το ζήτημα σε δύο στοιχεία.

Σύμφωνα με τον κ. Τριανταφυλλίδη, το 1ο στοιχείο σχετίζεται με το κυπριακό διότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης πάνω μας για να αποδεχτούμε μία λύση που να είναι απαράδεκτη.

Όπως μας ανέφερε, αυτό δεν πρέπει να μας επηρεάσει, διότι, εάν δεχθούμε μία λύση απαράδεκτη, θα είναι το τέλος του κυπριακού ελληνισμού σε αυτόν τον τόπο.

Το 2ο στοιχείο, δεν έχει σχέση με το Κυπριακό ως τέτοιο, διότι εντάσσεται στην γενικότερη πολιτική των ΗΠΑ, οι οποίοες είναι οι μεγαλύτεροι χρηματοδότης αυτών των ειρηνευτικών αποστολών σε ολόκληρο  τον κόσμο, για να μειώσουν τα έξοδα που καταβάλλουν για μειώσουν αυτού του είδους αποστολές.

Home