Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κυπριανού: H Kυβέρνηση προσπαθεί να μας δέσει στο άρμα του ΝΑΤΟ

Offsite Team -
07.06.2019 - 12:48

Κυπριανού: H Kυβέρνηση προσπαθεί να μας δέσει στο άρμα του ΝΑΤΟ

Thumbnail
Τι δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ για το νομοσχέδιο Μενέντεζ και την Έκθεση ΣτΕ για ρατσισμό

Το ΑΚΕΛ επανέλαβε και σήμερα τις έντονες επικρίσεις του εναντίον της Κυβέρνησης γιατί, όπως καταγγέλλει, προσπαθεί να παρουσιάσει το νομοσχέδιο Μενέντεζ, για άρση του εμπάργκο όπλων, ως καθαρή αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ ενώ στην πραγματικότητα, όπως είπε ο ΓΓ του κόμματος Αντρος Κυπριανού, η αναβάθμιση είναι εις βάρος των σχέσεών μας με άλλες χώρες.

Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση θριαμβολογεί ενώ στην πραγματικότητα το ν/σ μας δένει στο άρμα του ΝΑΤΟ.

Σε δηλώσεις στα γραφεία του κόμματος ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη μεγάλη του έκπληξη για την χθεσινή βράβευση των Μενέντεζ-Ρούμπιο από την ΠΣΕΚΑ. Αφού ξεκαθάρισε ότι εκτιμά αφάνταστα στην στήριξη Μενέντεζ στον αγώνα της Κύπρου για απελευθέρωση και επανένωση, ο κ. Κυπριανού είπε πως η βράβευση δεν έγινε για το σκοπό αυτό αλλά τιμήθηκε «για το νομοσχέδιο το οποίο προωθεί στην Γερουσία μαζί με τον κ. Ρούμπιο για την άρση του εμπάργκο στην πώληση των όπλων».

 

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «εδώ φαίνεται σε όλη της την μεγαλοπρέπεια, η παραπλάνηση που κάνει η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Υπουργός Εξωτερικών σε διάφορα ζητήματα, ανάμεσα στα οποία είναι και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».

Ανέφερε ότι το ν/σ λέει το αυτονόητο ότι δηλαδή δεν θα έπρεπε να τιμωρηθεί η ΚΔ από τις ΗΠΑ λόγω της τουρκικής εισβολής και αυτό βέβαια μας δικαιώνει σε ένα θέμα για το οποίο αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δεν συνιστά προτεραιότητα για την ΚΔ. «Δεν είναι η προτεραιότητά μας τώρα να αλλάξουμε όλο το στρατιωτικό μας εξοπλισμό και να τον αντικαταστήσουμε με εξοπλισμό από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ κατά προτεραιότητα από τις ίδιες τις ΗΠΑ».  

Ο κ. Κυπριανού, με αφορμή και την παρουσία του Αμερικανού ΥΦΥΠΕΞ στη Λευκωσία, ξεκαθάρισε πως το ΑΚΕΛ δεν τάσσεται ενάντια στην αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, «αυτό δεν μπορεί όμως να γίνεται σε βάρος της Κύπρου ή σε βάρος των σχέσεών μας με τις οποιεσδήποτε άλλες χώρες» προσθέτοντας ότι το ν/σ δεν προνοεί απλά την άρση στη πώληση των όπλων και απαιτεί αντικατάσταση με νατοϊκό εξοπλισμό.

«Δηλαδή να δώσουμε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία δεν έχουμε, και μας προσδένει στο άρμα των ΗΠΑ σε μια περίοδο που οι αντιπαραθέσεις στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ των ισχυρών δυνάμεων είναι μεγάλες και υπάρχει κίνδυνος αυτές να μεταφερθούν και στην Κύπρο», είπε.  

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ απαιτείται η απομάκρυνση συμφερόντων άλλων χωρών από την Κύπρο όπως είναι η Ρωσία , η Κίνα και άλλοι οι οποίοι μας στήριξαν οικονομικά και πολιτικά στο Κυπριακό.

«Και λέει ψέματα η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Εξωτερικών ότι αυτή η αναβάθμιση σχέσεων με ΗΠΑ δεν επιχειρείται σε βάρος των σχέσεών μας με οποιαδήποτε άλλη χώρα», ανέφερε.  

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι επιχειρείται να περάσει η εικόνα ότι τα όσα καταγράφονται στο νομοσχέδιο είναι για να απομακρυνθούν παράνομες δραστηριότητες από την Κύπρο όπως ξέπλυμα χρήματος. Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θέλει να είναι πρωταγωνιστής και πρωτοπόρος στην πάταξη της διαπλοκής/διαφθοράς και είναι έτοιμο να συνεργαστεί με όσους κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση.

«Δεν είναι μόνο Ρώσοι που εμπλέκονται σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, είναι και άλλοι από πολλές χώρες, κατηγορούνται Λιβάνιος και Κενυάτης στους οποίους η Κυβέρνηση έδωσε διαβατήριο, και ως εκ τούτου δεν μπορούν να γίνονται επιλεκτικά αυτά τα πράγματα», είπε.  

Κάλεσε την Κυβέρνηση να ενημερώσει με λεπτομέρεια το τι περιέχει το νομοσχέδιο και να μην παραπλανεί το λαό με ψέματα. «Δεν λέμε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να παρέμβει για να το σταματήσει αλλά έχει κάθε δικαίωμα να πει στις ΗΠΑ ότι δεν θα συνεργαστούμε σε αυτά τα οποία προνοεί και δεν θα έπρεπε να το προπαγανδίζει ως μεγάλη της επιτυχία, θριαμβολογεί για αυτό και δεν λέει την αλήθεια για το τι περιέχει», ανέφερε.  

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το ν/σ σε ότι αφορά την στρατηγική για θέματα ασφάλειας την οποία εξήγγειλε ο Υπουργός εξωτερικών εδώ και μήνες «τελικά ετοιμάστηκε από τους Αμερικανούς και θα το δώσουμε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για να ξέρει ο κόσμος τι προνοεί, και τι λέει ψευδόμενη η κυβέρνηση ότι τάχα προνοεί».  

Έκθεση ΣτΕ για ρατσισμό

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση για θεσμικό ρατσισμό που εκθέτει την χώρα διεθνώς. Αναφέρθηκε στην έκθεση του ΣτΕ για το ρατσισμό και την  μισαλλοδοξία και σημείωσε πως αντί η Επίτροπος Διοικήσεως να κρατήσει τα προσχήματα ως πρώτη αντίδραση και να δείξει προθυμία να την μελετήσει και να εγκύψει στα κενά, απέρριψε τα ευρήματα.

Ανέφερε πως η καταρράκωση και η θλιβερή εικόνα των θεσμών στην Κύπρο "είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ επιλέγουν να κυβερνούν, διορίζοντας ημέτερους και τοποθετώντας σε σημαντικές θέσεις ανθρώπους που δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια".

"Αποδεικνύεται από τις ίδιες τις εξελίξεις ότι η κ. Λοττίδη δεν γνωρίζει ποιες είναι οι αρμοδιότητες του γραφείου της και τι προνοείται από τις διάφορες νομοθεσίες που διέπουν τη λειτουργία του", ανέφερε, κάνοντας λόγο για σάπια, παλαιοκομματική νοοτροπία των κυβερνώντων , "για να εισπράξουν πολιτική και εκλογική στήριξη".

Home