Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Κύπρος- Μάλτα: Αλληλοϋποστήριξη σε θέματα μετανάστευσης

Offsite Team -
04.07.2019

Κύπρος- Μάλτα: Αλληλοϋποστήριξη σε θέματα μετανάστευσης

Thumbnail
«Προσπαθούμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας»

Κύπρος και Μάλτα που είναι στην πρώτη γραμμή σε σχέση με την ροή μεταναστών, θα προσφέρουν βοήθεια η μια στην άλλη καθώς και υποστήριξη, διαβεβαίωσαν σήμερα κατά την συνάντηση που είχαν ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Ασφάλειας της Μάλτας Michael Farrugia.

 

Καλωσορίζοντας τον κ. Farrugia στην πρώτη του επίσκεψη στο νησί μας, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι η Μάλτα είναι μια από τις χώρες που η Κύπρος έχει στενή συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ.

 

«Δεν έχουμε τα ίδια αλλά έχουμε παρόμοια θέματα και προβλήματα ως δύο χώρες πρώτης γραμμής, όσον αφορά το μεταναστευτικό. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς η νέα Επιτροπή και ο νέος Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης να προωθήσει γοργά και αποτελεσματικά το θέμα της αλληλεγγύης, την μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού πλαισίου, για να βοηθήσει πρωτίστως χώρες, όπως η Κύπρος και η Μάλτα», είπε.

Επίσης, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, «έχουμε συζητήσει κι άλλα θέματα, έχω εξηγήσει και την ιδιαίτερη κατάσταση στην Κύπρο που αφορά την νεκρή ζώνη, τις διελεύσεις που γίνονται μέσω της νεκρής ζώνης, τις υποχρεώσεις που δεν τηρεί η Τουρκία όσον αφορά την Κύπρο αλλά και έναντι της ΕΕ, κι έχουμε συζητήσει και ευρύτερα θέματα προστασίας των συνόρων».

 

Διευκρίνισε ότι όσον αφορά την δική μας την περίπτωση, δεν μπορούμε να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορα μας στον βορά λόγω του ότι η μισή μας χώρα είναι κατεχόμενη και υπάρχει μια νεκρή ζώνη που δεν είναι σύνορο. «Αυτό δημιουργεί πολλές παρενέργειες όσον αφορά την παράνομη διέλευση και την διοχέτευση μεταναστευτικών ροών στις ελεύθερες περιοχές. Κι έχω ενημερώσει τον συνάδελφο και έχουμε μοιραστεί κάποιες γνώμες και χαίρομαι που θα έχουμε την υποστήριξη της Μάλτας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή γι΄ αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι με την Μάλτα υπάρχει πολύ καλή συνεργασία στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων σε σχέση με θέματα μετανάστευσης. «Διαβεβαιώσαμε ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την θέση του άλλου και να συντονίσουμε στις επόμενες εβδομάδες και με άλλες μεσογειακές χώρες για κοινή θέση στην νέα Επιτροπή. Θέλουμε η ΕΕ να σπρώξει περισσότερο, κάθε χώρα έχει τις ιδιαιτερότητες της αλλά μπορεί να βοηθά την άλλη», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Ασφάλειας της Μάλτας είπε ότι η Κύπρος και η Μάλτα είναι δύο χώρες που κατά κεφαλή δέχονται πολλούς αιτητές ασύλου και «προσπαθούμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας».

Υπάρχει αριθμός θεμάτων για τα οποία δόθηκαν υποσχέσεις, αναλήφθηκαν δεσμεύσεις αλλά χωρίς να γίνει κάτι, σημείωσε ο κ. Farrugia. «Είναι καιρός να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο, να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο, να φέρουμε εισηγήσεις και να είμαστε ενεργοί με το να εισηγηθούμε τρόπους για το πώς θα καταπολεμήσουμε την διακίνηση μεταναστών», είπε.

Οι διακινητές, συνέχισε, είναι άνθρωποι που κάνουν λεφτά από την μετανάστευση, σε μερικές περιπτώσεις υποστηρίζουν τρομοκρατικές ομάδες και αρκετές φορές βάζουν μετανάστες σε άχρηστα σκάφη γεγονός που τους οδηγεί στον θάνατο τους στην θάλασσα.

«Αν κατανοήσουμε ότι οι διακινητές δεν έχουν καρδιά, είναι απάνθρωποι και το συμφέρον τους είναι να κάνουν λεφτά, πρέπει να καταπολεμήσουμε την διακίνηση με ενεργό τρόπο μειώνοντας την ροή μεταναστών», σημείωσε.

Τόνισε την ανάγκη «να στραφούμε και προς άλλες χώρες της ΕΕ για αλληλεγγύη και όχι μόνο σε χώρες της Μεσογείου» . «να κοιτάξουμε και σε χώρες της ΕΕ για αλληλεγγύη». Η αλληλεγγύη, είπε, δεν αφορά μόνο τις χώρες της Μεσογείου, θέτοντας και το θέμα της μετεγκατάστασης των μεταναστών σε χώρες της ΕΕ για να διανεμηθεί το βάρος, όπως σημείωσε.

Ανέφερε ότι δεν είναι θέμα μόνο το οικονομικό αλλά η στήριξη στην μείωση της ροής.

Από την πλευρά του, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι «η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο οικονομική και αυτή ήταν η οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και δυστυχώς δεν υπήρξε πρόοδος».

Home