Lillie: Ναι γίνονται συζητήσεις για ειδικό πρόγραμμα για Κύπριους

Lillie: Ναι γίνονται συζητήσεις για ειδικό πρόγραμμα για Κύπριους

Συνέντευξη του Stephen Lillie στην Offsite - Τι λέει για αγγλικά Πανεπιστήμια, βρετανικές βάσεις και Brexit

Της Αγάθης Χατζηκωστή

Διαβεβαιώσεις ότι παραμένουν ευπρόσδεκτοι στα Πανεπιστήμια της Αγγλίας οι Κύπριοι φοιτητές έδωσε ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, Stephen Lillie, παρά τις αλλαγές που εξέδωσε η αγγλική Κυβέρνηση αναφορικά με την αύξηση των διδάκτρων και τη μη παροχή του φοιτητικού δανείου πριν από μερικές μέρες. 

Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, Stephen Lillie, μίλησε στην Offsite, έδωσε απαντήσεις για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τα αγγλικά Πανεπιστήμια, παρουσίασε τους σχεδιασμούς για τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο και μας ενημέρωσε για ό,τι αφορά τα ταξίδια στην Αγγλία μετά το Brexit. 

1

Βρετανικά Πανεπιστήμια

-Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της βρετανικής Κυβέρνησης οι Ευρωπαίοι φοιτητές δε θα δικαιούνται πλέον το Home Fee και το φοιτητικό δάνειο με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς του 2021. Υπάρχουν σκέψεις ή ειδικά μέτρα που θα ληφθούν για την Κύπρο; 

Η αλλαγή των διδάκτρων είναι αποτέλεσμα του Brexit και της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο μέλλον ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τους Ευρωπαίους πολίτες με τον ίδιο τρόπο που διαχειριζόμαστε και τους Βρετανούς. Επιπρόσθετα είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι Κύπριοι φοιτητές παραμένουν ευπρόσδεκτοι στην Αγγλία, καθώς έρχονταν και πριν να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ για σπουδές και πιστεύω ότι θα γίνεται αυτό και στο μέλλον.

-Όπως είναι γνωστό, οι δύο χώρες (Κύπρος - Αγγλία) έχουν στενούς δεσμούς όσον αφορά τους τομείς της πολιτικής, οικονομίας και πολιτισμού. Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της Κοινοπολιτείας, υπάρχουν σκέψεις για κάποιο ειδικό πρόγραμμα ειδικά για τους Κύπριους φοιτητές; 

Γνωρίζω ότι υπάρχει συζήτηση για αυτό το θέμα, ανυπομονώ να ακούσω τις ιδέες για το πως σχεδιάζεται να γίνει αυτό. Όπως είναι γνωστό το καθεστώς των διδάκτρων θα παραμείνει το ίδιο αυτή τη χρονιά, θα υπάρξει αλλαγή από το 2021 και μετά. Δεν στοχοποιούμε συγκεκριμένα τους Κύπριους φοιτητές, αλλά η αλλαγή αφορά όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και αντανακλά την καινούργια θέση της Αγγλίας μετά την έξοδο της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, όπως αναφέραμε και προηγουμένως η σχέση της Αγγλίας και της Κύπρου θα παραμείνει το ίδιο δυνατή και στο μέλλον και οι Κύπριοι παραμένουν ευπρόσδεκτοι στην Αγγλία. Εξάλλου, η Αγγλία στο επίπεδο της εκπαίδευσης παραμένει σε πολύ ψηλά και ανταγωνίζεται επάξια άλλες χώρες ανά το παγκόσμιο. Αυτό είναι που παραμένει η θεμελιώδης βάση για τους Κύπριους. 

Βρετανικές Βάσεις

-Τι γίνεται με τις Βρετανικές Βάσεις; Υπάρχει μια συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Μ.Β. για ανάπτυξη αυτών των περιοχών. Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός για αυτές τις περιοχές; 

Ναι, υπάρχει κάποιο σχέδιο. Πρωταρχικός στόχος των Βρετανικών Βάσεων είναι η ασφάλεια και η στρατιωτική λειτουργία. Υπάρχουν γύρω στις 11 χιλιάδες Κύπριοι στις Βάσεις και  μέχρι τώρα υπήρχαν περιορισμοί αναφορικά σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να αναπτυχθεί εμπορικά η περιοχή και οι περιουσίες εκεί. Η συμφωνία που καταλήξαμε με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι να χαλαρώσουμε τους ελέγχους και οι Κύπριοι που ζουν στις Βάσεις να έχουν περισσότερη ευελιξία στο να δημιουργήσουν τις επιχειρήσεις τους με τον ίδιο τρόπο που οι υπόλοιποι Κύπριοι χειρίζονται τις περιουσίες τους στην ΚΔ. 

Μέχρι στιγμής υπάρχει μια συμβουλευτική διαδικασία που συνεχίζεται. Με λίγα λόγια, συμβουλεύουμε τους κατοίκους που ζουν σε ζώνες οι οποίες έχουν προοπτικές ανάπτυξης. Οι Βρετανικές Αρχές γνωματεύουν και στη συνέχεια θα δώσουν τις τελικές αποφάσεις για τις διευθετήσεις. Οι διαδικασίες από την πλευρά των κατοίκων ξεκίνησε ήδη.

2

Ταξίδια στην Αγγλία και Brexit 

-Οι Κύπριοι πολίτες θα χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στην Αγγλία μετά το Brexit; Η βρετανική Κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ταξιδεύουν χωρίς βίζα, αφού η Κύπρος είναι μέλος της Κοινοπολιτείας;

Αν οι Κύπριοι επιθυμήσουν να ταξιδέψουν μετά την 31η Δεκεμβρίου 2020 στην Αγγλία παραμένουν ευπρόσδεκτοι. Δε θα χρειάζεται βίζα για τα ταξίδια που θα διαρκούν λιγότερο από 90 ημέρες για τουρισμό ή για άλλους λόγους. Ωστόσο, Κύπριοι που θα δουλεύουν ή θα σπουδάζουν στην Αγγλία θα πρέπει να κάνουν αίτηση, ώστε να λάβουν έγκριση για να παραμείνουν στη χώρα, όπως και θα γίνεται και με τους Βρετανούς για τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.  

Home