Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Λιλλήκας στην Offsite: Αποτυχημένες επιλογές Μυλωνάς - Θεολόγου

Συνέντευξη στον Στέλιο Στυλιανού
- 17.11.2019

Λιλλήκας στην Offsite: Αποτυχημένες επιλογές Μυλωνάς - Θεολόγου

Thumbnail
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Τι αναφέρει για το μέλλον της Συμμαχίας, το πολιτικό του μέλλον και τον Ενδιάμεσο χώρο

Το μέλλον της Συμμαχίας Πολιτών και τις επόμενες κινήσεις του Κινήματος αναφέρει σε συνέντευξη του στην Offsite, o Γιώργος Λιλλήκας. Ο κύριος Λιλλήκας αναφέρει ότι στόχος είναι η Συμμαχία να βρίσκεται στο νέο Κοινοβούλιο μέσα από συνεργασίες τόσο με ομάδες πολιτών όσο και με Ανεξάρτητες προσωπικότητες. 

Παράλληλα αποκαλύπτει ότι θα ηγηθεί ο ίδιος αυτής της προσπάθειας τονίζοντας ότι τον ερχόμενο Ιανουάριο θα είναι ξανά υποψήφιος για την Προεδρία του Κινήματος επισημαίνοντας ότι του τίθεται επίμονα από συναγωνιστές, ότι θα είναι λάθος να αποχωρήσει το 2021.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας τονίζει ότι απέτυχε στις επιλογές του όσον αφορά τον Παύλο Μυλωνά και την Άννα Θεολόγου ενώ επαναφέρει την πρόταση του για δημιουργία Ενιαίας Πλατφόρμας στον Ενδιάμεσο χώρο.

Τέλος, όσον αφορά το Κυπριακό και σε περίπτωση αδιεξόδου θεωρεί ότι  Γενικός Γραμματέας κρίνοντας αντικειμενικά, δεν μπορεί να επιρρίψει ευθύνες στη δική μας πλευρά, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα τηρήσει στάση ουδετερότητας, πράγμα που ευνοεί την Τουρκία αφού έτσι θα συγκαλυφθεί η δική της αδιαλλαξία. 

-Βρίσκεται σε διαδικασία Εκλογικού Συνεδρίου. Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον της Συμμαχίας Πολιτών μετά και από τα τελευταία αποτυχή αποτελέσματα σε Εκλογικές αναμετρήσεις.

Κινούμαστε σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι δύσκολο για όλα τα κόμματα. Υπάρχει μια απογοήτευση των πολιτών και γενικά μια απαξίωση για την πολιτική και αυτό δυσκολεύει τόσο το δικό μας έργο όσο και των υπολοίπων κομμάτων.  Σε εμάς προστίθεται και η απογοήτευση των αποτελεσμάτων των δύο τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων. Αυτό δεν έδιωξε τον κόσμο αλλά έκανε κόσμο μέσα από την απογοήτευση του να αδρανοποιηθεί.

Ο πρώτος μας στόχος είναι να ενεργοποιήσουμε τον κόσμο ο οποίος παραμένει κοντά στη Συμμαχία μεν αλλά έχει αδρανοποιηθεί.  Θεωρώ ότι έχουμε αρκετούς μήνες μπροστά μας για να πετύχουμε το στόχο μας για να είναι ξάνα η Συμμαχία Πολιτών στο Κοινοβούλιο. Παράλληλα θεωρώ ότι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες στην πολιτική σκηνή υπάρχουν δυνατότητες για συνεργασίες και με ανεξάρτητες προσωπικότητες και με ομάδες πολιτών με τους οποίους είμαστε σε επικοινωνία αλλά και με οργανωμένα σύνολα με τα οποία οι θέσεις μας συμπίπτουν. 

Αυτός αντιλαμβάνουμε θα είναι και ο  στόχος της νέας ηγεσίας του κόμματος που θα εκλεγεί τον Γενάρη.

-Ποιο είναι το πολιτικό σας μέλλον. Υπάρχουν πληροφορίες που σας θέλουν να αποχωρείτε από την πολιτική σκηνή;

Όσον αφορά το προσωπικό μου μέλλον ουδέποτε με απασχόλησε.  Σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής μου παρουσία ουδέποτε πήρα αποφάσεις που είχαν να κάνουν με το προσωπικό πολιτικό μέλλον, εξού και πήρα αποφάσεις που μου στοίχισαν. Προσπαθούσα πάντα οι αποφάσεις μου  να εξυπηρετούν το γενικό καλό τον τόπο και όχι το πρόσωπο μου.

Είναι γεγονός ότι σε προηγούμενη μου συνέντευξη είχα δηλώσει ότι πρόθεση μου είναι να αποχωρήσω το 2021 και να ασχοληθώ με άλλα πράγματα στον ζωή μου τα οποία έχω αφήσει πίσω όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή η τοποθέτηση μου οφείλω να παραδεχτώ ότι προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις μέσα στα στελέχη του Κινήματος. Δεν γίνεται συνεδρία Επαρχιακών Επιτροπών, όπως και στις συνδιασκέψεις που είχαμε τώρα στα πλαίσια της προετοιμασίας του συνεδρίου που να μην μου τίθεται επίμονα από συναγωνιστές, μάλιστα πολλές φορές με πολύ αυστηρό τόνο και ύφος ότι θα είναι λάθος να αποχωρήσω το 2021.

Αυτή την στιγμή θα εστιάσω όλη μου την προσπάθεια στο πως θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί η Συμμαχία Πολιτών να γίνει ένα Συνέδριο με επιτυχία. Θα είμαι υποψήφιος τον Γενάρη για την προεδρία του Κινήματος, και θα εξαντλήσω όλα τα περιθώρια για συνεργασία ή για δημιουργία μιας πλατφόρμας συνεργασίας των περισσότερων Δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στον κεντρώο χώρο αλλά και ενεργοποίησης και εμπλοκής οργανωμένων συνόλων και ομάδων Πολιτών που δεν έχουν σήμερα άμεση εμπλοκή στην πολιτική.

-Δεν αποκλείεται δηλαδή την συνένωση ή την συνεργασία της Συμμαχίας Πολιτών με κάποιο άλλο κόμμα;

Η Συμμαχία Πολιτών από την πρώτη ημέρα της ίδρυσης της είχε πάρει μια πολιτική απόφαση από όλα τα συλλογικά όργανα για την προσπάθεια δημιουργίας ενός συνασπισμού όλων των πολιτικών Δυνάμεων που εστιάζονται ή δραστηριοποιούνται στον ενδιάμεσο χώρο. Είχαμε κάνει τεράστια προσπάθεια για τη δημιουργία ενός τέτοιου συνασπισμού του οποίου σε πρώτη φάση τα κόμματα θα διατηρούσαν την αυτοτέλειά τους με μία συλλογική ηγεσία. Μάλιστα για να διευκολύνω την προσπάθεια είχαμε πει στην πρότασή μας αυτού του συνασπισμού να μην του ηγείται ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Παραμένουμε ανοιχτοί για συνεργασίες. Εγώ πιστεύω ότι ενόσω ο ενδιάμεσος χώρος δεν βρίσκει ένα σύστημα δομημένης συνεργασίας σε μία κοινή πλατφόρμα θα παραμείνει εξάρτημα της δεξιάς και της αριστεράς.

-Ποιοι είναι οι λόγοι που ο Ενδιάμεσος χώρος δεν κατάφερε να είναι σε μία ενιαία γραμμή;

Εκλογικές συνεργασίες  υπήρξαν και θα υπάρξουν και στο μέλλον αλλά είναι πρόσκαιρες και δεν έχουν βάθος ούτε προοπτική μέσα στο χρόνο καθώς μπαίνουν διάφορα ζητήματα. Κατά τη άποψή μου αυτό που λείπει είναι η βούληση σε επίπεδο πολιτικών ηγεσιών για να δημιουργηθεί ένας κοινός χώρος μία κοινή πλατφόρμα.

 Εάν υπάρχει αυτή η πολιτική βούληση, που από μέρους μας υπάρχει όλα τα υπόλοιπα ξεπερνιούνται. Εδώ βλέπουμε σήμερα το Δημοκρατικό Κόμμα να εκπροσωπείται στην Ευρώπη στους Σοσιαλιστές. Αυτό είναι μία απόδειξη ότι όπου υπάρχει η βούληση, καλή διάθεση και θέληση και δεδομένου ότι δεν θα βάλει κανένας μπροστά τις προσωπικές πολιτικές του ατζέντες η συνεργασία είναι εφικτή. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι αν παραμείνουμε ως έχουμε δεν θα μπορέσει ποτέ ο χώρος να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αν το συνειδητοποιήσουμε αυτό θεωρώ θα δημιουργηθούν πραγματικά προϋποθέσεις που θα έχουν προοπτική για να  κινητοποιήσουν ευρύτερα κοινωνικές δυνάμεις δεδομένου ότι θα σπάσει το δίπολο το οποίο κυριαρχεί θα έλεγα, με κάποια μικρά διαλείμματα, από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καρφιά σε Μυλωνά - Θεολόγου

-Ως συμμαχία πολιτών Ξεκινήσατε το 2016 με τρεις βουλευτές στη συνέχεια για διαφορετικούς λόγους αποχώρησαν τόσο Παύλος Μυλωνάς όσον και η Άννα Θεολόγου. Ο Γιώργος Λιλλήκας νιώθει προδομένος από αυτούς τους δύο;

Είναι λογικό να νιώθω απογοητευμένος, όπως προδομένα νιώθουν και τα στελέχη και τα μέλη της Συμμαχίας Πολιτών που δραστηριοποιήθηκαν και κινητοποιήθηκαν και στήριξαν τους υποψηφίους στις εκλογές.

 Κανείς δεν μπορεί να εκλεγεί από μόνος του χωρίς τη δουλειά χιλιάδων άλλων ανθρώπων. Μπορώ να πω ότι απέτυχα στις επιλογές μου, έκανα λάθος εκτίμηση ως προς την ειλικρίνεια αλλά και προς τη σταθερότητα αλλά και το σεβασμό που ο καθένας που εμπλέκεται στην πολιτική πρέπει να επιδεικνύει στα συλλογικά όργανα στα οποία συμμετέχει. Οι αποχωρήσεις τους έγιναν μετά από διαφωνία με τα συλλογικά όργανα. 

Όταν συμμετέχεις κάπου έχεις το δικαίωμα και την ελευθερία να εκφράζεις την άποψή σου αλλά αν η τεράστια πλειοψηφία την απορρίψει  πρέπει να σεβαστείς την βούληση της πλειοψηφίας.

-Όμως μας είπατε ότι είστε ανοιχτά συνεργασίες ακόμη και με προσωπικότητες. Η αποχώρηση αυτών των δύο δίδαξαν την Συμμαχία ότι μπορεί και στο μέλλον να έχουμε παρόμοια αποτελέσματα;

Κανένας δεν μπορεί να το αποκλείσει, από την άλλη όμως νομίζω είναι λάθος να χάνουμε την εμπιστοσύνη και στους ανθρώπους επειδή κάποιες επιλογές αποδείχθηκαν λανθασμένες. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα απέκλειε την τεράστια πλειοψηφία των Κυπρίων πολιτών.

-Υπάρχει μια δική σας πρόταση στην Επιτροπή Εσωτερικών για επιστροφή στην απλή αναλογική. Υπάρχουν προοπτικές υπερψηφισης της;

Αν παραμείνουν τα κόμματα σταθερά με τις διαχρονικές τους θέσεις θα αναιρέσουν την καιροσκοπική απόφαση που πήραν το 2016 για την ενισχυμένη αναλογική. Ήταν πάγια θέση τόσο του ΑΚΕΛ όσο και του ΔΗΣΥ η απλή αναλογική και καιροσκοπικά το 2016 ανέβασαν το μέτρο στο 3,6% με την δικαιολογία αποκλεισμού του ΕΛΑΜ. 

Κατά την άποψη μου επέτρεψαν στο ΕΛΑΜ να παρουσιαστεί ως το θύμα του πολιτικού κατεστημένου. Ελπίζω ότι τα δύο κόμματα βλέποντας και την απαξίωση των πολιτών θα επανέλθουν στις διαχρονικές τους θέσεις ελπίζοντας ότι τόσο το ΔΗΚΟ όσο και η ΕΔΕΚ θα παραμείνουν στην στάση που τήρησαν το 2016.

Έχουμε Προεδρική Δημοκρατία και με το να υπάρχει πολυφωνία στον Βουλή δεν κινδυνεύει η σταθερότητα της Εκτελεστικής εξουσίας.

Δεν υπάρχουν προοπτικές στην Τριμερή

-Τι αναμένεται από την Τριμερή του Βερολίνου μετά και την συνεδρίαση του Εθνικού;

Με δεδομένο τις Τουρκικές θέσεις σε κρίσιμες πτυχές του Κυπριακού αλλά και τους σχεδιασμούς της Άγκυρας στην Κύπρο αλλά και την ευρύτερη περιοχή, κρίνω ότι δεν υπάρχουν προοπτικές για ένα θετικό αποτέλεσμα από την Τριμερή. Η Τουρκική πλευρά υπέσκαψε κάθε προσπάθεια για να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς τους οποίους ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θεωρούσε ως προσπάθεια για να συγκαλέσει την Τριμερή και στη συνέχεια μια νέα Διάσκεψη. 

Ο Τσαβούσογλου έχει ξεκαθαρίσει προς όλους τους συνομιλητές του αλλά και δημόσια πως η Τουρκία ενδιαφέρεται για μια άτυπη Διάσκεψη στην οποία να συζητηθούν πρώτα νέες ιδέες για διαφορετικά μοντέλα λύσης του Κυπριακού. Εκτιμώ, λοιπόν, πως με αυτά τα δεδομένα η Τριμερής θα έχει καθαρά τυπικό και άνευ ουσίας χαρακτήρα. Αν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν την είχε προαναγγείλει, πολύ αμφιβάλλω αν θα την υλοποιούσε αφού οι προϋποθέσεις και οι όροι που έθεσε δεν εκπληρώθηκαν εξ’ υπαιτιότητας της τουρκικής πλευράς. 

-Υπάρχει κίνδυνος σε περίπτωση αδιεξόδου να ριχθούν ευθύνες στον δική μας πλευράς;

Θεωρώ ότι ο Γενικός Γραμματέας κρίνοντας αντικειμενικά, δεν μπορεί να επιρρίψει ευθύνες στη δική μας πλευρά. Ταυτόχρονα, όμως, εκτιμώ ότι θα τηρήσει στάση ουδετερότητας, πράγμα που ευνοεί την Τουρκία αφού έτσι θα συγκαλυφθεί η δική της αδιαλλαξία. 

Εκείνο που με ανησυχεί περισσότερο είναι οι ενέργειες που η Τουρκία ενδεχόμενα προγραμματίζει στα πλαίσια του Plan B που σχεδίασε και έχει θέσει ήδη σε τροχιά υλοποίησης. Η Τουρκία ως κατοχική και ισχυρότερη δύναμη έχει την πολυτέλεια του χρόνου. Και τον χρόνο τον αξιοποιούσε ως εργαλείο για τη δημιουργία νέων δεδομένων τα οποία στη συνέχεια επιβάλλει ως συνισταμένες της λύσης. Αναμένω, λοιπόν, νέες προκλητικές και επιθετικές ενέργειες από μέρους της Τουρκίας μέσα στους επόμενους μήνες. 

Εκείνο που πρέπει η Κυβέρνηση να πράξει είναι να προβλέψει αυτές τις ενέργειες και με προληπτική πολιτική να επιχειρήσει να τις αποτρέψει. Όπως είπα πολλές φορές, για ένα μικρό κράτος όπως η Κύπρος είναι πιο εφικτό να αποτρέψει ένα γεγονός παρά να ανατρέψει τις συνέπειες ότι αυτό επισυμβεί. 

Τα γεγονότα που τον σημάδεψαν

-Ποια γεγονότα παραμένουν στον μνήμη σας από την πολύχρονη πολιτική σας καριέρα;

Θεωρώ διάφορα ζητήματα ως σημαντικά στην πολιτική μου ζωή, ξεκινώντας από τα πρώτα μου βήματα την  προσωπική μου προσπάθεια για αφύπνιση της κοινωνίας για τα ναρκωτικά. Όπως και την  δημιουργία του Οργανισμού Νεολαίας και του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου που είναι δύο θεσμοί που υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Ιστορικό γεγονός για  όσους ήταν στην πολιτική και που σίγουρα τους σημάδεψε, ήταν το Δημοψήφισμα στο Σχέδιο Ανάν,  Όπως είπα και σε άλλες συνεντεύξεις μου μέχρι το Σχέδιο αποδεχόμουν την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία διότι ήταν έναν κενού περιεχομένου σύστημα όπου ο καθένας έδινε το δικό του περιεχόμενο. Το σχέδιο για μένα αποκάλυψε τι πραγματικά βρίσκεται πίσω από τη ΔΔΟ και για τον λόγο αυτό οδηγήθηκα στην απόρριψη του σχεδίου αλλά και στην απόρριψη της ΔΔΟ. 

Σημαντική θεωρώ και τη στρατηγική που είχα διαμορφώσει και ενέκρινε ο αείμνηστος Τάσος Παπαδόπουλος για τους υδρογονάνθρακες, την ανακήρυξη της Κυπριακής ΑΟΖ και τον πρώτο διαγωνισμό αδειοδότησης που είναι ένα γεγονός που θα έχει θετικές επιπτώσεις τον τόπο μακροπρόθεσμα.

Τέλος, ως σημαντικό γεγονός θεωρώ την Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας με την Γαλλία η οποία προήλθε από δική μου πρωτοβουλία.

Home