Λόρδος στην Offsite: Ψήφο σε υποψήφιο με σχεδιο επιστροφής

Λόρδος στην Offsite: Ψήφο σε υποψήφιο με σχεδιο επιστροφής

Ο Ανδρέας Λόρδος στρέφει τα πυρά του προς τα κόμματα και εξηγεί το όραμα του για την Αμμόχωστο

Το όραμα του για την Αμμόχωστο αναφέρει σε συνέντευξη του στην Offsite τρείς μέρες πριν από τις Δημοτικές εκλογές ο Ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Ανδρέας Λόρδος.

Ο κύριος Λόρδος στρέφει τα πυρά του προς τα κόμματα καλώντας τους Αμμοχωστιανούς να εμπιστευτούν για Δήμαρχο ένα άτομο που εργάζεται σταθερά τα τελευταία χρόνια για επιστροφή στην Αμμόχωστο.

- Οπως και το 2016 δίνετε την μάχη για την Δημαρχία χωρίς την στήριξη κάποιου κόμματος. Πιστεύετε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για εκλογή Δημάρχου από τους Αμμοχωστιανούς χωρίς τις όποιες κομματικές συναλλαγές; 

Εύχομαι οι Αμμοχωστιανοί να συμμεριστούν την ανάγκη όπως προτάξουν ένα άτομο που εργάζεται για χρόνια, σταθερά, χωρίς να λαμβάνει αντιμισθία, έμπειρο σε νομικά θέματα περιουσιών εξ επαγγέλματος, με πλατιές διπλωματικές επαφές και πολύχρονη πείρα σε τεχνικά θέματα, με τις αναγκαίες σχέσεις με τους Τουρκοκύπριους, που  έχει ως οικογένεια να δείξει τις πιο πετυχημένες αγωγές εναντίον της Τουρκίας, που είναι έτοιμο να παραιτηθεί από τις δουλειες του για να εργάζεται νύχτα και μέρα διεθνώς και στην Κύπρο για τον κάθε συμπολίτη του. 

Η Τουρκία έχει ξεκλειδώσει την πόλη μας και την παραδίδει στους Τουρκοκύπριους. Η πόλη μας διατρέχει άμεσο κίνδυνο. Υπάρχουν πολλά σεναρια για το μέλλον, και όλα έχουν να κάνουν με την έλλειψη σχεδίου διεκδίκησης η αντίληψης εκ μέρους της πλευράς μας, η οποία αντιθέτως βαραίνεται και για το ότι έσπρωξε πισω την πόλη όταν μας την έδιναν άνευ όρων και προϋποθέσεων. Ως σημερα σχέδιο καθαρό δεν έχουμε ακούσει από κανένα υποψήφιο, και ο κόσμος ας κρίνει αν έχουν σχέδιο η κάτι να δείξουν με την πολύχρονη τους συμμετοχή στα του Δήμου και των κομμάτων.

-Σας προβληματίζουν τα διάφορα σενάρια που ακούγονται για την πόλη σας;

Ένα σενάριο περιλαμβάνει την επιστροφή μας υπο ΤΚ Διοίκηση όπου θα είμαστε δέσμιοι ενός νομικού συστήματος το οποίο δεν επιτρέπει κινήσεις σε ανώτερα Δικαστικά όργανα, ευρωπαϊκά και παγκόσμια. 

Ένα δεύτερο σενάριο αφορά τον εποικισμό της πόλης το οποίο δεν χρειάζεται πολλές εξηγήσεις για το τι θα επιφέρει. Το τρίτο και χειρότερο σενάριο που φαίνεται να μεθοδεύεται είναι η ισοπέδωση των σπιτιών μας, και η κατασκευή μιας νέας πόλης, ένα νέο Λας Βέγκας όπως λέει ο “πρωθυπουργος” των κατεχομένων. 

Σας παραπέμπω στο νυν Solidere, που ήταν το Βαρώσι της Βηρυτού. Έκοψε στην μέση ενος εθνοτικού πολέμου, προθυπουργοί τους είπαν ότι τα σπίτια τους θεωρούνται εγκαταλελειμμένα, τους είπαν «ειστε οι παλιοί ιδιοκτήτες», στήθηκε μια εταιρεία στην οποία μπήκαν όλες οι περιουσίες μέσα με τιμες γελοίες, και μετά μπήκαν χρήματα από τρίτους για έργα υποδομής με τιμές πολλαπλάσιες απο την αξία των ακινήτων, και έτσι οι ιδιοκτήτες έχασαν την πλειοψηφία. 

Οι “παλιοί ιδιοκτήτες” πήραν κάτι χαρτιά, μερίδια μειοψηφίας για να τα κρατήσουν ή να τα πουλήσουν στο Χρηματιστήριο, και η ζωή τους καταστράφηκε. Προειδοποιώ ότι το μοντέλο Solidere με τα καζίνα και μπουλεβάρδα “εξάγεται” εκτός Λιβάνου, έχουν πλέον εμπειρία, και δεν μπορεί να αποκλειστεί με βάση τα τεκμήρια και την συμπεριφορά συγκεκριμένων αξιωματούχων του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (η οποία συμμετέχει στο Solidere) πού έδειξαν προθέσεις όπως τα σπίτια μας πέσουν. 

-Πιστεύετε ότι οι Κυβερνήσεις διαχρονικά αλλά και τα κόμματα δεν έκαναν όλες τις ενέργειες που έπρεπε για την Αμμόχωστο;

Ως τώρα ο κόσμος της πόλης δέχθηκε να του επιβληθούν πραγματικά απίστευτα πράγματα. Η Κυβέρνηση ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ το 1978 δεν δέχτηκε την άνευ όρων επιστροφή της πόλης μας, με τα φώτα αναμμένα και τα πράγματα μας μέσα. Δυο φορές. Ακόμη 8 ευκαιρίες με όρους αυτη τη φορά χάθηκαν με όλα τα κόμματα να εμπλέκονται. Αν σέβονταν το Σύνταγμα της χώρας μας, σήμερα δεν θα συζητούσαμε για τα κακά ενδεχόμενα ενώπιων μας. 

Τα κόμματα έως σήμερα δεν νιώθουν ότι οφείλουν καμία απολογία η εξήγηση στον Αμμοχωστιανό, και τα δύο κόμματα που είπαν ΌΧΙ στην άνευ όρων επιστροφή νιώθουν ότι δεν έχουν δώσει λόγο σε κανένα μας ακόμη και σήμερα. Τουναντίον διεκδικούν να μας προσφέρουν και άλλες υπηρεσίες μαζι, χωρίς κανένα απολύτως δηλωμένο στόχο, την ώρα που διαφέρουν εντελώς οι απόψεις τους για το μέλλον. Ας κρίνει ο πολίτης.

-Ποιες θα είναι οι πρώτες ενέργειες του Ανδρέα Λόρδου σε περίπτωση εκλογής του;

Ο εδώ ΟΗΕ δεν εκτελεί τον ρυθμιστικό του ρόλο με την προάσπιση των Ψηφισμάτων επικαλούμενος την “πολιτική” και την “νομική πτυχή”. Η πολιτική πτυχή είναι λένε θέμα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, και αυτό θα αντιμετωπιστεί με ξεκάθαρη προθεσμία 30 ημερών από εμάς στον εδώ ΟΗΕ και μετά δυναμική αντίδραση υπο μορφή μαζικών διαδηλώσεων εναντίον της απάθειας του εδω και αλλού ΟΗΕ, που μας κρατάει ομήρους της “πολιτικής” τους. 

Η νομική πτυχή συνοψίζεται στο ότι ο ΟΗΕ θεωρεί ότι δεν τρέχει τίποτα ασύμβατο με τα Ψηφίσματα την ώρα που ο κ. Οζερσάι δηλώνει ότι έχουμε εγκαταλείψει τα σπίτια μας, που λέει ότι είμαστε οι παλιοί ιδιοκτήτες (παραπέμποντας σε νέους). Αυτά αποτελούν πρόκληση άνευ προηγουμένου. Ζητούμε ξεκάθαρα όπως ο εδώ ΟΗΕ αντιδράσει δυναμικά προς δύο κατευθύνσεις. Πρός την επιστροφή μας στην μισή πόλη με Περίκλειστη, Κάτω Βαρώσι, Λάξη κλπ, ζητούμε καθαρή τοποθέτηση ότι τα Βαρώσια και η περιοχή νότια της Λεωφόρου Λάρνακας είναι υπό την ευθύνη του ΟΗΕ με βάση το Ψήφισμα 550/1984. 

Ζητούμε για την βόρεια Αμμόχωστο όπως ενεργοποιηθεί το Ψήφισμα 789/1992, το οποίο καλεί τις δύο πλευρές όπως σχεδιάσουν την επιστροφή των ΕΚ που το επιθυμούν στην περιοχή που θα καταλήξει να είναι υπό ΤΚ Διοίκηση, μάλλον περιοχές όπως τον Άγιο Λουκά, Σακκάρεια, Άγιο Σέργιο, Λιμνιά κ.ο.κ. Ζητούμε όπως τοποθετηθούν ξεκάθαρα εναντίον οποιωνδήποτε μονομερών ενεργειών, όπως αυτές παύσουν και αντικατασταθουν με κοινές ενέργειες που να περιλαμβάνουν τις δύο πλευρές. 

Ζητούμε όπως ζητήσουν εγγράφως από την ΤΚ Διοίκηση και Τούρκικη πλευρά να απαντήσουν ξεκάθαρα εάν σέβονται την σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θέτει την περιοχή αυτή υπό την εποπτεία του ΟΗΕ, η όχι για να εισπράξουν το διπλωματικό κόστος. Ζητάμε από την Κυβέρνηση όπως επεξεργαστεί τον τρόπο απεγκλωβισμού των προσφύγων που δεν επιθυμούν να επιστρέψουν για τον οποιοδήποτε λόγο (μικρά μερίδια, απροθυμία να μετακομίσουν τις ζωές τους, προσωπικές πεποιθήσεις) μετά την λύση, μάλλον με ανταλλαγή με χαλίτικα αν επιθυμούν και σιγουρα όχι υποχρεωτικά. Οι ανθρώποι μας αυτοί έχουν πληγεί δυο φορές καίρια, το 1974 και το 2013 και πρέπει να βοηθηθούν.

-Σας φοβίζει το θέμα της αποχής στις εκλογές της Κυριακής;

Δεν με φοβίζει τίποτα. Σίγουρα δεν ζούμε στην Δημοκρατία του Πλάτωνα, είναι από το χέρι του κάθε ενός να αναλάβει τις ευθύνες του, και να είναι έτοιμος να υποστεί τις όποιες συνέπειες, θετικες ή αρνητικές. 

-Ποιο το μήνυμα σας προς τους Βαρωσιώτες ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης;

Για να πάμε σπίτι μας πρέπει να κάνουμε διαφορετικά πράγματα από αυτά που έγιναν ως τώρα. Δεν ζητώ από κανένα να αφήσει την κομματική του ταυτότητα, αυτή είναι σεβαστή όπως είναι γενικά και ο ρόλος των κομμάτων σε κάθε χώρα. Ζητώ από τον κάθε συμπολίτη να εργαστεί για την πόλη του πρώτα, εκλέγοντας ανεξάρτητο Δήμαρχο με σχεδιο επιστροφής, ικανότητα, πολυσυλλεκτικό, με επιμονή και με δυναμισμό.

Στόχος μας μετά τις Εκλογές θα είναι η δυναμική μετακίνηση του εδω ΟΗΕ που με την απάθεια του μας κρατάει ομήρους, για να βρεθουμε στο τραπέζι και να διαπραγματευτούμε το απαραβίαστο της κάθε κατοικίας με δικούς μας δικηγόρους αντί ο κάθε ένας μας να τα ακούει απο τα ράδια και να πρέπει να πληρώνει.

 Ο Δήμος Αμμοχώστου πρέπει άμεσα να στελεχώσει Αρχείο Περιουσιών, να έχει δική του Νομική ομάδα με την οικονομική στήριξη της πολιτείας για να διευκολυνθούν οικονομικά οι πολίτες που ακούουν από τα ράδια ότι τα σπίτια τους κινδυνεύουν, και μένουν ακαθοδήγητοι. 

Η οικογένεια μου έχει πετύχει τις πλέον σημαντικές νομικές νίκες και αυτές οι γνώσεις θα γίνουν δικές όλων. Με την πρωτοβουλία κινήσεων στα χέρια μας, θα επαναδραστηριοποιήσουμε την κοινωνία μας προς το σχεδιασμο του αύριο, συλλογικά. Με πατέρα συνιδρυτή της δεξιάς παράταξης και παππού τον Δήμαρχο Πούγιουρο της αριστεράς, είμαι σε θέση να αντιληφθώ ότι όπου υπάρχει καλή διάθεση για προσφορά, αυτό γίνεται ανεξαρτήτως παράταξης.

Home