Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μαυρίδης: Μόνο με συνεργασία εξασφαλίζεται σταθερότητα-ευημερία

Offsite Team
- 31.01.2020

Μαυρίδης: Μόνο με συνεργασία εξασφαλίζεται σταθερότητα-ευημερία

Thumbnail
Τι δήλωσε ο Ευρωβουλευτής

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να έχει σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία, αν δεν καταφέρει την συνεργασία με κράτη της Μεσογείου, μιας περιοχής που χαρακτηρίζεται πολιτικό ηφαίστειο, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης.

Ο κ. Μαυρίδης είναι ο πρώτος Κύπριος Ευρωβουλευτής που εκλέγεται Πρόεδρος Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συγκεκριμένα της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων, Ασφάλειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, εν συντομία Πολιτική Επιτροπή για την Μεσόγειο.

 

Η Επιτροπή είναι μια από τις πέντε Μόνιμες Επιτροπές της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για την Μεσόγειο που σκοπό έχει την προώθηση της ειρήνης και σταθερότητας εντός και πέριξ της Μεσογείου.

 

Η Σύνοδος της Ολομέλειας συνέρχεται τουλάχιστον μια φορά ετησίως και σε αυτήν συμμετέχουν Ευρωβουλευτές, βουλευτές από τα Κοινοβούλια των κρατών-μελών της ΕΕ και βουλευτές από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ (Αίγυπτος, Αλγερία, Ιορδανία, Ισραήλ, Λίβανος, Μαρόκο, Παλαιστίνη, Συρία, Τουρκία, Τυνησία, Μαυριτανία και από τις Ευρωμεσογειακές χώρες Αλβανία, Βοσνία, Μονακό και Μαυροβούνιο), σύνολο 280 μέλη.  

Το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για την Μεσόγειο αποτελείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που είναι μόνιμο μέλος και τους Προέδρους των Επιτροπών και από εκπροσώπους τριών χωρών εκτός ΕΕ , που εναλλάσσονται. Αυτή την περίοδο, από τις χώρες εκτός ΕΕ, προεδρεύει η Τουρκία η οποία έχει συγκαλέσει Σύνοδο στις 7 και 8 Μαρτίου 2020 στην Αττάλεια της Τουρκίας, στην οποία ο Ευρωβουλευτής σκοπεύει να παραστεί.  

Ο κ. Μαυρίδης εκλέγηκε από τους Ευρωβουλευτές στην πρώτη καταστατική συνεδρία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  

Στην πρώτη συνάντηση στο Στρασβούργο συμμετείχε και  αντιπροσωπεία από το Τουρκικό Κοινοβούλιο, η οποία ήταν υποχρεωμένη να σεβαστεί τους κανόνες και να ζητά τον λόγο από τον ίδιο, ως Πρόεδρο της Επιτροπής, προερχόμενο από την  Κυπριακή Δημοκρατία, που οι Τούρκοι θεωρούν ανύπαρκτη.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, ο ίδιος εκτιμά πως η εκλογή του οφείλεται εν πολλοίς στον τρόπο που πολιτεύτηκε στην προηγούμενη του θητεία.

«Τεκμηρίωνα την άποψή μου, προασπιζόμουν θέματα αρχής χωρίς συμβιβασμούς, αλλά διατηρούσα εποικοδομητική διάθεση για συνεργασία σε επιμέρους θέματα όταν το κοινό καλό υπερτερούσε. Έλαβα φυσικά πρώτα την στήριξη από την  Πολιτική μου Ομάδα και στη συνέχεια από πολλούς συναδέλφους άλλων Πολιτικών Ομάδων και αποχρώσεων. Αυτό δείχνει ότι, παρόλο που είμαστε μικρό κράτος-μέλος στην ΕΕ, μπορούμε να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Μαυρίδης.  

Ο Ευρωβουλευτής τόνισε πως με δεδομένο ότι ως ΕΕ και ιδιαίτερα ως Μεσόγειος, αντιμετωπίζουμε προβλήματα, προκλήσεις, διαφωνίες  και εντάσεις (π.χ. από το μεταναστευτικό μέχρι την κλιματική αλλαγή και από την αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων μέχρι τις πολιτικές διαφορές και την τρομοκρατία), οι αρμοδιότητες της Επιτροπής επιτρέπουν την ενασχόληση με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.  

Ανέφερε ότι τα προβλήματα είναι τεράστια και ορισμένα υπάρχουν για δεκαετίες π.χ. πολιτικές διαφορές, θέματα ασφάλειας που περιλαμβάνουν και την ενέργεια, θέματα  ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κανόνων δικαίου κ.ά.

«Έχω την πεποίθηση ότι, προερχόμενος από την Κύπρο, μέτρησε στους συναδέλφους μου ότι κατανοώ τα προβλήματα και την ανάγκη συνεργασιών και διαλόγου επί συγκεκριμένων προτάσεων. Στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, η ΕΕ δεν μπορεί να έχει σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία, αν δεν καταφέρει την συνεργασία με κράτη της Μεσογείου, που είναι μια περιοχή που χαρακτηρίζεται ως πολιτικό ηφαίστειο. Πώς θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η τρομοκρατία χωρίς συνεργασία των χωρών της Μεσογείου; Πώς θα αντιμετωπιστούν θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής Θέματα μετανάστευσης και προσφύγων;», δήλωσε ο κ. Μαυρίδης.  

Παραδέχθηκε πάντως ότι οι προσδοκίες του είναι περιορισμένες, αλλά κάθε βήμα συνεργασίας είναι σημαντικό.

Ανέφερε πως ο ίδιος παραλληλίζει την σημερινή κατάσταση στην Μεσόγειο με την αρχική συνεργασία των έξι χωρών της Ευρώπης το 1951 για σύσταση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα,  η οποία έθεσε την παραγωγή και εμπορία του άνθρακα και του χάλυβα, των δύο κύριων πρώτων υλών της πολεμικής βιομηχανίας μέχρι και το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, υπό κοινή διαχείριση πρώην εμπόλεμων κρατών.  

Εξηγεί ότι η Συμφωνία τότε έθεσε κοινούς κανόνες που επέτρεπαν στα κράτη με έμμεσο τρόπο να ρυθμίζουν την παραγωγή και την τιμή. Επομένως, προσθέτει, υπήρχε απτό και σημαντικό οικονομικό όφελος και κίνητρο για ευημερία, αλλά ταυτοχρόνως, ήταν μια συνεργασία με πολιτικό όραμα την ειρήνη και συνεργασία.

Υπενθυμίζει ότι υπήρξαν εκείνοι που χλεύασαν τότε το όραμα εκείνο και την διακήρυξη ότι: "Η αλληλεγγύη που θα δημιουργηθεί στην παραγωγή θα καταδείξει ότι κάθε πόλεμος μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας καθίσταται όχι μόνον αδιανόητος αλλά και υλικά αδύνατος."

Όμως, τονίζει, σε εκείνο το αρχικό θεμέλιο, οικοδομήθηκε και αναπτύχθηκε η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μια σύγκριση με τη σημερινή Μεσόγειο έχει τις διαφορές της, αλλά τα ενεργειακά αποθέματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν το επίκεντρο μιας ευρωμεσογειακής συνεργασίας με αναπόσπαστο μέρος την ασφάλεια της περιοχής και με κοινούς κανόνες το Διεθνές Δίκαιο, έχοντας ως βάση του το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ. Χώρες οι οποίες επιθυμούν την συνεργασία σε αυτό το πλαίσιο, θα έχουν σημαντικό κίνητρο (οικονομικό και όχι μόνο) με βάση την αξιοποίηση της ενέργειας, αλλά και κοινούς κανόνες διαχείρισης με βάση το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο», ανέφερε.  

Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής εκφράζει την πεποίθηση ότι η σύσταση του Φόρουμ Φυσικού Αερίου (East Med Gas Forum) μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, Ιταλίας, Ιορδανίας, Παλαιστινιακής Αρχής και όπως αναμένεται και με συμμετοχή της Γαλλίας, είναι μια βάση συνεργασίας και κατανόησης με κοινούς κανόνες κατανόησης στην οποία θα μπορούσαν να συμμετέχουν και άλλες χώρες που αποδέχονται το πλαίσιο αυτό.

ΚΥΠΕ

 

Home