Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μαυρίδης στην OffsiteNews: Όρθη η προσπάθεια Χριστοδουλίδη για εμπλοκή ΕΕ στο Κυπριακό

Συνέντευξη στον Στέλιο Στυλιανού 
- 26.06.2023

Μαυρίδης στην OffsiteNews: Όρθη η προσπάθεια Χριστοδουλίδη για εμπλοκή ΕΕ στο Κυπριακό

Μετά το καλοκαίρι θα αποφασίσει εάν θα επαναδιεκδικήσει την έδρα στην Ευρωβουλή αναφέρει ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ
  • Περιορισμός των χρηματικών επιδομάτων σε μετανάστες 
  • Οικονομικό πέναλτι από ΕΕ σε τρίτες χώρες που δεν αποδέχονται επαναπροωθήσεις μεταναστών 
  • Μετά το καλοκαίρι θα αποφασίσω εάν θα επαναδιεκδικήσω την έδρα στην Ευρωβουλή  

Συνέντευξη στον Στέλιο Στυλιανού 

Στην προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό αναφέρεται σε συνέντευξη του στην Offsite News ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ και S&D, Κώστας Μαυρίδης. Όπως αναφέρει η προσπάθεια του νεοεκλεγέντα  Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό είναι ορθή και καταδεικνύει πολιτική ωριμότητα και ορθολογισμό. Μάλιστα σημειώνει ότι η πρότασή του τυγχάνει θετικής αποδοχής από ηγέτες της ΕΕ και άλλους.

Με τον Κώστα Μαυρίδη συζήτηση υπήρξε και για το Μεταναστευτικό με τον ίδιο να σημειώνει ότι θα πρέπει να τεθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, η οποία δεν αποδέχονται τις επαναπροωθήσεις μεταναστών από κράτη της ΕΕ όπως η Κύπρος, να τους επιβάλλεται οικονομικό πέναλτι στο ποσό της οικονομικής βοήθειας που λαμβάνουν από την ΕΕ. Παράλληλα εκφράζει την  θέση ότι θα πρέπει να μειωθούν τα χρηματικά επιδόματα σε μετανάστες και να μετατραπούν σε είδος.

Ξ

Ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ απαντά και στο κατά πόσο θα επαναδιεκδικήσει για τρίτη θητεία έδρα στην Ευρωβουλή παραπέμποντας για τις τελικές του αποφάσεις μετά το καλοκαίρι. 

Αυτούσια η συνέντευξη του Κώστα Μαυρίδη:

- Να ξεκινήσουμε με το πως βλέπετε εσείς την προσπάθεια του Προέδρου Χριστοδουλίδη τον οποίο το κόμμα σας στηρίζει για ενεργότερη εμπλοκή στο Κυπριακό της ΕΕ;

Η προσπάθεια του νεοεκλεγέντα  Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό είναι ορθή και καταδεικνύει πολιτική ωριμότητα και ορθολογισμό. Καταρχάς, στην ομιλία του στην ολομέλεια έθεσε τα πράγματα στη σωστή τους βάση για το Κυπριακό, ως πρόβλημα  τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής. Στη συνέχεια, παρέθεσε ακροθιγώς την πρότασή του για ενεργότερη συμμετοχή της ΕΕ μέσω διαμόρφωσης ενός συμφωνημένου πλαισίου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας-ΟΗΕ για ένα επανενωμένο κράτος το οποίο φυσικά θα λειτουργεί εντός της ΕΕ. 

- Υπάρχει ανταπόκριση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόταση αυτή; 

Η πρότασή του τυγχάνει θετικής αποδοχής από ηγέτες της ΕΕ και άλλους, ενώ η Τουρκία και ο κατοχικός της εκπρόσωπος στην Κύπρο αντιδρούν κι εμμένουν στην ισότιμη κυριαρχία των δύο κρατών. Επί της ουσίας, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων θα συνεπάγεται ότι το όποιο κράτος προκύψει μέσω των διαπραγματεύσεων θα αποτελεί μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα  επανενωμένο κανονικό κράτος στο πλαίσιο του συμφωνημένου πλαισίου και με βάση της αξίες της ΕΕ. Πάντως, αντί η προσπάθεια του Προέδρου να μας βρει ενωμένους στην Κύπρο σε ευθυγράμμιση μαζί του, είναι απογοητευτικό πως, εκτός από την Τουρκία και τον κατοχικό της εγκάθετο, υπήρξαν και οι μόνιμα εγχώριοι αντιδρούντες, που έθεσαν το μικροκομματικό συμφέρον υπεράνω ως να βρισκόμαστε ακόμη σε προεκλογική περίοδο.    

Επιπλέον, αυτή η προσπάθεια του Προέδρου, εμφανίζεται εν μέσω μιας συγκυρίας όπου οι Ευρωτουρκικές σχέσεις είναι παγωμένες και μαζί οι ενταξιακές της Τουρκίας. Σε αυτό το διάστημα, οι Ευρωπαίοι αναζητούν τρόπους επαναφοράς ενός πλαισίου διαμόρφωσης των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Για αυτό και η Κύπρος, μαζί με Ελλάδα, κι άλλα ενδιαφερόμενα κράτη-μέλη πρέπει να διαδραματίσουν τώρα καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση των κανόνων σε αυτό το πλαίσιο που θα αφορά και το Κυπριακό.    

Παρεμπιπτόντως, η όλη προσπάθεια του Προέδρου για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, ανέδειξε και τους πραγματικούς ευρωπαϊστές στην Κύπρο, που πιστεύουν στην εφαρμογή των αξιών της ΕΕ,  απέναντι στους γνωστούς εγχώριους πρόθυμους υπάκουους ευρωλάγνους στην ηγεσία του ΔΗΣΥ και τους αντιευρωπαίους στην μόνιμα δογματική αριστερά. Η όλη προσπάθεια του Προέδρου Ν. Χριστοδουλίδη στηρίζεται σε ένα πανίσχυρο επιχείρημα για όλους τους πολίτες της Κύπρου, ιδιαίτερα προς τους Τουρκοκύπριους, αφού το κράτος δικαίου της ΕΕ προστατεύει κάθε ευρωπαίο πολίτη και κοινότητα ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή γλώσσας. 

- Ένα καυτό θέμα για την Κύπρο με ευρωπαϊκές διαστάσεις είναι το μεταναστευτικό. Πως το αντιμετωπίζετε και τι προτείνετε γύρω από το θέμα αυτό; 

Για το θέμα αυτό γίνονται εδώ και χρόνια διαπιστώσεις και προειδοποιήσεις, αλλά επικράτησε εγκληματική «αμέλεια» και ανικανότητα εκ μέρους πολλών αρμοδίων αριστεροδεξιών Υπουργών και Κυβερνήσεων. Αυτή η στάση τους εξυπηρετούσε ανομολόγητα συμφέροντα και επιδιώξεις, από οικονομικά για εκμετάλλευση εργατικού δυναμικού με όρους δουλείας, μέχρι και πολιτικά «άρρωστα» συμφέροντα,  με γνωστή την δήλωση του επικεφαλής της περιβόητης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ο οποίος θεωρούσε την εισαγωγή μεταναστών ως τρόπο για να ανατραπεί η εθνική δομή της κοινωνίας στις ελεύθερες περιοχές. Στήθηκε μια μεγάλη βιομηχανία αποκόμισης χρημάτων και οικονομικών συμφερόντων με εκμετάλλευση της δυστυχίας ανθρώπων που αποτελείται από διακινητές, οργανωμένο δίκτυο στήριξης των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, δικηγόρων, ΜΚΟ και δήθεν προασπιστών των μεταναστών. Αυτή η βιομηχανία για να ξηλωθεί χρειάζεται πολιτικό σθένος και δύναμη γιατί αντιδρά σε κάθε αποτελεσματικό μέτρο. 

Ο κυπριακός λαός βίωσε τραγωδίες, προσφυγιά, συμφορές και αδικία και ως λαός παραμένουμε φιλάνθρωπος και φιλεύσπλαχνος επειδή αυτός είναι ο πολιτισμός μας. Γι΄ αυτό, αντιμετωπίζουμε την εργαλειοποιημένη  μετανάστευση από την Τουρκία για ανατροπή της δημογραφίας στις ελεύθερες περιοχές, αναζητώντας τρόπους  σεβασμού των Διεθνών Συμβάσεων και των Συνθηκών της ΕΕ για παροχή ασύλου σε όσους πραγματικά κινδυνεύουν ή καταδιώκονται λόγω πεποιθήσεων. 

Το κοινό πλαίσιο κανόνων της ΕΕ για παροχή ασύλου παραγνωρίζει τις ιδιάζουσες συνθήκες λόγω της κατοχής στην Κύπρο, που όμως ως κράτος έχει την ευθύνη για τη δημόσια τάξη και  ασφάλεια.  Άλλα κράτη-μέλη (π.χ. Λιθουανία), επικαλούμενα λόγους ασφάλειας, θέσπισαν νομοθεσίες επαναπροώθησης όσων επιδιώκουν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα, εμποδίζοντας έτσι κάθε παράνομη είσοδο.  Ενώ η  Τουρκία ασκεί για πολλά χρόνια υβριδική επίθεση εις βάρος της Κύπρου μέσω της διοχέτευσης μεταναστευτικών ροών, οι Κυπριακές Κυβερνήσεις μελετούσαν στο ίδιο διάστημα τη … λήψη μέτρων, εν μέσω οργανωμένης κατάχρησης των κανόνων της ΕΕ.

Σήμερα, ένα Σχέδιο Δράσης της ΕΕ που θα επικεντρώνεται στα γενεσιουργά αίτια στις χώρες προέλευσης των μεταναστών, φαντάζει ιδεατό και μακάρι να προκύψει, αλλά η Κύπρος δεν μπορεί να περιμένει καθώς βουλιάζει. Οι τρομακτικοί αριθμοί παράνομης εισόδου και μετανάστευσης εντός Κύπρου, την κατατάσσουν στην χειρότερη θέση με διαφορά στην ΕΕ με  αποδεδειγμένα μεταναστευτικές ροές που η Τουρκία προσελκύει από χώρες της Αφρικής και της Ασίας, οι οποίες μεταφέρονται στα κατεχόμενα και προωθούνται στις ελεύθερες περιοχές για να αιτηθούν άσυλο ως πρόσφυγες! Χαρακτηριστικά όσα αποκάλυψε το Διεθνές Ειδησεογραφικό Κανάλι «France 24» για το οργανωμένο δίκτυο προσέλκυσης φοιτητών στα κατεχόμενα, με κίνητρο τα πλεονεκτήματα αίτησης ασύλου στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

- Υπάρχουν κάποια αποτρεπτικά μέτρα που εισηγήστε;

Κατόπιν επίσκεψης σε χώρους φιλοξενίας μεταναστών και αιτητών ασύλου μαζί με ξένη συνάδελφό μου Ευρωβουλευτίνα, αναζητήσαμε μέτρα αποτροπής,  πολύ πιο πειστικά και αποτρεπτικά από οποιαδήποτε εκστρατεία ενημέρωσης, που θα γνωστοποιηθούν σε ελάχιστη ώρα στις χώρες προέλευσης. Ο περιορισμός των χρηματικών επιδομάτων και η μετατροπή τους σε είδος, η επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης αιτήσεων και οι επαναπροωθήσεις είναι σωστά μέτρα, αλλά προέχουν εκείνα τα μέτρα που θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην εργαλειοποίηση των μεταναστών ξεκινώντας από την πηγή προέλευσής και δεδομένης της κατοχικής Τουρκίας που τα αναπαράγει: η είσοδος οποιουδήποτε στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου είναι παράνομη και ως εκ τούτου, να αναστέλλεται έκτακτα η διαδικασία παροχής προστασίας ασύλου.  Επιπλέον, θα πρέπει να τεθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το εξής: Για τις τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, η οποία δεν αποδέχονται τις επαναπροωθήσεις μεταναστών από κράτη της ΕΕ όπως η Κύπρος, να τους επιβάλλεται οικονομικό πέναλτι στο ποσό της οικονομικής βοήθειας που λαμβάνουν από την ΕΕ. 

Τέλειο μέτρο δεν υπάρχει και για αυτό κάθε κριτική πρέπει να συνοδεύεται με καλύτερα μέτρα με αποτρεπτικό χαρακτήρα στους χώρους προέλευσης της μετανάστευσης. Πάντως, λόγω της παράνομης κατοχής, η προσαρμογή των κανόνων στην Κύπρο έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού, αλλά αυτό προϋποθέτει σωστή διάγνωση και πολιτικό θάρρος.

- Σε ένα χρόνο από σήμερα θα έχουμε τις Ευρωεκλογές, θα επαναδιεκδικήσετε εκλογή στο Ευρωκοινοβούλιο; 

Η ηγεσία του κόμματος έχει εκφράσει την θετική της στάση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά προσωπικά θα προβληματιστώ για να πάρω την απόφαση μετά το καλοκαίρι κι αφού ζυγίσω διάφορα θέματα που αφορούν την οικογένεια μου και τις δυνατότητες αξιοποίησης της εμπειρίας μου, μέσω μιας νέας θητείας στο Ευρωπαικό κοινοβούλιο που να καθιστούν την παρουσία μου σημαντική. 

Home