Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μεγάλη η σημασία της συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Offsite Team -
05.04.2022 - 19:48

Μεγάλη η σημασία της συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ

Τη μεγάλη βαρύτητα που αποκτούν οι στρατηγικές συνεργασίες για την ασφάλεια της περιοχής, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται και η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, ανέδειξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, στις κοινές δηλώσεις με τους ομολόγους του της Ελλάδας και του Ισραήλ, μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης που πραγματοποίησαν στην Αθήνα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του για την πρόοδο, που έχει επιτευχθεί στην εξέλιξη του μηχανισμού της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ. Όπως είπε, πρόκειται για μια στρατηγική συνεργασία για την προώθηση κοινών προτεραιοτήτων και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων σε πνεύμα ειρήνης και φιλίας.

«Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά. Οι βεβαιότητες του χθες δεν υπάρχουν πλέον», είπε, καταδικάζοντας την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Πάντοτε πίστευα στην τεράστια δύναμη του διαλόγου», σημείωσε ο κ. Κασουλίδης αναφορικά με τις προοπτικές συνεργασίας των χωρών της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρέτισε τον ταχύτατο ρυθμό ανάπτυξης των περιφερειακών συμμαχιών, με πρωτοβουλίες όπως η διάσκεψη του Νέγκεβ, η διάσκεψη στο Σαρμ ελ-Σέϊχ και η συνάντηση της Άκαμπα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Όπως υπογράμμισε, η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και με τη διευρυμένη της μορφή «3+1», με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, συμβαδίζει απόλυτα με τη φιλοσοφία της ανάπτυξης και της εμβάθυνσης των περιφερειακών συμμαχιών.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για το θέμα, ευχαριστώντας τους για τη στήριξη που έχουν παράσχει.

«Είναι συνεπής θέση μας ότι από τη στιγμή που η Τουρκία θα άρει τα εμπόδια για την επίλυση του Κυπριακού, θα μπορέσουμε και θα προχωρήσουμε σε ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας που θα ωφελήσουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια», τόνισε.

«Τα προβλήματα της περιοχής πόρρω απέχουν από το να έχουν ξεπεραστεί», είπε ο κ. Κασουλίδης, καταδικάζοντας τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ και εκφράζοντας την αλληλεγγύη της Κύπρου στις οικογένειες των θυμάτων και στο λαό του Ισραήλ.

Η βία και η τρομοκρατία δεν μπορούν να σταματήσουν τη δύναμη των πρωτοβουλιών της περιφερειακής συνεργασίας και σε αυτήν την κατεύθυνση θα εξακολουθήσει να εργάζεται η Κύπρος, υπογράμμισε ο κ. Κασουλίδης.

«Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει σκοπό την αποκατάσταση των σχέσεων καλής γειτονίας των κρατών της περιοχής, στη βάση της κοινής τήρησης των αρχών του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

Όπως είπε κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης συζητήθηκαν και ζητήματα που άπτονται της ενεργειακής συνεργασίας των τριών χωρών, υπό το φως και των εξελίξεων στην Ουκρανία. «Οι χώρες μας πρέπει να είναι κομμάτι της λύσης στην προσπάθεια της Ευρώπης στα ζητήματα της ενέργειας», σημείωσε, αναφερόμενος σε στήριξη της Ευρώπης και των ΗΠΑ στον Euro-Asia Interconnector.

ΚΥΠΕ

Home