Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μπαίνει σε προεκλογική ο Ακιντζί - Αβέβαιο το Κυπριακό

Του Δημήτρη Χατζηιωσήφ -
31.05.2019 - 06:29

Μπαίνει σε προεκλογική ο Ακιντζί - Αβέβαιο το Κυπριακό

Thumbnail
Διαχωρίζουν τις θέσεις τους και «ακονίζουν τα ξίφη τους» τα φαβορί των «προεδρικών εκλογών» στα κατεχόμενα.

Αβέβαιο παραμένει το μέλλον του κυπριακού προβλήματος, σε μία περίοδο που η κάθε πλευρά φαίνεται να έχει εγκύψει στα εσωτερικά της ζητήματα με το Κυπριακό να παραμένει εκτός πλάνων.

Εξάλλου, σε χθεσινές του δηλώσεις ο τ/κ ηγέτης Μουστάφα Ακιντζί, ξεκαθάρισε πως οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό έχουν εισέλθει σε περίοδο στασιμότητας λόγω της στάσης της ε/κ πλευράς. Παράλληλα, επέρριψε την ευθύνη του αδιεξόδου στην ε/κ πλευρά λόγω της αποτυχίας όπως είπε, να εισηγηθεί προτάσεις υπέρ μιας διευθέτησης. Από την πλευρά της η ε/κ πλευρά επιρρίπτει τις ευθύνες τις στασιμότητας στον τ/κ ηγέτη και τις παραβιάσεις της Τουρκίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Υποστηρίζει επίσης, πως όσες προτάσεις κατέθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τις απέρριψε ο Μουσταφά Ακιντζί χωρίς να καταθέσει αντίστοιχες προτάσεις.

Παράλληλα, η ε/κ πλευρά μέσα από την ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου (11/5) ξεκαθάρισε πως, χωρίς τον τερματισμό των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας δεν δημιουργούνται ευοίωνες προοπτικές για τη συνέχιση των προσπαθειών για επανέναρξη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακό.

Πάντως, πολιτικές αναλυτές θεωρούν αρκετά δύσκολο με τα υφιστάμενα δεδομένα να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη στο Κυπριακό μέσα στο καλοκαίρι του 2019. Επιπλέον, μετά το καλοκαίρι θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ο τ/κ ηγέτης Μουσυταφά Ακιντζί εάν θέλει να παραμείνει στην εξουσία των τουρκοκυπρίων ,θα πρέπει να επικεντρωθεί  στην προεκλογική του εκστρατεία για τις «προεδρικές εκλογές» τον Απρίλιο του 2020.

Ακιντζί vs Οζερσάι

Ο μεγάλος αντίπαλος του Μουσταφά Ακιντζί στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές» φαίνεται να είναι ο «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι.

Ο σχηματισμός της νέας «κυβέρνησης» σε συνεργασία με το αντιπολιτευόμενο κόμμα της «Εθνικής Ενότητας» του Ερσίν Τατάρ και το «Κόμμα του Λαού» του Κουντρέτ Οζερσάι, ανοίγει για τα καλά η προεκλογική περίοδο, με τον Οζερσάι να προσβλέπει στην στήριξη του κόμματος «Εθνικής Ενότητας». Οζερσάι και Τατάρ συμβαδίζουν τόσο στις θέσεις τους για το Κυπριακό αλλά και για το οικονομικό πρωτόκολλο που πρέπει να συμφωνηθεί με την Τουρκία.

Επιπλέον, Οζερσάι και Ακιντζί έχουν διαχωρίσει προ πολλού τις θέσεις τους στο Κυπριακό, με το αποτέλεσμα των «εκλογών» να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και το μέλλον του Κυπριακού. Ο  Μουσταφά Ακιντζί είναι υποστηρικτής μίας λύσης στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ενώ ο Κουντέρ Οζερσάι είναι εκφραστής των θέσεων της Άγκυρας και υποστηρικτής «νέων ιδεών» όπως είναι η λύση δύο κρατών.

Οι εξελίξεις τόσο στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και το προεκλογικό σκηνικό που άρχισε να στήνεται στα κατεχόμενα, δεν φαίνεται να αφήνουν περιθώρια επανέναρξης του διαλόγου. Το διακύβευμα  που παραμένει είναι κατά πόσο η επόμενη ημέρα των «προεδρικών εκλογών» θα αφήνει ελπίδες για μία συνολική λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Home