Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Μπήκε και το Μεταναστευτικό στο χορό του Προεκλογικού

Offsite Team -
02.08.2022 - 06:15

Μπήκε και το Μεταναστευτικό στο χορό του Προεκλογικού

Thumbnail
Αντιπαράθεση Κυβέρνησης - Μαυρογιάννη για τα Συρματοπλέγματα

Στο χορό της αντιπαράθεσης του Προεκλογικού μπήκε τα τελευταία 24ωρα το μεταναστευτικό μετά από επίσκεψη του Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Δυτική Λευκωσία όπου επισκέφθηκε συρματόπλεγμα που τοποθετήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών με στόχο την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών από τα Κατεχόμενα.

Μια δήλωση ωστόσο του κύριου Μαυρογιάννη ήταν αρκετή να βάλει στον μύλο της Προεκλογικής το Κυπριακό. Συγκεκριμένα ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι δεν χωράνε άλλα συρματοπλέγματα στον τόπο μας και η γη δεν διαιρείται. 

>>> NEO - Brief Platinum, το πρώτο διαδραστικό περιοδικό από την Δημοσιογραφική Ομάδα της Brief. Κάνε δωρεάν εγγραφή ΕΔΩ για να παραλάβεις το πρώτο τεύχος με αποκλειστικό αφιέρωμα στις Φοιτητικές Εστίες <<<

Παράλληλα σημείωσε ότι δεν νοείται να παρεμποδίζεται η ελεύθερη διακίνηση των κατοίκων που μένουν εντός της Νεκρής Ζώνης, των γεωργών και των κτηνοτρόφων που κράτησαν τόσα χρόνια ζωντανή τη «νεκρή» ζώνη. Σύμφωνα με τον κύριο Μαυρογιάννη δεν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να παραβιάζουμε το Διεθνές Δίκαιο, θέτοντας εμπόδια στους ανθρώπους που αιτούνται πολιτικό άσυλο, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Οι πιο πάνω αναφορές έφεραν την αντίδραση τόσο του υπουργείου Εσωτερικών όσο και του Δημοκρατικού Συναγερμού. Συγκεκριμένα το υπουργείο Εσωτερικών σε απάντηση του στον κ. Μαυρογιάννη για την ανάρτηση του στον  προσωπικό του λογαριασμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, για το μεταναστευτικό και την τοποθέτηση φυσικών εμποδίων στην ουδέτερη ζώνη, αναφέρει ότι "η Κύπρος του αύριο, την Προεδρία της οποίας διεκδικεί ο κος Μαυρογιάννης, απαιτεί άμεσα μέτρα για αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης, η οποία εξελίσσεται σε μια ακόμα τροχοπέδη επίλυσης του Κυπριακού με τη δημογραφική αλλοίωση την οποία συνειδητά και απροκάλυπτα επιχειρεί η Τουρκία".

Παράλληλα, καλεί τον κ. Μαυρογιάννη να απαντήσει εάν υπάρχει ή όχι ανάγκη για την αποτροπή της παράνομης εισόδου παράτυπων μεταναστών στη Δημοκρατία, εάν αναγνωρίζει την υποχρέωση συμμόρφωσης της Δημοκρατίας με τις πρόνοιες του Κανονισμού (ΕΚ) 866/2004 ο οποίος καθορίζει τους ελάχιστους κανόνες για τον έλεγχο των προσώπων που διέρχονται τη πράσινη γραμμή ώστε να αποτρέπεται η παράνομη διέλευση υπηκόων τρίτων χωρών καθώς και εάν γνωρίζει ότι δυνάμει του εν λόγω Κανονισμού επιτρέπεται η διέλευση της γραμμής από υπηκόους τρίτων χωρών, μόνον εφόσον διαθέτουν είτε άδεια παραμονής που έχει εκδοθεί από τη Δημοκρατία, είτε έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο, είτε έγκυρη θεώρηση εισόδου και ότι αυτοί δεν συνιστούν απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

"Εάν πραγματικά πιστεύει αυτό που αναφέρει στην ανάρτηση του, ότι η τοποθέτηση του συρματοπλέγματος δημιουργεί πρόβλημα στην προσπάθεια επανένωσης του λαού μας, τότε αυτόματα εξισώνει ένα απλό συρματόπλεγμα με τον πραγματικό λόγο της διαίρεσης, που δεν είναι άλλος από τα 40,000 Τουρκικά στρατεύματα κατοχής" αναφέρει το ΥΠΕΣ.

Προσθέτει ότι και αφού δεν τον βρίσκει σύμφωνο αυτή η μέθοδος αποτροπής, την οποία υιοθέτησαν το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών μελών και την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει «απάνθρωπη», ποια είναι αλήθεια η δική του πρόταση, εάν βεβαίως θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα παράνομης μετανάστευσης;

Όσον αφορά "το όψιμο προεκλογικό ενδιαφέρον του κου Μαυρογιάννη για τους εργαζόμενους και τους μόνιμα διαμένοντες στην ουδέτερη ζώνη" το Υπουργείο αναφέρει ότι έχει φροντίσει και για την ελεύθερη διακίνηση τους και κυρίως για την ασφάλεια τους ενώ σημειώνει πως δεν ακούσαμε και ούτε μέσα από την ανάρτηση του είδαμε, να καταδικάζονται αυτοί που πραγματικά ευθύνονται για το πρόβλημα, για την εκμετάλλευση αυτών των ανθρώπων, αλλά και για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

Την ίδια ώρα ο ΔΗΣΥ κάλεσε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη να διατυπώσει εισηγήσεις και χειροπιαστές λύσεις τονίζοντας ότι οι μεταναστευτικές ροές δεν αντιμετωπίζονται με ευχολόγια.

Η κατασκευή του φράχτη, η επιτήρηση της γραμμής με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, η πρόσληψη των όριοφυλακών είναι μέτρα αναγκαία σημειώνει ο ΔΗΣΥ.

Πέρασε στην αντεπίθεση…

Μετά από τις αναφορές ΔΗΣΥ και ΥΠΕΣ ο υποψήφιος Πρόεδρος πέρασε στην αντεπίθεση σημειώνοντας ότι ο κ. Νουρής και η κυβέρνηση, δεν είναι πολιτικοί σχολιαστές τονίζοντας ότι ο ΥΠΕΣ και η κυβέρνηση φέρουν τεράστιες ευθύνες για τη δραματική διόγκωση του προβλήματος. Φέρουν τεράστιες ευθύνες για την απουσία ενός γρήγορου και αποτελεσματικού συστήματος εξέτασης αιτήσεων ασύλου. Φέρουν τεράστιες ευθύνες για την απουσία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού επαναπατρισμού όσων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί.

Παράλληλα σημείωσε ότι η υιοθέτηση ξενοφοβικών πρακτικών που έρχονται σε ρήξη με διεθνείς συμβάσεις και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δεν δίνουν λύσεις στο πρόβλημα. Αντίθετα, εκθέτουν την Κυπριακή Δημοκρατία διεθνώς.

Home