Κατεβάστε τώρα το application της Offsitenews για Android & για iOS
Group google play
Group app store
mobile app

Ν. Παπαδόπουλος: Απλή η λύση στο πρόβλημα των πολλαπλών συντάξεων

Offsite Team
- 11.04.2024

Ν. Παπαδόπουλος: Απλή η λύση στο πρόβλημα των πολλαπλών συντάξεων

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ στους Snipers - Μεταναστευτικό, σχέσεις με Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, Ευρωεκλογές και η ακρίβεια

Ποια είναι η απλή λύση που προτείνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος στο πρόβλημα των Πολλαπλών συντάξεων καθώς και ποια είναι η λύση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας;

Αυτά καθώς και διάφορα άλλα ενδιαφέροντα συζητά ο Νικόλας Παπαδόπουλος μαζί με τους ΠαναγιώτηΤσαγγάρη, Ανδρέα Παράσχο και Στέλιο Στυλιανού στην εκπομπή Snipers, όπου ήταν φιλοξενούμενος. 

Τι λέει για το μεταναστευτικό και ποια πολιτική θεωρεί ότι έχει βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Ποια είναι σήμερα η συνεργασία του ΔΗΚΟ με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και πότε αναμένεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ανακοινώσει τον νέο υφυπουργό Μετανάστευσης. 

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρεται επίσης στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου αναφέροντας ότι το ΔΗΚΟ θα είναι η 3η πολιτική δύναμη επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να απασχολεί την Κυπριακή Κοινωνία εάν θα δώσει τον ρυθμιστικό ρόλο στους θιασώτες του πραξικοπήματος, της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β.

Τέλος ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δεν αποκλείει την επαναφορά στο ΔΗΚΟ όσων έφυγαν από το κόμμα και δημιούργησαν την ΔΗΠΑ.

Δείτε την εκπομπή και πιο κάτω ολόκληρη τη συνέντευξη σε γραπτό κείμενο:

Αυτούσιο το κείμενο της συνέντευξης:

- Κύριε Παπαδόπουλε να ξεκινήσω από ένα πολύ σοβαρό θέμα το Μεταναστευτικό έχετε κάποιες θέσεις τις οποίες μεταβιβάσετε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση;

- Είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που απασχολεί του πολίτες και για το οποίο για πολλά χρόνια δεν λαμβάνονταν μέτρα και δυστυχώς τέθηκε εκτός ελέγχου. Η αλήθεια να λέγεται προχώρησε η προηγούμενη Κυβέρνηση με κάποιες σωστές κινήσεις κάπως να αντιμετωπίζει με την επίσπευση των αιτήσεων την αλλαγή του συντάγματος την οποία και εμείς υπερψηφίσαμε έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα να εξετάζονται οι αιτήσεις πιο γρήγορα και ξεκίνησε η επικέντρωση στην πολιτική των απελάσεων και των επιστροφών. Εμείς θεωρούμε ότι είναι η μοναδική πολιτική που μπορεί να φέρει αποτελέσματα και ήδη έχει φέρει αποτελέσματα. Αυτή ήταν και η θέση του ΔΗΚΟ από το 2017 να γίνει δηλαδή υφυπουργείο Μετανάστευσης και να επικεντρωθούμε στις απελάσεις και τις επιστροφές καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να αντιμετωπίσεις και τις ροές. Όταν οι αιτητές που έρχονται στην Κύπρο ανακαλύψουν ότι έρχονται σε ένα νησί και δεν μπορούν να πάνε στην υπόλοιπη Ευρώπη όπως είναι ο στόχος, απορριφθούν οι αιτήσεις και με την απόρριψη των αιτήσεων χάνουν τα επιδόματα και θα πρέπει απλά να επιστρέψουν στην χώρα τους αυτό σημαίνει ότι απλά έδωσαν τα λεφτά τους άδικα στους διακινητές προσώπων. 

- Πλέον σταματά η Κύπρος να θεωρείται ελκυστικός προορισμός εννοείται;

- Αυτό τον χρόνο έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τις μεταναστευτικές ροές από την Αφρική στο 80% και οι αιτήσεις Πολιτικού Ασύλου έχουν μειωθεί κατά 50%. Θεωρώ εάν συνεχιστεί αυτή η πολιτική θα μπορέσουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να καταφέρουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα. Φυσικά πρέπει να σημειώσουμε ότι εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης που υπάρχει στην Μέση Ανατολή ιδιαίτερα ο πόλεμος στο Ισραήλ και στην Γάζα έχουν οδηγήσει στην έξαρση από την Συρία και τον Λίβανο. Επειδή δυστυχώς η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της μετανάστευσης έχουμε ναι αυτή την περίοδο αυξημένες ροές. Αυτό δεν οφείλεται σε αδυναμία και παραλήψεις της Κυβέρνησης αλλά στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς τον περασμένο Οκτώβρη και τον πόλεμο που διεξάγεται στο Ισραήλ και την Γάζα και έχει επεκταθεί δυστυχώς και στις γειτονικές χώρες ή έχει προκαλέσει αστάθεια σε προβληματικές χώρες όπως είναι η Συρία και ο Λίβανος και έχει οδηγήσει σε περισσότερες μεταναστευτικές ροές. Θεωρώ ότι με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση με τα σωστά κίνητρα που πρέπει να δοθούν στην Κυβέρνηση του Λιβάνου και στην Συρία στον βαθμό που μπορούν να δοθούν καθώς το καθεστώς είναι υπο κατάρρευση εκεί και πολύ δύσκολα μπορείς να συνεργαστείς μαζί του. Αυτό που μπορεί να επιτευχθεί όμως είναι να ανακηρύξει κάποιες περιοχές της Συρίας ως ασφαλείς για να μπορείς να επιστρέφεις σε εκείνες τις περιοχές αιτητές πολιτικού ασύλου.

- Είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις προηγούμενες μέρες ότι θα παρθούν κάποια μέτρα τα οποία μπορεί να μην αρέσουν ούτε εντός ούτε εκτός. Είστε κοινωνός αυτών των μέτρων;

- Έχουμε ενημερωθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση και για την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Λίβανο. Φαίνεται ότι αυτές οι πρωτοβουλίες θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα και πιστεύουμε ότι με την συνεργασία που πρέπει να έχουμε και την οποία οφείλει να μας δώσει η ΕΕ μπορούμε να δώσουμε κίνητρα στην Κυβέρνηση του Λιβάνου για να μπορέσει να διαχειιστεί η ίδια τις μεταναστευτικές ροές προς την χώρα μας και να αποτρέψει την περαίτερω έξαρση αυτού του φαινομένου με σωστή αστυνόμευση, εποπτεία και συνεργασία με Ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είμαστε αισιόδοξοι ότι σε συνεργασία με την ΕΕ θα μπορέσουμε αντιμετωπίσουμε και αυτό το πρόβλημα. 

- Υπάρχει το τεράστιο ενδεχόμενο το Ιράν να κτυπήσει το Ισραήλ και το Ισραήλ την Χεζπολάχ δηλαδή μια επέκταση του πολέμου και θα έπρεπε ένα σοβαρό κράτος να το μελετήσει. Προγραμματίζεται να το δείτε;

- Αντιλαμβάνεστε ότι οι δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι περιορισμένες όσο αφορά την επιρροή που μπορεί να έχει σε τέτοιες χώρες και δεν θα λύσουμε εμείς το Μεσανατολικό. Μπορούμε όμως με κάποια μέτρα που θα υιοθετήσουμε να περιορίσουμε το πρόβλημα. Κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει το δυσάρεστο σενάριο που έχετε αναφέρει και θέλω να πιστεύω ότι είναι μια απομακρυσμένη πιθανότητα αλλά κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα επεκταθεί ο πόλεμος και σε άλλες χώρες και απευχόμαστε να συμβεί κάτι τέτοιο. Εξάλλου είναι για τον λόγο αυτό που και το δικό μου κόμμα είχε καταθέσει ψήφισμα στην Βουλή που καλούμε την Κυβέρνηση του Ισραήλ να προχωρήσει σε μια εκεχειρία. Να σταματήσουν οι συρράξεις στην Γάζα και να δοθεί μια ευκαιρία να βρεθεί μια ειρηνική λύση μέσα από διαπραγματεύσεις έτσι ώστε να σταματήσει ο πόλεμος. Αντιλαμβάνεστε φυσικά ότι είναι ένα ψήφισμα της Βουλής αλλά η δική μας χώρα δεν μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό όπως οι μεγάλες δυνάμεις τις εξελίξεις στην συγκεκριμένη περιοχή. Θα πρέπει για τον λόγο αυτό να λάβει πιο ενεργό ρόλο η ίδια η ΕΕ. Οφείλουμε να χαιρετήσουμε φυσικά την πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη για τον ανθρωπιστικό διάδρομο προς την Γάζα καθώς έχει ξεκινήσει η τροφοδοσία στην Γάζα με βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία την οποία έχουν χαιρετήσει η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα. Θεωρώ ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αναβαθμίζουν την γεωστρατηγική σημασία της χώρας μας και οφείλουμε να τις χαιρετίσουμε. 

- Ενόψει και των Ευρωεκλογών καθώς αναφερθήκατε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θεωρείται ότι θα έπρεπε να ήταν πιο ενεργητική στο θέμα του Μεταναστευτικού; Η εντύπωση που δίνεται είναι ότι άφησε τις χώρες της πρώτης γραμμής να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του Μεταναστευτικού.

- Είναι βαθύτερο το πρόβλημα και οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Αυτό το ζήτημα αφορά την ίδια την ύπαρξη της ΕΕ. Η ΕΕ εδράζεται σε κάποιες βασικές αρχές που έχουν να κάνουν με τις βασικές ελευθερίες που θέλει να δώσει η ΕΕ σε όλους τους πολίτες της και αφορά κυρίως την ελεύθερη διακίνηση προσώπων μεταξύ των χωρών της ίδιας της ΕΕ. Αυτό έχει οδηγήσει στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Το γεγονός φυσικά ότι οι χώρες που αποτελούν την ΕΕ είναι από τις πιο πλούσιες στον κόσμο φυσικά είναι από μόνο του κίνητρο προσέλκυσης μεταναστών και αιτητών Πολιτικού Ασύλου προς την Ευρώπη. Όμως η ελεύθερη διακίνηση προσώπων είναι αυτό που εντείνει περισσότερο το πρόβλημα και δεν είναι τυχαίο που αυτή την στιγμή βλέπουμε στην Ευρώπη έξαρση της Ακροδεξιάς και του λαϊκισμού που εδράζεται πάνω στο συγκεκριμένα ζήτημα της μετανάστευσης.Ήταν ο βασικός λόγος που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την ΕΕ. Επομένως το πρόβλημα είναι βαθύτερο και οφείλουμε να πάρουμε αποφάσεις ως Ευρωπαίοι εάν η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει πολιτικές που θα αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την έξαρση του λαϊκισμού της ακροδεξιάς στον Ευρωπαϊκό χώρο. 

- Εννοείτε ότι η έλλειψη καθαρών πολιτικών από πλευράς ΕΕ επιτρέπει στην Ακροδεξιά να τοποθετείτε με κάποιες σκληρές λύσεις οι οποίες στα αυτιά των πολιτών ακούγονται ως οι μόνες λύσεις.

- Η Ακροδεξιά στην ΕΕ δεν θέλει την ΕΕ. Η Ακροδεξιά στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν στην προμετωπίδα για βγει το Ηνωμένο από την ΕΕ και σήμερα βλέπουμε να έχει καταστραφεί οικονομικά το Ηνωμένο Βασίλειο. Τέτοιες πολιτικές οδηγούν στην καταστροφή και θα πρέπει να το καταλάβουν όλοι ότι δεν έχει λύσεις η ακροδεξιά. Διάλυση θέλει η ακροδεξιά όλων των θεσμών που αφορούν την επιβίωση της ΕΕ. Στην Κύπρο το πρόβλημα είναι κάπως πιο περίπλοκο λόγω της κατοχής και των προβλημάτων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε εξαιτίας της πράσινης γραμμής και λόγω του γεγονότος ότι βρισκόμαστε σε μια περιοχή που υπάρχει αστάθεια και ότι είμαστε νησί. Φαίνεται ότι οι περισσότεροι Αιτητές Ασύλου που έρχονται στην Κύπρο δεν γνωρίζουν ότι έρχονται σε νησί. Όταν ξεκίνησε η ενημέρωσε ειδικότερα στις χώρες της Αφρικής ότι δεν θα έρθουν στην Κύπρο και να μπορέσουν να πάρουν το αυτοκίνητο και να πάνε στο Παρίσι και στο Βερολίνο τότε αρχίσαμε να έχουμε αποτελέσματα καθώς δεν είναι στην Κύπρο που θέλουν να έρθουν είναι αλλού που θέλουν να πάνε όμως είμαστε ο πιο κοντινός προορισμός. 

- Θα έπρεπε να δοθεί στην Κύπρο ως Ευρωπαϊκό άκρο περισσότερη προσοχή και να λειτουργούν εδώ διάφοροι θεσμοί της ΕΕ;

- Για να είμαστε δίκαιοι η ΕΕ έχει προσφέρει βοήθεια στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω σημαντικών κονδυλιών αλλά και μέσα από συνεργασία με την FRONTEX η οποία έχει τον πρώτο ρόλο από πλευράς ΕΕ στην διαχείρηση του Μεταναστευτικού. Είναι για τον λόγο αυτό που είναι σημαντική η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον Λίβανο καθώς μέσα από αυτή θέλουμε να συνεργαστεί ο Λίβανος με την FRONTEX για να σταματήσουν οι ροές προς την Κύπρο. Άρα η βοήθεια υπάρχει αλλά δεν είναι αρκετή και έτσι έπρεπε η Κυπριακή Δημοκρατία να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Για να είμαστε σωστοί όμως θα πρέπει να πούμε ότι για πολλά χρόνια αγνοήθηκε το πρόβλημα με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός ελέγχου. Ούτε τα συρματοπλέγματα ούτε οι συνοριοφύλακες μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα. Το γεγονός ότι έκαναν δύο χρόνια να εξεταστούν οι αιτήσεις αποτελούσε από μόνο του κίνητρο καθώς ήξεραν ότι θα βρίσκονταν για δύο χρόνια εδώ θα εξετάζεται η αίτηση τους και θα έπαιρναν επίδομα. Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να αλλάξουμε την νομοθεσία όπως και έγινε και το δεύτερο να επικεντρωθούμε στις επιστροφές και τις απελάσεις. Εκεί που μια αίτηση έκανε 2 χρόνια να εξεταστεί εξετάζεται στους 3 μήνες και μόλις απορρίπτεται η αίτηση ο αιτητής χάνει το δικαίωμα του επιδόματος και αναγκάζεται να επιστρέψει στην χώρα του. Οι πρωτοβουλίες αυτές οδήγησαν στην μείωση των αιτήσεων και αν δει κάποιος τα στατιστικά στοιχεία εκεί που κάθε χρόνο αυξάνεται το ποσοστό αιτητών ασύλου κατά αναλογία του πληθυσμού της χώρας πλέον υπάρχει αντίστροφη τάση. Μεσοπρόθεσμα θα λυθεί το πρόβλημα με την πολιτική των απελάσεων φτάνει να συγκρατήσουμε τις ροές οι οποίες αυτή την στιγμή έχουν αυξηθεί εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης στην γύρω περιοχή. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται διεθνής συνεργασία και συνεργασία με την ΕΕ μέσα από την χρηματική βοήθεια που θα πρέπει να δοθεί στον Λίβανο όπως έγινε με την Τουρκία για να υπάρχει το κίνητρο στην Κυβέρνηση του Λιβάνου για να συγκρατήσει αυτές τις ροές. 

- Έχετε εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πρόσωπο που θα αναλάβει το υφυπουργείο Μετανάστευσης;

- Όχι, αυτό θα είναι επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εμείς όμως χαιρετίζουμε με ικανοποιήση ότι θα δημιουργηθεί το υφυπουργείο Μετανάστευσης καθώς θεωρούμε ότι χρειάζεται καλύτερος συντονισμός.

- Γνωρίζετε πότε θα διοριστεί ο νέος υφυπουργός;

- Θεωρώ ότι τις επόμενες μέρες ενδεχομένως να έχουμε εξαγγελίες όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.

- Θεωρώ ότι και το θέμα της ακρίβειας είναι ένα σημαντικό ζήτημα κύριε Παπαδόπουλε και γιατί δεχθήκατε εσείς ως Συγκυβέρνηση να έρθει τώρα να τερματίσει την επιδότηση στα καύσιμα; 

- Υπάρχει μια γενική αρχή την οποία θέλουν να υποβάλουν και οι θεσμοί της ΕΕ ότι δεν πρέπει να υπάρχουν οριζόντια μέτρα. Τα οριζόντια μέτρα είναι άδικα και επιβραβεύουν δυσανάλογα τους πλούσιους και εκείνους που δεν τα έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη. Ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου στα καύσιμα βοηθά οριζόντια εκείνους που δεν το έχουν ανάγκη αυτή την στήριξη και ειδικότερα τους πλούσιους και τους τουρίστες ειδικά το καλοκαίρι. Η ΕΕ έχει ζητήσει από εμάς να καταργηθεί αυτή η οριζόντια στήριξη και να γίνει στοχευμένη στήριξη ευάλωτων ομάδων. Αυτή ήταν και η εισήγηση της Κυβέρνησης μέσα από τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και ανέρχονται στα 300 εκατομμύρια και έχουν στόχο την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι η στοχευμένη επιδότηση καυσίμων σε ευάλωτες ομάδες, η κλιμακωτή στήριξη ευάλωτων ομάδων όσον αφορά το ρεύμα και όλα τα υπόλοιπα μέτρα που έχει ανακοινώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αφορούν είτε το προσιτό ενοίκιο είτε η στήριξη σε ευάλωτες ομάδες. Επομένως σε αντικατάσταση αυτού του μέτρου που δεν είναι στοχευμένο έχουν υιοθετηθεί άλλα στοχευμένα μέτρα που θα είναι πιο αποτελεσματικά στην στήριξη των ευάλωτων ομάδων που χρειάζονται την στήριξη. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας οφείλουμε να το πούμε δεν θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ακρίβεια με την στήριξη του Κράτους σε μορφή επιδομάτων. Για να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια ειδικότερα στην Κύπρο που αφορά τον τομέα της ενέργειας αφού είμαστε η 3η πιο ακριβότερη χώρα της Ευρώπης όσον αφορά το επιχειρηματικό ρεύμα και η 7η όσον αφορά τα κυπριακά νοικοκυριά. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην ρίζα του που είναι το υψηλό κόστος παραγωγής της ενέργειας. 

- Τι πρέπει να γίνει δηλαδή;

Πρέπει να γίνουν έργα υποδομής έτσι ώστε στην Κύπρο να έχουμε πραγματικό ανταγωνισμό όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας κάτι που δεν έχουμε σήμερα καθώς είμαστε μια αποκομμένη αγορά που βασιζόμαστε σε ολιγοπώλια και μονοπώλια. Μονοπώλιο της ΑΗΚ όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρισμού με συμβατικά καύσιμα και ολιγοπώλια όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά. Αυτό που χρειάζεται στην περίπτωση της Κύπρου είναι ανταγωνισμός. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με την έλευση του φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να τελειώσει το τερματικό στο Βασιλικό το συντομότερο δυνατό για να μπορέσουμε να έχουμε φυσικό αέριο και είμαστε αισιόδοξοι ότι εντός του 2026 μπορούμε να έχουμε φυσικό αέριο σε περίπτωση που τελειώσει το τερματικό εντός των χρονοδιαγραμμάτων. 

- Ρυθμίστηκε τελικά αυτό το ζήτημα με τους Κινέζους;

- Έχουν επαναρχίσει οι εργασίες για την ολοκλήρωση του Τερματικού. Το βασικό πρόβλημα είναι να δημιουργηθεί η προβλήτα στην οποία θα ενωθεί το πλοίο το οποίο θα μεταφέρει το υγροποιημένο φυσικό αέριο για απουγροποίηση το οποίο θα παρέχει στους παραγωγούς. Ένας παραγωγός θα είναι η ΑΗΚ αλλά ενδεχομένως θα υπάρχουν και άλλοι παραγωγοί και με αυτό τον τρόπο να υπάρξει ανταγωνισμός στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με συμβατικά καύσιμα και θα σταματήσουμε να πληρώνουμε 600εκ. τον χρόνο καύσιμα για ρύπους. Άρα μόνο από την εξοικονόμηση που θα έχουμε από τα πρόστιμα των ρύπων θα έχουμε εξοικονόμηση στο κόστος παραγωγής ενέργειας. Το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι η διασύνδεση της χώρας μας με το δίκτυο της Ευρώπης. Να ενωθούμε με καλώδιο με την Κρήτη και στην συνέχεια με την Ελλάδα έτσι ώστε να ενωθούμε με το ηλεκτρικό δίκτυο της Ευρώπης για να μπορούμε να εισάγουμε η να εξάγουμε ηλεκτρική ενέργεια.

- Αυτό μέχρι που βρίσκεται;

- Θα πρέπει να αποφασίσουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία να μπούμε στο έργο ως επενδυτές και είναι ευρωπαϊκή μας υποχρέωση να συνδεθούμε με την Ευρώπη και πρέπει να διασυνδεθούμε μέχρι το 2029. Αν δεν διασυνδεθούμε μέχρι το 2029 θα ξεκινήσουμε να πληρώνουμε άλλα πρόστιμα. Άρα αυτό το έργο θα γίνει είναι ευρωπαϊκό έργο μας έχουν δώσει 650 εκ. από την ΕΕ να το κάνουμε δεν είναι τίποτε να βάλει 100 εκ. η Κυπριακή Δημοκρατία για να καταφέρουμε επιτέλους να έχουμε φθηνό ρεύμα στην Κύπρο. Είναι ένα έργο που πρέπει να γίνει για να βοηθήσει περαιτέρω στην δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. 

- Ποιοι εξακολουθούν να αντιδρούν κύριε Παπαδόπουλε; 

- Δεν είναι ζήτημα αντίδρασης. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει να γίνουν οι τελικές μελέτες έτσι ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την επένδυση και πιστεύω ότι θα πρέπει αυτό το έργο να προωθηθεί το συντομότερο δυνατό. 

- Πότε θα είμαστε ως Κράτος έτοιμοι για την τελική απόφαση;

- Το συντομότερο δυνατό. Αυτό πρέπει να το αποφασίσει ο υπουργός Οικονομικών που θα βάλει τα λεφτά.

- Είσαστε τελικά ή όχι Συγκυβέρνηση;

- Φυσικά είμαστε Συγκυβέρνηση. Είμαστε το μεγαλύτερο κόμμα που στηρίζει την Κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη και συμμετέχουμε στην Κυβέρνηση με στελέχη του ΔΗΚΟ και θεωρούμε ότι έχουμε ηθικό καθήκον απέναντι στους πολίτες να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη στο οποίο και εμείς έχουμε συμβάλει στην συγγραφή για να παρουσιαστεί στην κοινωνία στις πρόσφατες Προεδρικές Εκλογές. 

- Υπάρχει η καθημερινή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

- Κάθε Πρόεδρος κυβερνά και διοικεί με το δικό του προσωπικό στυλ και τρόπο. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει εκλεγεί ως ανεξάρτητος υποψήφιος και είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται στην Προεδρία ένας υποψήφιος που δεν υποστηρίχθηκε από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Άρα δεν είναι συγκρίσιμος ο Νίκος Χριστοδουλίδης με άλλους Προέδρους. Οφείλω να σημειώσω ότι υπάρχει συνεννόηση για σημαντικά ζητήματα και ζητήματα πολιτικής. Θα μπορούσε όμως αυτός ο συντονισμός να ήταν καλύτερος καθώς έχουν γίνει και λάθη καθώς δεν έγινε προηγουμένως σωστός συντονισμός και συνδιαβούλευση. Καμία Κυβέρνηση δεν είναι τέλεια όλες οι Κυβερνήσεις κάνουν λάθη και αυτή η Κυβέρνηση έχει κάνει λάθη και οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς απέναντι στον Κυπριακό λαό. Να μου επιτρέψετε όμως να πω ότι δεν θεωρώ ότι έγιναν κάποιοι λανθασμένοι διορισμοί και επειδή ίσως χειρήστηκε λανθασμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το ζήτημα του ανασχηματισμού ή το ζήτημα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας δεν θεωρώ ότι αυτά τα λάθη ζήμιωσαν τον τόπο. Όπως για παράδειγμα λάθη πολιτικής που μας οδήγησαν στο μνημόνιο, στο κούρεμα, στο ρεζίλεμα με τα χρυσά διαβατήρια. Τα λάθη της Κυβέρνησης ενδεχομένως να έχουν πλήξει την εικόνα της Κυβέρνησης, να έχουμε φθορά και εμείς ως κόμματα που στηρίζουμε την Κυβέρνηση αλλά δεν έχουν ζημιώσει το Κράτος και τους πολίτες. Αντίθετα πιστεύω ότι σε ένα χρόνο αυτή η Κυβέρνηση έχει πετύχει σημαντικές επιτυχίες. Πόσα χρόνια συζητούσαμε για το Μεταναστευτικό και για πρώτη φορά στην ιστορία του Μεταναστευτικού φεύγουν περισσότεροι από όσοι έρχονται. Πόσα χρόνια συζητούσαμε για τις εκποιήσεις, τα τετράμηνα, την σύνταξη που πρέπει να δίνεται από τον πρώτο μήνα και τα έλυσε αυτή η Κυβέρνηση. Υπάρχουν όμως πολύ περισσότερα που πρέπει να γίνουν και δεν υποτιμούμε τα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας. 

- Όταν λύσετε και το πρόβλημα των πολλαπλών συντάξεων και την ίδια ώρα διορθώσετε το θέμα με τους συνταξιούχους τότε θα μιλάμε για νέα διάσταση πολιτικής.

- Να τα ξεχωρίσουμε τα δύο. Το ένα είναι το πρόβλημα του συνταξιοδοτικού που είναι ένα από τα πιο περίπλοκα προβλήματα της Κυπριακής Κοινωνίας και πολιτείας και το άλλο είναι το πρόβλημα των πολλαπλών συντάξεων που εγώ πιστεύω ότι έχει μια πολύ απλή λύση. Όποιος διορίζεται σε οποιοδήποτε αξίωμα να αναστέλλεται η σύνταξη του και να υπογράφει ένα χαρτί ότι αποδέχουμε τον διορισμό μου και αποποιούμαι τα δικαιώματα που έχω στην σύνταξη ενόσω υπηρετώ στο αξίωμα και τελειώνει το πρόβλημα. Όποιος δεν υπογράφει το χαρτί να πάει στο καλό δεν είναι με την βία που θα διοριστεί και να συνεχίσει να παίρνει την σύνταξη του. Όποιος έχει να παίρνει μισθό από το Κράτος δεν θα παίρνει σύνταξη από το Κράτος θα υπογράφει ένα χαρτί και λύνεται το πρόβλημα. 

Το συνταξιοδοτικό είναι πολύ πιο περίπλοκο και όλες οι χώρες του κόσμου έχουν αυτό το πρόβλημα ειδικότερα οι προηγμένες. Υπάρχουν χώρες που έχουν καταφέρει να διαχειριστεί αυτό το ζήτημα με μεγαλύτερη επιτυχία και χώρες που δεν έχουν καταφέρει να το διαχειριστούν όπως είναι η Κύπρος. Άλλες χώρες χρησιμοποιούν άλλα εργαλεία για να στηρίζουν τους συνταξιούχους τους με ταμεία προνοίας, επιπρόσθετα ταμεία συντάξεως, με επενδύσεις αυτών των ταμείων που επιφέρουν κέρδη. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που μπορούμε να δούμε από άλλες χώρες. Στην Κύπρο έχουμε μείνει με το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων που απλά βάζουμε εισφορές και εισπράττουμε σύνταξη. Δεν μπορεί το ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων από μόνο του να προσφέρει στους συνταξιούχους μας την σύνταξη που πρέπει να έχουν. Πρέπει να έχουμε και άλλα εργαλεία στην διάθεση μας. 

- Εάν το αναπτύσσαμε με ανθρώπους που ξέρουν να διαχειρίζονται κεφάλαια δεν θα είχαμε αυτό το πρόβλημα.

- Δεν διαφωνώ είναι μέσα στις εισηγήσεις μας να υιοθετήσουμε άλλους πυλώνες στήριξης των συνταξιούχων μας που έχουν υιοθετηθεί σε άλλες χώρες. Με επενδυτικά ταμεία που επενδύουν βγάζουν κέρδη και αυτά τα κέρδη κατανέμονται στους συνταξιούχους.

- Ο Γιάννης Παναγιώτου είναι και δικό σας υπουργός προέρχεται από το ΔΗΚΟ και μέχρι στιγμής θεωρείται επιτυχημένος υπουργός αλλά ασχολείται και με αυτά τα ζητήματα πότε αναμένεται να τα λύσει.

- Συμφωνώ ότι είναι επιτυχημένος υπουργός και είπα προηγουμένως και την επιτυχία ότι καταβάλλεται η σύνταξη στον πρώτο μήνα της συνταξιοδότησης και δεν είναι μόνο αυτό είναι και η συμφωνία για την ΑΤΑ αλλά και άλλα επιτεύγματα που έχει να επιδειξει ο υπουργός Εργασίας.

- Επίτευγμα για τους Δημόσιους Υπαλλήλους η ΑΤΑ...

- Από την μια έχετε δίκαιο αλλά από την άλλη οι ιδιωτικές εταιρείες χρησιμοποιούν την ΑΤΑ για να δίνουν και εκείνες τις δικές τους αυξήσεις. Επομένως η αύξηση στην ΑΤΑ διοχετεύεται και στους υπόλοιπους υπαλλήλους στον ιδιωτικό τομέα. Έπρεπε να δοθεί η ΑΤΑ και δεν έχω ακούσει κανένα κόμμα να διαφωνήσει για την αύξηση που έχει δοθεί. Αν έχει πολιτική δύναμη που διαφωνεί τότε ας βγει δημόσια να το πει επειδή ακούω συνέχεια παράπονα από διάφορα στελέχη του ΔΗΣΥ. 

- Αθέτησε όμως την προεκλογική του δέσμευση ο Πρόεδρος ο οποίος έλεγε ότι θα πρέπει να δοθεί κλιμακωτά

- Ότι έπρεπε να δοθεί η ΑΤΑ έπρεπε να δοθεί είναι μέτρο αντιμετώπισης της ακρίβειας. Δεν είναι μόνο οι Δημόσιοι Υπάλληλοι που θα πάρουν ΑΤΑ αυτή η αύξηση θα μετακυλήσει και στον ιδιωτικό τομέα γιατί έτσι λειτουργεί το εργασιακό καθεστώς στην Κύπρο. Το δεύτερο θέμα είναι η μεταρρύθμιση της ΑΤΑ και συμφωνώ ότι η ΑΤΑ πρέπει να δίνετε κλιμακωτά. Δηλαδή κάποιος που παίρνει 200.000 μισθό τον χρόνο δεν χρειάζεται αύξηση της ΑΤΑ για να αντιμετωπίσει το κόστος του ψωμιού και του γάλακτος. Επομένως θα πρέπει να πάρει πολύ χαμηλότερη ΑΤΑ από αυτό που έχει ανάγκη. Είμαστε έτοιμοι να επιχειρηματολογήσουμε γιατί πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που δίνεται η ΑΤΑ. Αυτό είναι το ένα και έρχομαι πίσω στο συνταξιοδοτικό. Το συνταξιοδοτικό είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στην ίδια έκταση όπως είχαμε με την μεταρρύθμιση του ΓεΣΥ. Χρειάζεται μια τόσο δραστική μεταρρύθμιση για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του συνταξιοδοτικού. Το γεγονός ότι δίνουμε επιδόματα στους χαμηλοσυνταξιούχους είναι απόδειξη της αποτυχίας του συστήματος. 

- Το ΔΗΚΟ θα είναι τρίτη δύναμη στις Ευρωεκλογές; Ανησυχείτε για αυτό; 

- Θα είναι. Κοιτάξετε δεν είναι μόνο εγώ που πρέπει να ανησυχώ για αυτό. Εγώ θεωρώ ότι θα πρέπει να ανησυχεί ολόκληρη η κοινωνία της Κύπρου εάν 50 χρόνια μετά το πραξικόπημα και την Εισβολή οι υμνητές της ΕΟΚΑ Β΄ και της χούντας των Αθηνών θα πάρουν ένα τέτοιο ρόλο ή τουλάχιστον θα δώσει η Κοινωνία της Κύπρου ένα τέτοιο ρόλο τους θιασώτες του πραξικοπήματος, της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄ τότε είναι ζήτημα που απασχολεί όλη την Κυπριακή κοινωνία και όχι μόνο το ΔΗΚΟ. Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι έχουμε ένα πάρα πολύ καλό ψηφοδέλτιο θεωρώ ότι τώρα έχουμε ξεκινήσει τώρα αναπτύσσεται η δική μας οργανωτική προσπάθεια, βλέπω στις συγκεντρώσεις που πάμε ότι υπάρχει ένας ενθουσιασμός στις τάξεις των στελεχών και των υποστηρικτών του ΔΗΚΟ. Δεν πιστεύω ότι η συσπείρωση μας είναι αυτή που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις σήμερα. Το ΔΗΚΟ ως γνωστό συσπειρώνεται τις τελευταίες μέρες πριν από τις εκλογές επομένως είμαι αισιόδοξος ότι όταν περάσουμε τα πολιτικά μας μηνύματα και όταν αναπτυχθεί οργανωτικά το κόμμα μας και βγουν οι υποψήφιοι μας στο κόσμο θα έχουμε τα ανάλογα αποτελέσματα. 

- Η ανάπτυξη της ακροδεξιάς δεν θεωρείται ότι μπορεί να είναι και θέμα της Παιδείας;

- Μπορεί να παίζει και αυτό ρόλο. Θέλω να πω όμως ότι δεν εύκολο πράγμα να τα βάζεις με τις τακτικές της ακροδεξιάς. Όλα τα ακροδεξιά κόμματα χρησιμοποιούν τις ίδιες τακτικές. Τα ψέματα, την παραπληροφόρηση, τον συναισθηματισμό, τον ρατσισμό και εκμεταλλεύονται και οικειοποιούνται προβλήματα όπως το Μεταναστευτικό. Δεν σημαίνει ότι το μεταναστευτικό δεν είναι υπαρκτό πρόβλημα αλλά άλλο είναι να προτείνεις λύσεις και άλλο απλά να το εκμεταλλεύεσαι. Οι λαϊκιστές δεν θέλουν να επιλύουν προβλήματα θέλουν να παραμένουν για να τα εκμεταλλεύονται. Αυτό κάνουν όλα τα ακροδεξιά κόμματα δεν προτείνουν λύσεις που λύνουν το πρόβλημα αλλά προτείνουν λύσεις που ακούγονται εύηχα. Ήταν πρόταση του ΕΛΑΜ ότι θα κλείσουν όλα τα οδοφράγματα. Έχουμε Ευρωπαϊκό κανονισμό που καθορίζει πως λειτουργούν τα οδοφράγματα. Το ΕΛΑΜ το προτείνει επειδή ξέρει ότι αρέσει σε κάποιους να το ακουν. Ξέρουν ότι δεν θα γίνει άρα αυτοί θα μπορούν να το οικειοποιούνται και να το εκμεταλλεύονται. Αυτό κάνουν οι λαϊκιστές πάντα. 

- Ποιος είναι ο εκλογικός στόχος του ΔΗΚΟ σε ποσοστά στις Ευρωεκλογές;

- Θέλουμε να διατηρήσουμε τα ποσοστά μας και να πετύχουμε την εκλογή του Ευρωβουλευτή που θέλουμε να συνεχίσει να συμμετέχει στην πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είμαι αισιόδοξος ότι θα κερδίσουμε την θέση στο Ευρωκοινοβούλιο που αναλογεί στο ΔΗΚΟ και να συνεχίσουμε φυσικά να έχουμε ένα ρυθμιστικό ρόλο με βάση το ποσοστό που θα πάρουμε στις Ευρωεκλογές. 

- Είναι διπλός ο στόχος η μια έδρα στην Ευρωβουλή και η διατήρηση της 3ης θέσης.

- Να διατηρήσουμε τα ποσοστά μας και να εκλέξουμε τον Ευρωβουλευτή. Φυσικά και θέλουμε να πάρουμε το μεγαλύτερο ποσοστό που μπορούμε να πάρουμε αλλά όπως σας είπα και προηγουμένως το εάν θα διατηρήσουμε την 3η θέση δεν εξαρτάται μόνο από εμάς αλλά εξαρτάται και από το τι θέλει η κοινωνία. Εάν θέλει η κοινωνία να δόσει τον ρόλο αυτό στους υμνητές της χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄αυτό είναι ζήτημα που αφορά την ίδια την κοινωνία. 

- Άρα ως ΔΗΚΟ θέτετε ως στόχο ποσοστά μεταξύ 12 - 14%;

- Ποτέ δεν θέτω ποσοστά ως στόχο. Αυτό που λέω είναι ότι θέλουμε να έχουμε την μεγαλύτερη δυνατή στήριξη που θα μας δώσει ο κόσμος για να έχουμε τον ρυθμιστικό και πρωταγωνιστικό μας ρόλο που πρέπει να έχουμε. Τα ποσοστά εξαρτόνται πάντα και από τους άλλους.

- Γιατί τα τελευταία χρόνια τα κόμματα κάτω από την ζώνη του  ΔΗΚΟ διαλύονται;

- Όχι όλα το ΕΛΑΜ αυξάνει τα ποσοστά του. Φυσικά αναμένουμε να δούμε εάν θα συνεχιστεί η τάση αυτή και στις επόμενες εκλογές αλλά είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει.

- Κύριε Παπαδόπουλε σκεφτήκατε ποτέ την επαναφορά όσων έφυγαν από το ΔΗΚΟ και πήγαν και δημιούργησαν την ΔΗΠΑ;

- Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με την Δημοκρατική Παράταξη και με τον ίδιο τον κύριο Καρογιάν είμαστε τα κόμματα που στηρίζουν αυτή την στιγμή την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και θέλω να σημειώσω ότι αυτή την στιγμή η συνεργασία σε Κοινοβουλευτικό επίπεδο είναι παραγωγική και αποδοτική και φυσικά θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την συνεργασία. Τουλάχιστον όσον αφορά το ΔΗΚΟ δεν αποκλείουμε τίποτε για το μέλλον. 

- Ένα ενδεχόμενο μειωμένο ποσοστό για το ΔΗΚΟ μπορεί να φέρει εξελίξεις όσον αφορά την συμμετοχή του στην Κυβέρνηση;

- Να περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της κάλπης πριν αποφασίσουμε ποιο θα είναι το ποσοστό που θα πάρει το ΔΗΚΟ. Το είπα και προηγουμένως ότι είμαστε αισιόδοξοι ότι με την σωστή οργανωτική δουλειά και ανάπτυξη και το ισχυρό και δυνατό ψηφοδέλτιο που έχουμε θα έχουμε καλά αποτελέσματα σε αυτές τις εκλογές. Όμως χρειάζεται δουλειά και σε αυτό τον στόχο θα επικεντρωθούμε τις αμέσως επόμενες μέρες.

- Θεωρείται ότι τα ποσοστά του ΔΗΚΟ θα είναι αντανάκλαση για την εικόνα της Κυβέρνησης; 

- Οφείλω να είμαι ειλικρινής και να πω ότι και εμείς διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια απογοήτευση στον κόσμο για την Κυβέρνηση. Το είπα και προηγουμένως ότι ίσως να έγιναν και κάποια λάθη που έχουν επηρεάσει την εικόνα όμως από την άλλη θεωρώ όσο κινοποιείτε στο κόσμο τα όσα έχει επιτύχει η Κυβέρνηση τόσο βελτιώνεται το κλίμα. Καθήκον μας να κάνουμε γνωστό αυτό το έργο στους ψηφοφόρους και την ευρύτερη κοινωνία καθώς όσο ο κόσμος γνωρίζει για το έργο αυτό τόσο καλύτερα θα είναι τα δεδομένα και για εμάς. Επομένως υπάρχει πεδίο βελτίωσης όσον αφορά τα πολιτικά μηνύματα που πρέπει να μεταδώσουμε αλλά και για οργανωτική δουλειά. Στο τέλος της ημέρας στις 9 του Ιούνη θα αποφασίσει η κάλπη για όλους μας. 

Δείτε πιο κάτω την εκπομπή Snipers:

0
Home